Hlavní obsah

Homosexuálové jsou v ČR stále diskriminovaní

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Slovní nadávky, homofobní poznámky a vtipy, ale i fyzické napadení nebo diskriminaci v zaměstnání zažil každý druhý český homosexuál. Podle průzkumu, který provedla Gay iniciativa za finanční podpory Evropské unie, se s některou formou diskriminace setkalo až 65 procent respondentů ze skupiny sexuálních menšin.

Článek

S výsledky průzkumu seznámil v úterý novináře Ivo Procházka z pražského Sexuologického ústavu.

"Nejvíce, 38 procent, lidí se stalo cílem slovního či písemného obtěžování, výhrůžek nebo vydírání ze svého okolí. Tuto negativní zkušenost mají spíše ženy. Ke slovnímu obtěžování se většinou přidává i fyzické násilí," uvedl Procházka.

Poměrně hodně homosexuálů má problémy se svou orientací v zaměstnání. "Nejčastější jsou poznámky typu: Tady je ale přetopeno, a podobně," uvedl lékař. Průzkum také ukázal, že až 30 procent homosexuálů svou orientaci v zaměstnání tají a jen 16 procent ji neskrývá nikdy.

Agresivita v rodině

Podle předsedy Gay iniciativy Jiřího Hromady je přesto česká společnost ke gayům a lesbičkách poměrně vstřícná. "Za 13 let česká veřejnost udělala velmi pozitivní krok k přijímání sexuální minority. Zhruba 70 procent občanů dnes nemá problém s registrovaným partnerstvím, ale ani s tím, že má za souseda gaye nebo lesbičku," uvedl Hromada. Zbývajících 30 procent tvoří extrémní skupiny, věřící a lidé, kteří si neumí přiznat vlastní orientaci, uvedl Hromada.

Průzkum ukázal, že homosexuálové jsou diskriminováni například i ve zdravotnictví nebo v místě bydliště (obojí sedm procent). Čtvrtina respondentů uvedla, že omezení zažila i ve vlastní rodině. "Nejčastější formou diskriminace v rodině je agresivní a ponižující jednání, nejzávažnější je asi vyhnání z domova, což potvrdilo 15 procent respondentů," řekl Procházka.

Zákon o partnerství potřetí

Iniciativa doporučuje vládě, aby se více zabývala antidiskriminačními zákony, a to i mimo pracovní oblast. Parlament už dvakrát projednával zákon o registrovaném partnerství. Do konce roku by se měla do parlamentu dostat jeho třetí, kompromisní varianta, uvedl sexuolog a poslanec ODS Jaroslav Zvěřina. Podle něj by měla ustanovení o registrovaném partnerství vycházet ze stejných principů jako je manželství.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám