Hlavní obsah

Rukavice rozsvítí i to nejvšednější oblečení

Novinky, Eva Müllerová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Lze jen těžko uvěřit, že se nevzhledné měšce bez otvorů pro palce, jimiž lidé chránili ruce před chladem ve starověku, během staletí proměnily v doplňky, které plnily nejen ochrannou, ale i celou řadu dalších funkcí.

Foto: Martin Seidl
Článek

Pomocí rukaviček se dalo seznámit (upuštěné ve správný čas na správném místě), slíbit věčnou lásku (použité jako její zástava), ale i ovdovět. O tom posledním věděli své italští Borgiové i francouzští mušketýři. Ti první občas obdarovali své nepřátele skvostnými rukavicemi napuštěnými jedem, ti druzí je metali do tváří svých soků, což jednoznačně znamenalo souboj na život a na smrt.

Postupem doby se část rukavičkářské výroby zařadila do kategorie luxusu. Šlechta ani duchovenstvo se bez rukavic neobešly v žádné situaci a tomu odpovídal i výběr materiálu (hedvábí, nejjemnější kůže) a zdobení (zlato, drahé kameny).

Nové trendy

Zkušené zákaznice vědí, že kvalitní a nápadité usňové rukavice dokáží učinit divy i s tím nejfádnějším oblečením. A což teprve se společenským. Od běžných vycházkových se liší tento typ rukavic délkou, často dosahující až po ramena i materiálem (nejčastěji jehnětina). Ale také ony podléhají módním trendům.

"V rukavičkářství se objevily nové možnosti využití usní, jak se ukázalo na prestižním kožařském veletrhu v italské Bologni. Už tedy ne pouze klasická hladká, ale i speciálně broušená. Pro roky 2003 a 2004 naznačila Bologna přelom k přírodním verzím kůže, zemitým barevným tónům i vzorům imitujícím kůru dřeva, listy a traviny - stejně jako leopardí srst, hadinu či krokodýla.

Celkově se trendy vyvíjejí k teplejším odstínům pískové, čokoládové a zelené, efektní comeback zaznamenává také černá," konstatuje Hana Černá, vedoucí modelářské dílny společnosti RZ Bohemia Dobříš.

Tón v tónu i jiné novinky

Jednou z výrazných a klientelou pochvalovaných změn je přechod ke speciálním vycházkovým a společenským setům, které tvoří rukavice, pásek a kabelka, v budoucnosti se také počítá se střevíčky. Kůže v tomto případě zůstává jednak v klasické podobě, ale využitím zvláštní technologie může napodobit právě módní design například imitace zvířecí kůže i textilu. Modrá kožená sada určená pro teenagery (batůžek, kabelka a rukavice s třásněmi) je od žádané džínoviny k nerozeznání, ale s příjemnějším omakem a měkkostí.

"Usně jsou skutečně velmi elegantní, ale problémy mohou nastat při zašpinění světlých odstínů. Proto jsme začali využívat i japonské syntetické Amaretto, nový materiál imitující kůži, ale s vlastnostmi textilu. Netkaná textilie na bázi polyamidu a polyuretanu vypadá jako broušená useň. Je velmi pevná, takže ji lze používat v tenčí a jemnější verzi. Navíc se dá vyprat a při třiceti stupních i vyžehlit," upozorňuje Hana Černá.

A závěrem ještě doporučuje. Při výběru kožených rukavic by si měl zákazník počínat jako při koupi bot. To znamená:

* Správně změřit velikost. Ruku sevřít v pěst a změřit celý její obvod kolem kloubů. Počet centimetrů udává číslo velikosti. Pokud je označeno v coulech, měl by poradit prodavač. Základní přehled číslování velikostí nabízí i tabulka, kterou nám poskytli v RZ Bohemia Dobříš.

* Důkladně vyzkoušet. Ohyb mezi prsty rukavice a ruky by měl zapadnout do sebe. V této souvislosti je třeba upozornit na levnou asijskou produkci, pro niž jsou typické příliš krátké prsty a hrubší vypracování a šití. Rukavice musí ruku těsně kopírovat, s určitou vůlí se počítá už při výrobě. Zákazník by také neměl zapomenout, že usňový materiál při delším nošení povolí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám