Hlavní obsah

Jak si poradit s vypadáváním vlasů u mužů

Novinky, Dana Sokolová

Každý den nám může vypadnout až několik desítek vlasů. Většina z nich je obvykle ihned nahrazena novými, tudíž to mnozí z nás ani nepostřehnou. Pokud ale vlasy začnou vypadávat ve větší míře, dlouhodobě, a začne to být na první pohled patrné i na našem vzhledu, jde o problém, který je nutné řešit, u žen i mužů.

Foto: Profimedia.cz

Mužská plešatost je dána především genetikou, ale také hormonální nerovnováhou.

Článek

Mužská plešatost je dána především genetikou, ale také hormonální nerovnováhou. K tzv. androgenetické alopecii (vypadávání vlasů) dochází kvůli vyšší hladině testosteronu v krvi, který ničí vlasové kořínky a vlasy začnou vypadávat. Vlasová cibulka je totiž velmi citlivá na testosteron, který je aktivní v periferních tkáních, kam řadíme i vlasy.

Vlastní testosteron se v těle pomocí enzymu 5alfa-reduktázy přeměňuje na metabolicky aktivnější dihydrotestosteron. A ten je právě onou látkou, na kterou vlasové folikuly reagují. Jejich zvýšená citlivost je pak příčinou toho, že vlasy padají, jsou postupně kratší a tenčí. Vlasový váček přitom neodumírá, zůstává v pokožce v neporušeném, ale v neaktivním stavu.

Za vypadávání vlasů mohou špatně korigované oční vady, hormony, ale i podzim

Styl

Proto muži plešatí mezi dvacátým a třicátým rokem, kdy mají hladinu testosteronu nejvyšší. V daný okamžik by měli podstoupit vyšetření buď na digitálním fototrichogramu, jenž dokáže odhalit detailní změny ve stavbě vlasů, anebo podstoupit komplexní vyšetření, které zahrnuje i odebrání vzorku postižené kůže, vyšetření krve, mikrobiologické stěry, endokrinologické a imunologické vyšetření.

Jak se projevuje androgenní alopecie
„Jednou z prvních viditelných známek ukazujících na to, že muž trpí androgenní alopecií, jsou často zvětšující se kouty. Současně s tím může ustupovat vlasová linie stále více dozadu. Dalším znakem může být řídnutí vlasů na temeni hlavy. Řídnutí začíná na malé ploše ve tvaru kruhu, který se pak postupně zvětšuje. Tento kruh může být na první pohled těžko odhalitelný. Nakonec mohou vlasy začít mizet z celé hlavy, později se objeví pleš,” vysvětlují odborníci z Nordic Health.

Alopecie jako autoimunitní onemocnění

U alopecie se může jednat i o autoimunitní onemocnění, kdy z nějakého důvodu začne imunita v určitém okamžiku napadat vlasové cibulky, tedy kořínky vlasů, jako kdyby šlo o cizí tkáň nebo nepřátelského vetřelce. Při tom vznikne zánět.

Imunitní útoky pak začnou vlasové cibulky doslova decimovat. Vlasy slábnou a postupně vypadávají, u každého člověka jiným způsobem. U někoho se objeví jen řidší kolečka na kštici nebo ve vousech, u dalšího rozsáhlé oblasti, případně mu vypadá úplně všechno.

Žena udělala ze své alopecie přednost, stala se z ní modelka

Styl

Není náhodou, že tyto problémy doprovázejí další choroby, které k nim mohou mít vztah: atopický ekzém, onemocnění štítné žlázy, vitiligo, tedy ztráta kožního pigmentu, revmatoidní artritida, cukrovka I. typu, lupénka atd.

„Zásadní je, aby lékaři důkladně vyšetřili příčiny choroby a vzali v úvahu i faktory, které dokážou nepříznivě ovlivnit vývoj nemoci,“ zdůrazňuje prof. MUDr. Petr Arenberger, DrSc., MBA, přednosta Dermatovenerologické kliniky Fakultní nemocnice Královské Vinohrady v Praze.

Britští vědci přicházejí s novou možností boje s plešatostí

Věda a školy

Obvyklé je vyšetření na digitálním fototrichogramu. Ukáže, kolik procent vlasů zůstalo na určité ploše v růstové fázi, a kolik jich je ve fázi klidové. Lékaři také zjistí detailní změny v jejich stavbě.

Mnohé napoví i rozbor odebraného vzorku postižené kůže, vyšetření krve, mikrobiologické stěry, endokrinologické a imunologické vyšetření, v neposlední řadě rovněž oftalmologická kontrola. Je důležité myslet i na to, že alopecie někdy bývá jedním z příznaků postupující syfilidy.

Foto: archív firem

Zleva: Provexin® A100HF - speciální léčebný gel byl vyvinut tak, aby zabránil vypadávání vlasů, které je způsobeno androgenní alopecií. Usnadňuje živinám, aby se dostaly k vlasovým folikulům – zlepšuje podmínky pro růst vlasů. Čtěte příbalový leták. Cena: 419 Kč; Renokin Hair Revitalizing sérum proti vypadávání vlasů 60 ml - zastaví padání vlasů, navíc zajistí i opětovný růst vlasů! Vlasy budou silnější než kdy předtím, lesklé a zdravé. Cena: 1325 Kč; Pharma Future Vlasy, kůže, nehty - komplex 34 účinných látek - 60 tablet. Čtěte příbalový leták. Cena: 99 Kč; Revitalon Vlasový stimulátor 21 x 6 ml - s vysokou koncentrací účinných látek určený pro péči o jemné, poškozené a vypadávající vlasy. Díky aplikaci přímo na pokožku vyživuje vlasové kořínky a stimuluje růst vlasů. Cena: 452 Kč

Léčba musí přijít včas

Pokud vlasy padají více než dosud, obecná doporučení radí začít s vyváženou a zdravou stravou a zařadit účinné prostředky pro zastavení padání vlasů a podporu růstu nových.

„Abyste předešli vypadávání vlasů, klaďte důraz na konzumaci potravin bohatých na zinek, jako jsou mořské plody, maso, játra, dýňová jádra a ořechy, ječné kroupy nebo pohanka. Zinek nepůsobí pouze proti vypadávání vlasů, ale také čistí pleť, snižuje množství cholesterolu v krvi, podporuje dokonce hojení ran či plodnost,“ vysvětluje Petra Burešová z kadeřnictví Klier v brněnském NC Královo Pole.

Co všechno ovlivňuje zdraví vlasů

Styl

Klíčovým faktorem u kosmetických přípravků je pravidelná a důsledná aplikace. Jedná-li se pouze o příčiny, které vznikají mechanickým poškozením vlasů (fénování, barvení, žehlení, nešetrné mytí apod.), přípravky a správná péče velmi rychle zafungují.

U špatného prokrvení pokožky musí být péče intenzivnější. Kromě lymfatické masáže hlavy je dobré používat speciální séra pro zvýšení prokrvení. V tomto případě může na základě diagnostiky vlasů velmi dobře poradit profesionální kadeřník.

Pokud se ale jedná o masivní vypadávání či podezření na alopecii, a tedy závažné onemocnění, měli by lidé v první řadě navštívit kožního lékaře, který jim nabídne komplexní řešení.

Foto: Archív firem

Zleva: (nahoře) Vichy Dercos Aminexil Clinical 5 pro muže 21 x 6 ml - exkluzivní kombinace Aminexilu, referenční molekuly proti vypadávání vlasů s prokázaným klinickým účinkem, a 5 aktivních látek pro komplexní účinek. Cena: informace v lékárně; 2. (dole) L´Oréal Paris Homme Renaxil Advanced - kúra proti vypadávání vlasů snižuje vypadávání vlasů u mužů a podporuje jejich růst. Nezatěžuje vlasy. Cena: 371 Kč; La Roche Posay Kerium ANTI-CHUTE šampon proti vypadávání vlasů 200 ml. Obnovuje vlasové vlákno a hustotu vlasů. Cena: 339 Kč;  Schwarzkopf Bonacure Hair Activator Shampoo 250 ml - šampon s Karnitin Tartratem, Taurinem a Echinaceou aktivuje vlasové kořínky. Cena: 230 Kč; Kérastase Spécifique Stimuliste - denní péče podporuje vstřebávání a výměnu živin a stimuluje zdravý růst vlasů. Cena: 779 Kč; Eucerin DermoCapillaire tonikum proti vypadávání vlasů 100 ml - pro posílení vlasových kořínků díky podpoře jejich energetického zásobování a zpomalení procesu řídnutí vlasů. Cena: 399 Kč

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám