Hlavní obsah

Václav Noid Bárta: Pěti let s Lucií nelituji

Právo, Lucie Jandová

Rozvádějí se kvůli práci, jež je odcizila. Pracovat spolu ale chtějí dál. Muzikant Noid (28) a zpěvačka Lucie Bílá (42) zůstávají přátelé. Václav Bárta a Hana Zaňáková, jak zní jejich občanská jména, se však rozhodli jít každý svou cestou.

Článek

Je Garcia, partner Carmen, kterou v muzikálu hraje Lucie Bílá, žárlivý?

Je to majetnický hajzlík, který Carmen vlastní. Je to vrhač nožů. Myslí si, že mu patří všechno, ale brzy se mu věci vymknou z rukou.

Je vám taková role blízká?

Ale ne, zase takový hajzlík nejsem! (směje se)

Někteří si to nemyslí. Z rozchodu s Lucií Bílou často obviňují spíš vás.

Mám teď smůlu. Hraju hajzlíka, a ještě si to o mně mnozí myslí. Z toho, že za viníka rozchodu spousta lidí označuje mě, jsem už tak znechucený a naštvaný, že už mi to začíná být jedno. Zprvu jsem se snažil obhájit, ale nepomohlo mi to. Pravda to ale není.

Jaká je tedy pravda o vašem rozchodu?

Že jsme se rozešli už před třemi měsíci, v červenci. Že bydlím v Uhříněvsi v domě své matky. Že to nebylo kvůli žádné ženské. A i kdybych teď nějakou milenku měl, byla by to v době, kdy jsme už s Luckou nebydleli, moje věc.

.: Zleva R.Jícha(José), V.N.Bárta(Garcia) a L.Bílá(Carmen)foto: Právo/Foto archiv

Mnoha lidem vrtá hlavou, jestli váš rozchod není jen reklamní tah před premiérou Carmen.

Určitě ne. Jsme s Luckou oba citliví lidi a s takovými věcmi bychom nehazardovali, to je blbost. To se s láskou nedělá.

Rozcházíte se, nebo rozvádíte?

Zatím jde o rozchod, protože na Carmen bylo strašně práce. Od rána do večera jsme zkoušeli v divadle. Teď po premiéře to není o moc lepší. Shánět nějaké papíry a běžet za právníkem, na to fakt není čas.

Za právníkem? Myslíte, že rozvod bude složitý?

Ale ne, to jsem tím vůbec nechtěl říct. Možná že právník ani nebude třeba, protože máme všechno majetkově vyřešené. Máme předmanželskou smlouvu. Ještě jsem se nikdy nerozváděl, tak nevím, ale myslím, že bude stačit jeden podpis.

Vymlouváte se na spoustu práce. Není to spíš tak, že s rozvodem otálíte?

Opravdu není kam spěchat. Nehádáme se, nemáme žádnou Itálii, ani po sobě neházíme talíře. Když se s Lucií potkáme, dáme si pusu a obejmeme se. Takže je jedno, kdy se ten papír podepíše.

Nepomohla by zatím jen odluka?

Myslím, že ne. Dostali jsme se do stadia, kdy to mezi námi není na odluku. Cítíme, že máme jít každý svou cestou. A u toho zůstat přátelé.

Jde to?

Rozhodně ano! Přátelé jsme snad ještě větší a máme se pořád hrozně rádi. Je to super. Myslím, že ani jeden z nás si nestěžuje.

Nehádáte se, ale psa si posíláte taxíkem.

To abych nemusel jet 20 kilometrů tam a zpátky z Uhříněvsi do Otvovic. Náš známý taxikář mi psa prostě dovezl. To byl opravdu jediný důvod.

Komu ten pes zůstane?

Domov má u mě, ale kdykoli si ho Lucie či Filip budou chtít půjčit, není to problém.

:.Divoký vztah? Dnes už jen jako Carmen a Garcia v novém muzikálu, které uvádí Hudební divadlo Karlín. Foto: Michaela Feuereislová

O Lucii se ví, že je temperamentní, vy taky nejste zrovna puťka. Jak to, že vše proběhlo tak v klidu?

Aby to tak nebylo, musely by nastat jiné okolnosti. Muselo by to být tak, že by si jeden z nás našel partnera a prasklo to na něj. To by pak asi všechno vypadalo jinak. Těžko bychom to zvládali. Ale nic takového se nestalo. Po rozumné domluvě to skutečně šlo v klidu.

Jak vypadala rozumná domluva?

Seděli jsme v Otvovicích u večeře. Udělal jsem biftek…

Běžně vaříte?

Běžně ne, zato skvěle. (smích)

Uvařil jste biftek a řekli jste si, co kdybychom se rozvedli?

Ne. Řekli jsme si, že by bylo lepší, kdybychom se rozvedli. Přece jen žijeme nějakou dobu vedle sebe jako bratr a sestra. Než abychom se dusili tím, že máme vůči sobě nějaké odpovědnosti jako partneři, bude asi lepší, když půjdeme od sebe. A dál zůstaneme přátelé.

Kdo to vyslovil? Vy, nebo Lucie?

Myslím, že není důležité, kdo to vyslovil jako první, protože jsme to cítili oba.

Myslíte, že vám ublížilo stěhování do domu v Otvovicích, který nechala postavit Lucie?

Myslím, že to nebyl ten důvod.

Tak co byl ten důvod, že se láska mezi vámi změnila v přátelství?

Myslím, že v tom hodně hraje roli naše pracovní vytížení. Pokud není Lucie na koncertě, já jsem zavřený ve studiu. Vídali jsme se tak dvě hodiny denně. Když o tom tak přemýšlím, myslím, že práce byla opravdu ten zásadní bod. Lidé se odcizí, když nemají čas si povídat o věcech, které se v budoucnu mohou ukázat jako problém.

O čem například?

Třeba právě o tom, že se asi začínáme navzájem vzdalovat.

Jak jste trávili volný čas?

Žádný volný čas nebyl. Za poslední rok jsme měli tři dny volna. Byli jsme v Chorvatsku, což byl den cesty tam, den pobytu, den cesty zpět. Lucka je extrémní dříč. Už v dobách muzikálu Božena Němcová zkoušela roli Carmen. Z koncertu přijede v neděli ve čtyři ráno a v pondělí dopoledne už má zkoušku v divadle. Bojím se, že zkolabuje. Ona je šílená. Je hrozně silná, ale přepíná se. To mě zlobí.

Jak jste se vlastně seznámili?

Na muzikálu Excalibur.

Přeskočila mezi vámi jiskra na první pohled?

Přeskočila. Bylo to krásné.

Na začátku vašeho vztahu jste na sebe měli víc času?

Musím říct, že jo. Taky jsme se pokoušeli o miminko, a tím pádem nějaká práce šla stranou. Pak nám přibylo pracovních nabídek a roztočilo se to až moc.

Nemrzí vás, že miminko nebylo? Třeba by vše dopadlo jinak?

Kdyby, kdyby. O tom se může dlouze diskutovat, a je to zbytečné.

:.Svatební den Lucie a Václava ve slunné Itálii ... Foto: Korzo

Jak váš rozchod snáší Filip, Lucčin syn?

V pohodě. Chodí za námi do divadla na zkoušky. Dáváme si spolu limču a já se ho z legrace ptám, co ženský a tak. Těším se, až s ním zase pojedu příští rok na vodu, na pánskou jízdu. Filip je prostě kámoš. A vždycky bude.

Nechcete o něj tedy přijít?

Stoprocentně ne. To je jasné. Je to výborný kluk, proč bych o něj chtěl přicházet? Je to součást mého života, i když není můj.

On vaši situaci chápe?

Ano, právě proto, že neviděl žádnou Itálii či hádky. Nemá důvod se stresovat.

A co vaši rodiče? Vaše maminka se s Lucií moc nemusí…

Nebyly zrovna nejlepší kámošky, to je pravda. Ale nikdy to nebylo ani tak, že by na sebe křičely. Když jsem šel za mámou, nezačala s větami typu: vidíš, já ti to říkala. Ptal jsme se, co mám dělat, sama rozvod zažila. A ona mi pořád dávala naději.

Nebyla z toho šťastná, vůbec. A brácha, kterému jsem to oznámil jako prvnímu, tak ten už vůbec ne. Všichni pomáhali. A nejen mně, ale nám oběma. I Lucčina rodina. I s nimi jsme si o všem otevřeně povídali. Žádné nepřátelství nikde nevzniklo. Jsem strašně rád, že když už rozchod, tak takhle. Dopadlo to nejlíp, jak mohlo.

Co bude s vaším nahrávacím studiem, které máte v Otvovicích?

V Uhříněvsi si už upravuju místnost, kam si ho přestěhuju. Není to nic složitého. Studio je dnes obrazovka a dvě bedny.

Nestálo milióny?

Ne, to je úplná blbost. Počítač seženete za dvacet tisíc, bedny taky. A pak pár programů. Navíc jsem si to koupil sám.

Lucie vám ho nesponzorovala?

Myslím, že na svůj věk vydělávám slušně. Nevidím problém v tom, že bych byl Lucií dotován. Samozřejmě jsem nikdy nemohl mít víc peněz než Lucka, ale to má málokdo. Kdybych žil v normální rodině, tak by se moje žena měla úplně nádherně.

To zní slibně, když teď budete volný.

Ještě se moc necítím na něco nového. Mám hodně práce. Když něco přijde a budu cítit, že je to v pořádku, bránit se asi nebudu.

:.Ještě zamilovaný a velmi šťastný pár .....foto: KORZO

Na co se chystáte po Carmen?

Chystáme se s Lucií natočit CD z muzikálu Božena Němcová. Lucii chci natočit její vlastní CD. A mám i své vlastní projekty, třeba se chystám na pokračování hudby ke Gorilím pohádkám pro děti.

Vy dál plánujte společnou práci?

Určitě. Lucka je nejlepší z branže a myslím, že i ona zjistila, že něco umím. Strašně si v hudbě vyhovujeme. Chystám taky hudbu k filmu Nelítostně, kde Lucie zpívá vokály. Máme toho opravdu hodně.

Rozumíte si proto, že je Lucie stále duší rockerka?

Jasně, určitě. Navíc rockerka s duší.

A co až ji potkáte s nějakým mužem? Nezabolí vás to?

Přemýšlel jsem o tom a mně opravdu záleží na jejím štěstí. Aby byla v pořádku. K tomu patří i to, že si najde přítele. Ten u mě bude muset projít konkurzním řízením. Teprve pak řeknu ten jo, ten ne. Musí být na ni hlavně hodný a pak to bude v pořádku.

Jak se vám dařilo držet rozchod dva měsíce v utajení?

Nechtěli jsme nikoho zatěžovat, aby nevznikaly zbytečné komplikace. Ale pak vyšly v novinách fotky, na kterých jsem se objímal s kamarádkou (Jarmilou Tabačkovou, přítelkyní režiséra Renče -pozn. aut.) a dával jí pusu na přivítanou. Vznikly kolem toho spekulace, a tak už jsme se k tomu museli vyjádřit.

Kdy jste se rozhodl stát rockerem?

Nejsem jen rocker. Mám rád i vážnou hudbu. Ale i metal a rokenrol. Hudba jsou emoce a rock jich má v sobě hrozně moc. Někdy složím třeba metalovou písničku a pak hned symfonii. Tam jsou zase jiné emoce.

Ovlivnilo vás ovzduší v rodině, kde máma byla zpěvačka a otec textař a hudební režisér?

No jistě, vyrůstal jsem jen v hudbě. Když jsem se přestěhoval k Lucii, nebylo to jiné. Bez hudby bych nemohl žít. S touhle milenkou bych se v životě nechtěl rozejít.

Jezdíte ještě na motorce, kterou vám koupila Lucie?

Už ne. Přes léto se mi vybouralo dost kamarádů. Je to fakt nebezpečné. Taky jsem se už totiž naboural a teď se bojím. Takže chci motorku prodat.

:. Václav Noid Bárta při představení v divadlefoto: Právo/Foto archiv

Jak si ale budete vybíjet adrenalin?

Na rybách! Pouštím je ale nazpátek. Mám zásadu chyť a pusť. Vadí mi, když někdo chytí krásné velké kapry, kteří rostou zhruba dvacet let. S bratrem jim dokonce dezinfikujeme tu ranku, než je pustíme.

Jste snad vegetarián?

Dva roky jsem byl. Ale tím, že jsem cvičil thajský box, jsem maso potřeboval. Ale časem se k vegetariánství chci vrátit. Nechci způsobovat ničí smrt.

Vánoční kapry tedy nechytáte?

Ne, já je ani nejím. Dávám si řízek.

Už víte, jak letos strávíte Vánoce?

S mámou, babičkou, s bratrem a švagrovou, jejich holčičkou a třemi psy.

Jak vzpomínáte na pět let s Lucií Bílou?

Úžasně. Bylo to krásné období mého života. Nemyslím kvůli hmotným statkům, ale kvůli pohodě a krásnému duševnímu zázemí, které mi dala. Kvůli hovorům s Luckou, řešení společných věcí. Hodně mě to posunulo dopředu.

Když jste se ženil, věřil jste, že je to na celý život?

Na celý život? Kdyby to bylo na rok, bylo by to stejně krásné a ani jeden bychom toho nelitovali.

Reklama

Související články

VIDEO: Lucie Bílá se rozvádí

Jedna z nejpopulárnějších českých zpěvaček Lucie Bílá se rozvádí. Napsaly to v úterý bulvární deníky Blesk a Aha. Manželství s o 14 let mladším muzikantem...

Výběr článků

Načítám