Hlavní obsah

Zákony čajové etikety

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRIGHTON

Majitel čajovny v anglickém Brightonu se rozhodl oživit tradiční etiketu při pití čaje. Sáhodlouhý seznam zakázaných činností při pití čaje mu však zákazníky spíše odrazuje.

Článek

Co vše se v čajovně, kterou vlastní třicetiletý David Daly, nesmí? Tak předně klást lokty na stůl. Cinknout při míchání čaje lžičkou o šálek. Napadnout slovně Její Veličenstvo královnu Alžbětu II. Vysrknout čaj ze lžičky a pohrávat si s kostkou cukru. A kdo nevypne mobilní telefon, nebo si do čaje namočí sušenku, bude rovnou vyveden.

"Chci návštěvníkům nabídnout takovou úroveň, jakou měl čaj o páté v hotelu Ritz," vysvětluje David Daly. "Jde o to, respektovat umění popíjet čaj a moji hosté to tak chápou. Jen jeden se snažil nenápadně telefonovat a když jsem vešel do místnosti, strčil mobil rychle pod stůl. Jiného hosta stačilo nenápadně očima upozornit, že si zapomněl lžičku v šálku."

Čajová etiketa je v současné době dodržována mnohem přísněji ve Spojených státech, než v Británii, která je po Irsku největším konzumentem čaje na jednoho obyvatele.

Zamíchat cukr je umění

Američtí odborníci dokonce doporučují používat pro konzumaci tohoto nápoje používat výraz "pít čaj" místo "dát si čaj", neboť to zní příliš vulgárně. Hubička u konvice na stole musí vždy směřovat k hostitelce a mezi jednotlivými loky je nutné šálek postavit na stůl. Nikdy nesmí být během konverzace držen ve vzduchu. Do čaje se nefouká a šálek se nikdy nebere do dlaní. A zamíchat v něm cukr, to už je úplné umění: "Nemíchejte čaj nikdy krouživým pohybem, který může vyluzovat zvuk. Jemně pootočte lžičkou z pozice na šesté hodině ke dvanácté, a to třikrát za sebou," předpisuje etiketa.

S tím vším David Daly vřele souhlasí, jen v jednom případě se od zámořských odborníků liší, a to v pozici malíčku při zdvihání šálku k ústům. Podle něj jde u zdviženého malíčku totiž o pozůstatek z dob, kdy šálky neměly ouška, a tudíž o přežitek, který dnes nemá své opodstatnění.

Reklama

Související články

Klasickým čajovým sáčkům pomalu odzvonilo

Čaj patří mezi nejoblíbenější nápoje již několik tisíc let. Přestože milovníci čaje neuznávají čaje v sáčcích, patří porcované čaje celosvětově...

Proč chodit do čajoven

Kam jít, když si chceme s někým milým déle posedět v klidném nekuřáckém prostředí a ještě moc neutratit? Jednou z možností jsou čajovny. Najdeme je takřka...

Etiketa všedního dne

Nejen vrcholné obchodní schůzky, setkání státníků či oficiální akce se  musí řídit zásadami etikety a protokolem. Základní povědomí o tom, co se stále ještě...

Výběr článků

Načítám