Hlavní obsah

Zemřel úspěšný módní fotograf Patrick Demarchelier

Ve čtvrtek 31. března zemřel věku 78 let zemřel Patrick Demarchelier. Mezinárodně uznávaný francouzský fotograf spolupracoval dlouhá léta s magazíny Vogue či Harper’s Bazaar a fotil kampaně pro značky Dior, Louis Vuitton i Yves Saint Laurent.

Foto: Profimedia.cz

Patrick Demarchelier

Článek

Demarchelierovými nejslavnějšími fotkami byly snímky princezny Diany, kterou poprvé vyfotografoval v roce 1989. Byl přitom prvním nebritským fotografem, který byl požádán, aby zachytil královskou rodinu.

Také pomohl definovat vzhled Harper's Bazaaru v 90. letech pod taktovkou legendární redaktorky Liz Tilberisové.

Jeho fotografie supermodelky Lindy Evangelisty, která vyšla na titulní stránce v září 1992 pod názvem „Enter the Era of Elegance“ (Vstup do období elegance) zůstává jednou z nejpozoruhodnějších a nejpamátnějších obálek v historii časopisů.

Jeho černobílé portréty desítek slavných osobností od Kate Moss přes Leonarda DiCapria, RuPaula po Phoebe Philo zůstávají silně zmiňovány i desítky let poté, co byly některé pořízeny.

Demarchelier se narodil v roce 1943 poblíž Paříže a vyrůstal v Le Havre v Normandii. Fotografovat začal jako teenager. V roce 1975, když mu bylo něco málo přes 30 let, se přestěhoval do New Yorku a rychle se v branži zorientoval.

Začal fotit obálky časopisů a natáčet reklamní kampaně například pro firmy Gap či Chanel. Ačkoli byl Francouz, Demarchelier pracoval převážně v Americe a pro americké mutace časopisů.

Foto: Profimedia.cz

Patrick Demarchelier

„Patrick perfektně fotí jednoduché fotografie, což je samozřejmě nesmírně obtížné. Pracuje bez ozdobných kulis, často v černobílém provedení, díky němu vypadají atraktivní ženy krásně a krásné ženy působí jako skutečné,” uvedla v září 2015 v článku pro aukční dům Christie’s jeho dlouholetá spolupracovnice Anna Wintour, ředitelka celosvětového obsahu Condé Nast a šéfredaktorka amerického Vogue.

V průběhu let se Demarchelier stal jedním z nejviditelnějších představitelů módního průmyslu, objevil se v roce 2008 ve filmu Sex ve městě a řeč o něm zazněla i ve filmu Ďábel nosí Pradu.

Zpráva o jeho úmrtí byla uvedena na jeho sociálních sítích.

Reklama

Související témata:

Související články

Ceny BAFTA 2022: Móda z červeného koberce

V neděli 13. března proběhlo v londýnské Royal Albert Hall slavnostní předávání cen britské filmové a televizní akademie BAFTA. Události se zúčastnilo velké...

Výběr článků

Načítám