Hlavní obsah

Ženy v každém věku si zaslouží být krásné

Novinky, Eva Dvořáková

Kadeřník Honza Kořínek říká, že sebevědomí ženy z velké části závisí na tom, jak se sama o sebe stará. Proto neváhal a se svým týmem vytvořil kolekci Mature Women (Zralé ženy). Ta ukazuje, že stačí malý kosmetický zásah a i ženy a dámy v letech mohou vypadat krásně. A také že si to právem zaslouží.

Foto: Honza Kořínek, Mature Women 4x

Honza Kořínek pracoval na kolekci Mature Women s ženami nad padesát let. Přesto jsou střihy moderní, variabilní, povedené a vhodné pro dámy jakéhokoliv věku.

Článek

 Jaké je poselství celé kolekce?

Cílem bylo ukázat, že ženy si v každém věku zaslouží být krásné a je jedno, jestli jim je dvacet, třicet nebo padesát let. Předvedli jsme, že když se správně skloubí barva, střih a samozřejmě i make-up a oblečení, jde to. Každá žena je krásná! Řekl bych, že vlasy dělají ženu ženou, a proto jsou vlasy u žen hodně důležité.

Je možné, že některým ženám tak můžete i zvednout sebevědomí?

Myslím si, že určitě. Často se s tím setkávám, hlavně v našich televizních proměnách, kdy se radikálně změní vlasy i make-up a stylistka poradí s výběrem dobře padnoucích šatů. Změna je pak velmi výrazná a vidíte ji už na první pohled, člověk se uvolní, komunikuje a věří si.

Foto: Honza Kořínek, Mature Woman 4x

Honza Kořínek, z kolekce Mature Women (Zralé ženy)

Foto: Honza Kořínek, Mature Woman 4x

Honza Kořínek, z kolekce Mature Women (Zralé ženy)

Foto: Honza Kořínek, Mature Woman 4x

Honza Kořínek, z kolekce Mature Women (Zralé ženy)

Pečují o sebe české ženy jinak v porovnání s jinými státy?

Češky se o sebe starají více, než jak tomu bylo dřív, to určitě. Ale s přibývajícím věkem mají tendence na svou vizáž rezignovat. Myslí si, že už to nemá cenu, a nevěnují samy sobě tolik péče. Zatímco v zahraničí se ženy vnímají odlišně, víc si sebe váží a chtějí neustále vypadat krásně.

Jaké prohřešky na sobě, potažmo na vlasech, nejčastěji pácháme?

Možná vás to překvapí, ale není to ani domácí barvení, ani trvalá ondulace, je to úplně prosté. Na ulici potkáváme spoustu lidí, kteří nemají upravené vlasy, ba co hůř, nemají je ani umyté. Spousta žen si vlasy zkrátka a dobře pravidelně nemyje. Druhý prohřešek je, tedy spíše škoda než prohřešek, že si vlasy nefoukají a tím i ztrácejí objem.

Jak často si tedy mýt vlasy?

Samozřejmě záleží na typu a kvalitě vlasů, ale obecně bych doporučil dvakrát až třikrát týdně.

Nemohou se tím zbytečně vysušit?

Při používání správných vlasových produktů rozhodně ne. Vždy je dobré si nechat poradit od svého kadeřníka. Ten totiž vaše vlasy zná nejlépe a ví, co jim pomůže a naopak. V současné době je na trhu opravdu široká škála různých přípravků. Od těch na přirozené vlasy, barvené, odbarvované, hodně vysušené až po citlivou vlasovou pokožku nebo vlasy s lupy.

Jaký je rozdíl mezi kosmetikou na vlasy v drogerii a v kadeřnickém salónu?

Možná se vám to nebude zdát, ale velký. Přípravky, které zakoupíte přímo v kadeřnictví, my například pracujeme s kvalitní francouzskou vlasovou kosmetikou, obsahují daleko větší koncentraci výživných látek, které jsou nezbytné pro lesk i zdraví vlasů. Samozřejmě nutno podotknout, že v salónu zaplatíte vyšší cenu, ale přípravek vám vydrží podstatně déle.

Foto: Archiv Honzy Kořínka

Honza Kořínek

Mohou si ženy domácím barvením uškodit?

Záleží na přístupu. Když má žena zdravé, kvalitní vlasy a jednou za čtvrt, půl roku si dá přeliv, nijak jí to ublížit nemůže. Pokud jsou ale vlasy odbarvované a melírované, nemusí to vždy dopadnout a podle jejích představ. Setkal jsem se s případy, kdy se žena rozhodla sama zesvětlit tmavé vlasy pomocí odbarvovače. Ten jí chytil jen u kořínků, pak si na to dala tmavší barvu, vlasy zezelenaly a teprve pak se rozhodla jít ke kadeřníkovi.

Kdy jste se rozhodl, že budete kadeřníkem?

Někdy na základní škole, mohlo mi být asi třináct let. Přivedla mě k tomu moje maminka, která si všimla, jak pozoruji, když jí její kamarádka chodila stříhat vlasy. Vyučil jsem se kadeřníkem, dodělal maturitu a pak jsem chvíli uvažoval, že bych šel na obor pečovatelské služby, pracovat se starými nebo postiženými lidmi. To nakonec nedopadlo. Ale vždycky jsem chtěl komunikovat s lidmi a nakonec jsem skončil jako kadeřník.

Věnujete se charitativní činnosti?

Nevím, zda to přímo pojmenovat charitativní činností, ale snažíme se podporovat akce, které jsou podle nás důležité a něčím nás oslovují. Loni na podzim jsme například byli součástí projektu „Není samozřejmé se nadechnout“, tato kampaň upozorňovala na problematiku plicní arteriální hypertenze. Prodejem fotek, na kterých byla tvář projektu operní diva Andrea Kalivodová, se přispělo částkou přes stotisíc korun do IKEM.

Další projekt, který nás velmi těší a máme ho moc rádi, je Metal Power Prague Film Festival, určitě ho znáte. Je to mezinárodní přehlídka filmů, ve kterých jsou herci postižení lidé. Letos jsme několik desítek z nich pozvali k nám do našeho kadeřnictví a udělali jim krásné odpoledne, učesali je, namalovali, rozdali jim dárky a přichystali je na jejich pomyslné předávání Oscarů. Zcela upřímně můžu říci, že jsme hrdým partnerem, protože tato setkání nám ukazují, jaké to je, dělat lidi šťastnými.

Minulý rok jste otevřel vlastní salón, jak jste se k tomu dopracoval?

Zcela upřímně si myslím, že vlastní pílí. Moje profese mne baví a naplňuje. A po 13 letech v zaměstnání jsem si řekl, že je čas jít dál. Mám okolo sebe skvělý tým lidí, díky němuž si třeba mimo jiné můžu povídat s vámi. A lidé náš salón vnímají, vědí o nás a to je ten velký úspěch, kterého se nám podařilo po roce fungování dosáhnout. Není to jen mou zásluhou a také nutno říci, že tento velký úspěch je pro nás jen začátkem.

Bylo otevření vlastního salónu vaším velkým snem?

Vůbec! (smích) Samozřejmě že ano, obrovský sen se mi splnil. A všem, co mi k tomu dopomohli, tak už po několikáté a stále rád děkuji.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám