Hlavní obsah

Vzhled je pro Čechy důležitý, módu ale řeší jen každý druhý

Novinky, Andrea Zunová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Móda nás obklopuje denně. Láká nás upravenými výlohami obchodů, kouká na nás z titulních stran různých společenských časopisů a trápí nás každé ráno, když přemýšlíme, co si oblečeme. Je zkrátka všude kolem. Přesto nás podle posledních průzkumů móda na kolena nedostává.

Článek

Otázkou, do jaké míry jsou móda a styl důležité pro veřejně známé osobnosti a do jaké pro širokou veřejnost, se zabýval průzkum provedený v rámci módní show Elle Style Awards. Lidé si podle jeho výsledků s módou hlavu příliš nelámou. Téměř polovina (48 %) jich sice odpověděla, že pro ně móda důležitá je, ale dalších 40 přiznalo, že módu příliš neřeší a neví, jak na tuto otázku odpovědět.

Zato v otázce vzhledu člověka už měli všichni jasno. Pro plných 78 % dotazovaných je fyzický vzhled důležitý. Pouze 7 % se přiklonilo k názoru, že fyzično není podstatné.

Z poslední otázky vyplynulo, že móda a styl pro dotazované představuje z 60 % inspiraci, 29 % lidí si myslí, že je móda o napodobování a 11 % ji považuje za marnivost.

Průzkum se uskutečnil mezi 500 respondenty v ulicích Prahy. 56 % z nich byli muži a 44 % ženy. V Praze žilo 93 % dotazovaných.

Pro VIP je móda velmi důležitá

Pro známé osobnosti je móda velmi důležitá a přehled o ní je přirozenou součástí jejich pracovní náplně. Většina z nich má dojem, že jsou na ně neustále upřeny oči veřejnosti a hlavně médií, proto se snaží tomuto faktu přizpůsobit také své oblékání i v situacích, kdy řeší své soukromé záležitosti. Diktát módy sice úplně neuznávají, nicméně mají rádi přehled v tom, co je právě módní. I mezi nimi se ale vyskytují výjimky.

Fyzický vzhled nepovažují za to nejdůležitější. Mnozí si myslí, že je faktu jak člověk vypadá přisuzována mnohem větší důležitost, než by měla. Všeobecný kult krásy je na nás chrlen ze všech stran a to má na člověka přirozeně jistý vliv. VIP osobnosti se s tímto trendem povětšinou neztotožňují. Názor většiny je, že by se každý měl cítit dobře ve svém těle, ať už podléhá módním trendům, či nikoliv.

Jana Plodková divadelní a filmová herečka
Je pro vás móda v životě důležitá?
Módu jako takovou mám ráda, je to pro mě určitý výraz umění. Ale mezi nejdůležitější věci v mém životě nepatří.
Je podle vás v životě důležitý fyzický vzhled?
Je důležitý ve chvíli, kdy podporuje sebevědomí člověka. Pokud se ovšem muž nebo žena cítí dobře v jakémkoliv těle, je naprosto jedno, jaké to tělo je.
Co pro Vás znamená móda a styl?
Znamená pro mě prvotní představu o charakteru dotyčné osoby, která ovšem může být i mylná. Zároveň pocit svobody bez určujících pravidel.
Jakub Wehrenbergherec, zpěvák, basista ve skupině Hamleti
Je pro vás móda v životě důležitá?
Myslím, že důležitá je trošku přehnané slovo, ale rád se podívám na hezkou holku, které to sluší a na druhou stranu, když nejdu třeba jen se smetím, tak se taky  zamyslím, co si vezmu slušivého na sebe. Takže ano, dalo by se říci, že móda jako  taková pro mne důležitá je.
Je podle vás v životě důležitý fyzický vzhled?
Můj fyzický vzhled myslím není důležitý a vzhledy jiných neřeším. Ale mám rád originály. Hlavně ty s nosem.
Co pro Vás znamená móda a styl?
Určitě daleko víc inspiraci než otrocké napodobování. Není nic vtipnějšího a smutnějšího zároveň, než chlapec s „trendy“ šňůrkou na klíče, za kterou se ovšem někde neustále zachytává nebo propocený metrosexuál s nezbytnou pashminou kolem krku v přetopené restauraci. A že už jsem jich viděl!
Aleš Valentaolympijský vítěz v akrobatických skocích na lyžích (2002)
Je pro vás móda v životě důležitá?
Ne tak důležitá jako samotný fakt, že něco nosit musím, neboť se nehodí být pořád nahý.
Je podle vás v životě důležitý fyzický vzhled?
Je důležité být spokojený sám se sebou, takže v jistém smyslu i ten vzhled je důležitý. Neměl by však být unifikovaný.
Co pro vás znamená móda a styl?
Móda jako taková je přehlídka povrchnosti a marnivosti. Móda je šance jak ze sebe aspoň na chvíli udělat něco, co nejsme nebo vyjádřit své pocity jinak, než slovy. Oproti tomu – styl je všechno a nic.
Lejla Abbasovátisková mluvčí Ministerstva pro lidská práva, moderátorka
Je pro vás móda důležitá?
Jak se to vezme. Kdyby to bylo čistě na mě, nosila bych jen džíny a tričko. Moje odpověď zní – móda je pro mě důležitá především, když se týká mé profese. V soukromí mám ráda především pohodlí.
Je podle vás v životě důležitý fyzický vzhled?
V dnešní době určitě. A určitě víc, než je podle mého soudu zdrávo. Něco jiného je o sebe přirozeně dbát, ale dnešní kult dokonalosti je v mnohém zničující, svazující a na můj vkus strašně povrchní.
Co pro vás znamená móda a styl?
Jak už jsem odpověděla v první otázce - dobře vypadat a být vkusná je součástí toho, co mě živí. Nebaví mě ale sledovat, co je právě tento měsíc in a co out. Důležité je pro mě vypadat žensky, umět podtrhnout svou osobnost, protože i tím vytvářím a ukazuji svou osobitost.
Jana Zielinskiředitelka a kurátorka dnů designu v Praze Designblok
FOTO: www.czechdesign.cz
Je pro vás móda důležitá?
Ano. Jednak je sledování módy součástí mojí práce, ale navíc mě baví. Nesleduji módní trendy, spíše mě zajímají práce jednotlivých návrhářů, především českých tvůrců.
Je podle vás v životě důležitý fyzický vzhled?
Myslím, že důležitější než samotný vzhled je vkus a styl. Když je člověk krásný je to samozřejmě velký dar. Je ale skvělé, že pro každého je krásný jiný člověk.
Co pro vás znamená móda a styl?
Móda tvoří základ pro styl. Mám ráda, když se lidé kolem mě dobře oblékají. Důležitější je pro mě rafinovaný styl, než oblečení podle poslední módy. Odvaha k vlastnímu stylu je nejvíc. Spousta Čechů ji dlouho neměla, ale teď se to hodně liší.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám