Hlavní obsah

Více než polovina Čechů se vítá s přáteli polibkem

Novinky, Dana Sokolová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Uvítání s přáteli se již neomezuje na pouhý pozdrav a stisknutí ruky. Stále víc je u nás populárnější tzv. uvítací polibek. Podle posledního průzkumu se až 53 procent lidí líbá na uvítanou s přáteli na tvář a celých sedm procent přímo na ústa.

Foto: Profimedia.cz

Líbání na přivítanou tedy již není doménou pro temperamentní jižanské národy jako jsou Italové, Španělé či Francouzi, ale zvyk částečně přebrali už i Švýcaři a další země Evropy včetně Česka.

Článek

Polibek na uvítanou v našich krajích dlouhá léta nebyl na pořadu dne. Asi to bylo dáno dobou minulou, kdy pomyslné líbání vysokých ruských pohlavárů bylo pro spoustu lidí natolik odpudivé, že tento způsob přivítání v Česku téměř vymizel.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Jeden z výtvorů, které zdobí zbytky Berlínské zdi poblíž Warschauer Strasse přibližuje vřelost vztahu komunistických pohlavárů L. I. Brežněva (vlevo) a Ericha Honeckera.

V každém případě podle průzkumu značky Winterfresh je tento uvítací rituál opět na vzestupu.  Už i Češi si začínají na polibek na přivítanou zvykat a téměř za samozřejmost jej považuje 61 % lidí.

Přitom 54 procent se líbá zásadně na tvář a jen sedm procent přímo na ústa. Bohužel prvorepublikový polibek na hřbet ruky již téměř vymizel. Stále si na něj potrpí pouhé jedno procento populace.

 Jižanská inspirace

Líbání na přivítanou tedy již není doménou pro temperamentní jižanské národy jako jsou Italové, Španělé či Francouzi, ale zvyk částečně přebrali už i Švýcaři a další země Evropy včetně Česka.

V Evropě je zcela běžné, že se mezi sebou políbí dvě ženy, nebo žena a muž, mezi nimiž je přátelský vztah. V arabském světě je pak běžný i polibek dvou mužů.

Přátelé se při setkání nejčastěji líbají jednou (36 %), následuje jižanský polibek na obě tváře, což provozuje téměř čtvrtina dotázaných a 2 % Čechů praktikují políbení třikrát za sebou jako je obvyklé právě ve Švýcarsku.

Reklama

Související témata:

Související články

Pokud chcete poznat partnera, líbejte ho

Ve většině kultur na zeměkouli se zamilování lidé líbají. A důvodů mají hned několik. Nejde jen o psychické, ale také o biologické podněty. V současné době se...

Muže nejvíc svádí výstřih, ženy líbání

Dívá-li se vám muž při první schůzce zálibně do dekoltu, pak vězte, že máte vyhráno. Podle nejnovějšího průzkumu totiž muže při svádění na ženě nejvíce zajímá...

Výběr článků

Načítám