Hlavní obsah

V Polsku jsou "in" prstýnky zavazující k sexuální čistotě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

VARŠAVA

Hitem mezi polskou mládeží se staly prstýnky blahoslavené Karoliny. Výrobky z dílny krakovského zlatnického mistra, které rozšiřuje katolická církev, mají propagovat sexuální čistotu. Ti, kteří nosí prstýnek, sami sobě slibují sexuální abstinenci až do doby, než vstoupí do svazku manželského.

Článek

"Ačkoli jsme s prodejem začali před pár dny, zájem je tak velký, že je již všechno zamluveno, proto objednáváme další," řekl listu Metro kněz Zbigniew Szostak, průvodce svatostánku blahoslavené Karoliny v jihopolské vsi Zabawa, který je autorem nápadu na distribuci zvláštních symbolů sexuální čistoty.

Prstýnky jsou určené všem, kteří se rozhodnou, že si zachovají panenství, respektive panictví, až do svatby. "Nošením prstýnku budou nejen ukazovat jiným svou volbu, ale také ve chvílích pokušení jim ozdoba na prstě připomene sobě složený závazek," popsal kněz.

O prstýnky mají především zájem dívky

Blahoslavená Karolina žila na počátku 20. století v Polsku. Celý krátký život strávila v rodné vísce, velmi aktivně se účastnila náboženského života. V šestnácti letech, na počátku první světové války, byla zavražděna, když se bránila před násilím ruského vojáka. Na jejím pohřbu se shromáždilo na 3000 lidí. Za blahoslavenou ji prohlásil v roce 1987 papež Jan Pavel II. Jako mladá dívka, která ztratila život při obraně své čistoty, se stala patronkou Hnutí čistých srdcí.

Obdobné hnutí vzniklo ve Spojených státech, odkud do Polska přišla móda nošení zvláštních prstýnků. Jednou z propagátorek sexuální čistoty byla před lety zpěvačka Britney Spearsová. Doposud slib zachování panenství či panictví podle deníku složilo v USA kolem pěti miliónů -náctiletých.

V Polsku mají o prstýnky s liliovým květem, který je symbolem sexuální čistoty, zájem především dívky. Stříbrný prstýnek stojí 50 zlotých (370 korun) a zanedlouho jej budou moci lidé koupit ve všech polských farnostech.

Anketa

Souhlasíte se sexuální čistotou až do svatby?
Ano, mělo by to být samozřejmostí.
13,1 %
Proč ne, je to každého věc.
23,4 %
Ne, je to naprostá hloupost.
9,6 %
Ne, co když to pak v sexu nebude klapat?
37,3 %
Ne, sexuální poznání je důležité.
15,4 %
Jedině z pohledu prevence proti nemocem.
0,8 %
Nevim.
0,4 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 2856 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Mladí hezcí muži se chovají jako hřebci

Mladí muži, kteří se cítí být hezcí, nebo jsou alespoň spokojeni se vzhledem a postavou, se uchylují k rizikovějšímu sexuálním chování než vrstevníci, kteří...

Sexuální požitkářství

Veškeré lidské jednání a rozhodování ovlivňuje hledání rozkoše nebo potěšení. To jsem nevymyslel já. Na to už přišli řečtí filosofové ve čtvrtém století před...

Výběr článků

Načítám