Hlavní obsah

Začněte bojovat s celulitidou včas aneb Vše od jídelníčku po speciální péči

Novinky, Dana Sokolová

Plavková sezóna se blíží, je tedy nejvyšší čas pustit se do boje s pomerančovou kůží - celulitidou. Pokud chcete být skutečně úspěšné, je zapotřebí zvolit komplexní přístup, včetně úpravy jídelníčku, cvičení a kosmetické či estetické péče.

Foto: Profimedia.cz

Celulitida se týká většiny žen.

Článek

Vůbec nezáleží na tom, zda jste mladá, ve zralém věku, s postavou modelky anebo pár kilogramy navíc, problém s celulitidou se týká naprosto všech žen.

Hrbolatá pokožka, způsobená nadprodukcí estrogenu a hromaděním podkožního tuku, trápí 90 % žen a u většiny z nich nepomáhají žádné zázračné přípravky či metody, které by zafungovaly lusknutím prstu. Jedná se o dlouhodobější proces.

U změny jídelníčku to začíná

Na celulitidě se významně podílí strava. Smažené pokrmy, cukr, bílá mouka, ultra zpracované potraviny, kofein, alkohol či sedavý způsob života patří mezi hlavní viníky. Ani nevhodné a nepravidelné stravování se příliš nevyplácí. Jen podporuje tělo k ukládání tukových zásob na horší časy.

„Na talíři by se měla objevit čerstvá zelenina, a to alespoň v množství 500 g denně. Zelenina pomáhá činnosti střev a přináší řadu důležitých látek. Vhodné je zařadit i bobulové ovoce, které má vysoký obsah antioxidačních látek. Z jídelníčku není nutné zcela vyřazovat kvalitní maso, jen je dobré snížit konzumované množství. Blahodárný vliv může mít i koření, zejména kajenský pepř, který prokrvuje tělo a stimuluje lymfatický systém,” vysvětluje Ing. Monika Bartolomějová, nutriční specialistka Světa zdraví.

Pro krásu a zdraví je také nutný dostatečný pitný režim. „Voda je nezbytná pro fungování celého organismu a pro krásu. Dehydratovaná pleť rychleji stárne, pokud chcete odplavit z těla veškeré odpadní látky, které tělo produkuje, je dostatek tekutin nezbytný,” upozorňuje Sarah Maxwellová, specialistka pro Fitness & Lifestyle značky Nivea.

Naprostý zákaz by měl platit pro kouření a alkohol. Oxid uhelnatý, dehet, nikotin a těžké kovy obsažené v kouři cigaret ohrožují nejen pokožku, ale zdraví celkově. Dokonce ani kouření vodní dýmky zdraví neprospívá.

Podobné je to i s alkoholem, který obsahuje velké množství cukru a hlavně etylalkohol, který škodí především srdci a játrům. Pokud srdce správně nefunguje, nemůže docházet ke správnému proudění a okysličování krve. Když jsou játra zaměstnána odbouráváním alkoholu, nemohou odbourávat toxiny ani přebytečné tuky v našem těle. A špatný metabolismus tuků v našem těle způsobuje celulitidu.

Důležitý pohyb

Dostatek pravidelného pohybu je dalším osvědčeným receptem, jak vyzrát na celulitidu. Pokud nemáte na tělocvičnu čas a náladu, stačí, když sedadlo autobusu vyměníte za pěší chůzi a výtah za schody. Každý krok se počítá.

Doporučit lze i sporty jako je plavání, rychlá chůze, cyklistika či bruslení na in-linech. Pomoci mohou i naprosto jednoduché cviky, jako jsou dřepy, zakopávání či výpady. Vhodné je i jógové cvičení např. Pozdrav slunci či Pět Tibeťanů. Naopak zapomeňte na aerobic, tenis, squash či další sporty, při kterých se tělo masivně otřásá.

Výborný je i SM systém - cvičení pro zpevnění tkání, které vymyslel MUDr. Richard Smíšek, lékař a vědec, specialista v oboru rehabilitace.

„Hlavním principem cvičení je stažení obvodu pasu šikmými břišními svaly a protažení páteře směrem vzhůru. Správné držení těla, nejen při pohybu, aktivuje svalové řetězce, ty se propojí od ramen až po chodidla a tvarují i klenbu nohy. Pak teprve můžeme začít s protažením a zpevněním tkání především v oblasti zadečku a stehen. Doporučuje se cvičit pravidelně 3x týdně 30 minut. Po pár hodinách cvičení ve studiu, si můžete zakoupit lana a začít cvičit i doma,“ vysvětluje Martina Křížková ze Studia Danah.

Foto: archív firem

Peelingy pro boj s celulitidou

Péče o pokožku

Dobré je začít hned ráno ve sprše, střídáním teplé a studené vody, případně pokožku masírovat žínkou (ideálně lufou). K prokrvení pokožky a zároveň k probuzení lymfatického systému může posloužit i pravidelný peeling. Peeling neaplikujte ihned po vstupu do sprchy. Nejlepší je, když se pokožka nejprve prohřeje teplou vodou, póry se roztáhnou a mnohem lépe vstřebají účinné látky.

Samotný peeling se pak provádí krouživými pohyby po směru hodinových ručiček směrem k srdci. Podpoříte tak činnost lymfatického systému, z těla se snadněji vyplaví škodlivé látky. Pokožku je dobré masírovat alespoň pět minut. Jelikož se během peelingu obrušují buňky z pokožky a chvilku trvá, než se zregeneruje, doporučuje se peeling používat maximálně 2-3x týdně. Kávový peeling v kombinaci s přírodními složkami nejen dokonale ošetří a zregeneruje pokožku, zároveň přinese kopec legrace a zážitků. I ve dvojici.

Foto: archív firem

Přípravky pro boj s celulitidou

Krémy, gely a séra proti celulitidě fungují na principu prohřívání těla a prokrvení kůže. Také hluboce hydratují pokožku, tím pádem je vyživená, hladká a lépe vypadá. Při používání těchto přípravků je ale důležitá pravidelnost. Ideální je problémové partie natírat každé ráno a večer.

Jednou týdně je pak dobré udělat si zábal. Aplikujte přípravek proti celulitidě, následně obalte nohy potravinovou fólií, oblečte legíny a zabalte se do deky minimálně na půl hodiny. Pokud chcete dosáhnout co nejlepších výsledků, provádějte během aplikování krému masáž, díky které se pokožka prokrví a krém lépe absorbuje.

Efektivní metody pro zrychlení účinku

Podtlaková lymfatická masáž. Bezpodmínečným základem jakékoli smysluplné léčby celulitidy je odborně provedená manuální lymfodrenáž. Pokud lymfa v těle správně nefunguje, projeví se to nejprve mírnými otoky, většinu na nohou a dále pak celulitidou.

„Aplikace začíná ručním uvolněním hlavní krční uzliny, aby se propojil lymfatický a krevní oběh. Dále následuje ruční lymfodrenáž. Při dalším návštěvě je možné již přejít k přístrojové lymfatické masáži. Doporučujeme je kombinovat, záleží ale na aktuálním zdravotním stavu každé klientky,“ vysvětluje Dana Hodanová, osobní terapeutka a specialistka na lymfatické masáže ze Studia Danah.

Ruční lymfatická masáž je vhodná pro každého. „Je-li lymfatický systém průchodný, tělo se nezavodňuje, mizí celulitida. Tuto masáž pak doporučujeme zejména kuřačkám či ženám, které delší dobu užívaly hormonální antikoncepci,” dodává Kateřina Lebedová, terapeutka studia Rosala.

Aromatherapy wrap. Intenzivní ošetření s bandážemi obsahuje esenciální oleje v profesionálních přípravcích Body Strategist od comfort zone pro boj s celulitidou, zapříčiněnou oslabením mikrocirkulace a nedostatkem tekutin.

„Přináší okamžitý pocit lehkosti, zlepšuje nedostatky spojené s celulitidou, stimuluje lipolýzu, odvodňuje tkáně,” upozorňuje Jana Henemanová z Miracle Esthetic Clinic and Spa.

Radiální endodermoterapie - Vacupress. Za pomoci špičkového přístroje dochází k jemnému sání se třemi rotujícími míčky, které kruhově válcují pokožku.

„Podtlak vzniklý sáním odblokuje tok krve a kyslíku v nedostatečně zásobených celulitických tkáních a zlepšuje cirkulaci. Ovlivněné tkáně se následně roztáhnou a umožní kůži návrat od svraštělého vzhledu (celulitida) k normálnímu napnutému vzhledu. Výsledkem je krásná, hladká a tonizovaná pokožka,” vysvětluje MUDr. Tomáš Paduch z Kliniky Yes Visage, specialista na konturaci a modelaci těla, tumescenční a laserové liposukční techniky.

Mezoterapie. Pomocí speciálního patentovaného válečku, který obsahuje několik desítek titanových mikrojehliček, se na pokožce vytvoří mělké kanálky, přes které prostupuje příjemná emulze. Ta obsahuje vitamíny, proteiny, a hlavně tělu vlastní kyselinu hyaluronovou a další látky, které odstraňují volné radikály a nabízejí kompletní antioxidační péči. Díky jedinečnému složení této emulze se tělo zbavuje látek, které toto onemocnění způsobuje.

„Mezoterapie vyhlazuje pokožku a stimuluje produkci nového kolagenu a elastinu, zatímco kyselina hyaluronová hydratuje pokožku a omlazuje. Pokožka je viditelně pevnější a vyhlazená,” upozorňuje MUDr. Tomáš Paduch.

Universal Contour Wrap. Stoprocentně přírodní, efektivní a spolehlivý způsob, jak nastálo ztratit nadbytečné centimetry. Pročistí tělo a kůži a vy se cítíte jako znovuzrození s neskutečně jemně sametovou kůží. S tímto ošetřením nezaznamenáte úbytek na váze, pouze v centimetrech.

„Speciálními obinadly napuštěnými roztokem přírodních minerálů a mořského bahna se ovine tělo a vytvoří se teplý zábal. Ještě teplé mořské bahno vytáhne škodlivé látky z tekutiny kolem tukových buněk, zatímco zábalová metoda stlačí a formuje tukovou tkáň. S pomocí vinylového obleku udržuje klient pohodlnou tělesnou teplotu. Docílené výsledky jsou neuvěřitelné. Průměrně ztratí klient při jeho prvním zábalu mezi 20 až 30 cm. Po zábalu je kůže napnutá a velice jemná. Zlepšení tak okamžitě cítí ženy se striemi i celulitidou,” vysvětluje kosmetička Daniela Dvořáková z pražského studia Bomton Jalta.

SmoothShapes. Jde o americký přístroj, který nabízí nový způsob odstraňování celulitidy.

„Používá současně tři technologie. Dynamický laser zkapalňuje tuk, tedy rozštěpuje tuk a ničí membránu tukové buňky. Studené LED světlo stimuluje produkci kolagenu a zpevňuje pokožku. Vakuové podtlakové sání zajišťuje odvod zplodin do lymfatického systému, hloubková masáž zvýší prokrvení a nastartuje metabolické a oběhové parametry tkání,” vysvětluje dermatoložka MUDr. Gréta Wohlová z Laserového centra Anděl.

Moderní lymfodrenáž s detoxikačním zábalem. Jde o techniku, která kousek po kousku odblokuje lymfatické cesty a uzliny. Tím odvede škodlivé látky a toxiny z těla ven a znovu nastartuje správnou cirkulaci lymfy.

„Jedná se o klinicky ověřenou proceduru používanou v lékařství, která pomáhá nejen při akutních problémech, jako jsou otoky, ale také k odstranění celulitidy a jako její účinná prevence, prevence oteklých nohou a křečových žil. Ozdravné a estetické účinky spočívají také v tom, že zrychluje metabolismus a tím tělo snáze odbourává tuky a toxiny, zlepšuje prokrvení a tím i elasticitu kůže. Zároveň působí preventivně i proti přibírání na váze. Celá procedura je navíc velice relaxační a příjemná,” vysvětluje dermatoložka Tereza Gabryšová z Yes Visage.

Estetická rázová vlna. Jedna z nejefektivnější metod současnosti, i když cenově náročnější (cca 4200 Kč za jedno ošetření). Léčba spočívá v kombinaci akustických rázových a elektrických pulsů, které způsobují narušení tukové tkáně a zároveň podporují novou činnost lymfatického oběhu, podporuje také tvorbu kolagenu, kůži navrací její pružnost.

„Změna je patrná již po první aplikaci. Pro maximální efekt doporučujeme 5-6 opakování,” radí dermatoložka MUDr. Jana Votrubová z kliniky estetické medicíny Esthetical Medical.

Může se vám hodit na službě Zboží.cz:

Reklama

Výběr článků

Načítám