Hlavní obsah

Ztráta lesku a vitality vlasů během léta? Se správnými přípravky se to nestane

Novinky, Dana Sokolová

Slaná mořská voda v kombinaci s chlórem, UV zářením a větrem dávají vlasům na dovolené pořádně zabrat. Zatěžována je i vlasová pokožka zvýšeným pocením. Vlasy jsou pak vysušené, třepí se, ztrácejí barvu a lesk. Dnes již lze naštěstí tomuto stavu správnou péčí velmi dobře předcházet.

Foto: Profimedia.cz

Před sluněním je naprostým základem používání speciální vlasové kosmetiky s UV filtrem.

Článek

Stejně jako se vysušuje pokožka těla během koupání, vysušují se i vlasy. U nich však vždy nejvíce záleží na barvě, typu a použité ochraně.

„Odbarvené a barvené vlasy reagují na vodu (sladkovodní či mořskou) citlivěji než nebarvené. U blondýnek dochází k rychlejšímu ´dredovatění´ a ´cuchání´ než u tmavovlásek. Černovlásky mají zase větší problém s výrazným ´šisováním´ barvy. Proto je tak důležité vlasům věnovat stejnou pozornost jako pokožce těla,” vysvětluje tricholožka pražského vlasového centra a kliniky zdraví Clinical Hair Lenka Kašpaříková.

Bez dostatečné péče může u všech typů vlasů docházet k jejich třepení. „Vlivem špatné výživy či péče dojde k tomu, že se vlasy vyživí pouze do určité délky a zbylá část se odlomí nebo právě roztřepí. Tento stav je v tu chvíli nevratný a vyžaduje zásah kadeřníka,” upozorňuje odbornice.

Jak vlasy chránit před sluncem

Vlasy mají přirozené obranné mechanismy proti ultrafialovému záření, ale při nadměrném slunění tyto fotoprotektivní síly nestačí. Vysoké teploty mění fyzikální vlastnosti vlasu a narušují jeho povrchové vrstvy, především důležitý keratin. Kvůli tomu jsou vlasy suché, matné, špatné se rozčesávají a hůře se upravují do kompaktního účesu.

Jako primární ochrana proti UV záření slouží pokrývka hlavy. Proto vždy, když budete chytat bronz, schovejte hlavu alespoň do polostínu nebo ji přikryjte ručníkem. Při stylingu buďte maximálně opatrní. Vlasy pokud možno nefénujte horkým vzduchem, kartáčujte je s citem a šetrní buďte i při použití nejrůznějších vlasových gumiček a spon.

„Před sluněním je naprostým základem používání speciální vlasové kosmetiky s UV filtrem. Dnes se dají koupit šampony, kondicionéry, oleje, regenerační masky i stylingové přípravky s fotoprotekcí. Kvalitní vlasová kosmetika by měla také obsahovat základní stavební látky vlasu, což je keratin a aminokyseliny. Ty jsou schopné vazbou na určitý nosič nahradit odbourané či poškozené stavební prvky,“ vysvětluje Renáta Gaucká, vlasová expertka profesionální kadeřnické kosmetiky Nouvelle.

Zapomínat by se nemělo ani na ochranu vlasové pokožky, která v létě trpí a může se začít loupat.

Foto: archív firem

Péče o vlasy

Další péče, která vlasům prospěje

Peeling vlasové pokožky - odumřelé buňky se nacházejí na těle i pokožce hlavy, kde brání příjmu výživných látek z vlasové kosmetiky. „Zařaďte do vlasové péče speciální peelingy určené pouze na vlasovou pokožku. Pokožka hlavy bude čistá, hladká a přijme mnohem více výživných látek. Peeling stačí aplikovat 1–2x za 14 dní,” radí tricholožka.

Výživa zevnitř - na vzhledu vlasů se odráží i správná výživa. Zamyslet bychom se měli především nad dostatečným příjmem bílkovin, sacharidů a tuků. Dále pak aminokyselin, které tvoří základ keratinové struktury vlasu a chrání buňky před předčasným stárnutím i slábnutím, a minerálů jako železo, selen, zinek a hořčík. Důležité je rovněž přijímat dostatek tekutin – 35 ml vody na každý kilogram hmotnosti těla.

Česání a úprava vlasů - letní období přímo svádí stáhnout mokré vlasy u vody do culíku a rozpustit je až doma. Vlasy jsou sice krásně vlnité a kudrnaté, ale během pevného stažení dochází k jejich nevratnému lámání a oslabování. Podobně je to i s výběrem hřebenu: „Nezáleží na tom, zda používáte hřeben za dvacet nebo dvě stě korun, rozhodující je technika česání. Začít bychom měli u konečků a postupovat výše směrem ke kořínkům, ať se jedná o vlasy mokré či suché. Rovněž doporučuji zařadit do péče vlasový krém, s nímž je rychleji rozčešete,“ dodává Lenka Kašpaříková.

Pokud je to jen trochu možné, vlasy v létě příliš často nefénujte, je lepší jim ulevit. „Jestli se bez fénování neobejdete, pak zde platí pravidlo: kvalitní profesionální kosmetika + kvalitní fén + tepelná ochrana vlasů, na tu bychom neměli nikdy zapomenout, ať už vlasy fénujeme, nebo používáme kulmu či žehličku,” radí Markéta Brocková, kadeřnice ze sítě kadeřnických salonů Klier.

Při problémech nestřídejte přípravky - v momentě, kdy začne vlasová pokožka červenat, svědět či objevíte lupy, vyhledejte odbornou pomoc. „Lidé se mnohdy snaží řešit vlasový problém střídáním vlasových preparátů. Nový přípravek sice může problém utišit, ve skutečnosti jeho vyřešení jen oddálí. Mnohem lepší je vyhledat trichologa, díky němuž získáte komplexní přehled o vlasech i vlasové pokožce,“ uzavírá téma tricholožka.

Foto: archív firem

Péče o vlasy

Může se vám hodit na službě Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Související články

Jak si poradit s vypadáváním vlasů u mužů

Každý den nám může vypadnout až několik desítek vlasů. Většina z nich je obvykle ihned nahrazena novými, tudíž to mnozí z nás ani nepostřehnou. Pokud ale vlasy...

Výběr článků

Načítám