Hlavní obsah

Ženy se vtipu smějí později, ale zato déle

Právo, Michal Mocek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ženám zřejmě trvá déle, než vtip pochopí. O to více si ho ale užijí. Tak to aspoň uvádí studie vědců ze Stanfordské univerzity v USA, kteří své závěry opírají o reakce mozku, zachycené pomocí skenerů.

Foto: Profimedia.cz

Ženám vtip dochází déle, také se mu ale delší dobu dokáží smát

Článek

Test byl jednoduchý: deset mužů a deset žen sledovalo černobílé kreslené anekdoty. Měli přitom jediný úkol: zmáčknout tlačítka podle toho, zda se jim vtip líbil nebo ne. Vědci zatím sledovali, jak dlouho jim trvá reakce na vtip, a pomocí skeneru sledovali mozkové aktivity.

Ukázalo se, že ženy používají při „zpracování“ vtipu více oblastí mozku včetně jeho přední části (tzv. prefrontal cortex), která slouží ke složitějším analýzám. Reakce jim trvala déle než mužům, ale jen o málo.

„Zjištění zapadají do stereotypu, jak muži a ženy reagují na humor. Skeny ukazují, že ženy mají nižší očekávání, že budou vtip považovat za legrační, ale když jej ocení, zakoušejí vyšší míru uspokojení,“ řekl deníku The Sunday Times vedoucí výzkumu profesor Allan Reiss.

Muži prý reagují opačně: „Očekávají vtip, ale když ho nedostanou, mají větší pocit deprese.“

Ženy podle Reisse dávají přednost složitějším komediím, založeným na hře slov a humoru, před prostinkými žerty typu „dort v policajtově obličeji“.

Reklama

Související témata:

Související články

Věty, kterými ženy mužům otravují život

Věty, kterými dokážeme své protějšky nadzvednout, se nám zdají být nevinné, běžné, normálně konverzační. Mužům však vadí, když jsme nekonkrétní, mluvíme...

Výběr článků

Načítám