Tradiční ruská kuchyně má své kouzlo
Masové pirohy |
Suroviny (pro 4 porce): Těsto: 10 g droždí, 1 lžíce cukru, 1 lžíce teplého mléka, 250 g hladké mouky, 70 ml mléka, 70 g másla, 2 vejce, sůl Náplň: 250 g mletého masa (hovězí + vepřové), 100 g másla, 1 cibule, 1 lžíce hladké mouky, 70 g celeru, 70 g mrkve, 70 g pórku, 1 vejce, sůl, pepř |
Příprava: Z droždí, cukru a vlažného mléka si připravíme kvásek. Zbylé suroviny na těsto smícháme spolu s kváskem a vypracujeme vláčné těsto, které necháme hodinu kynout. Zatímco těsto kyne, přichystáme náplň. Na másle zpěníme nakrájenou cibuli se zeleninou, přidáme maso a orestujeme dohněda. Zaprášíme moukou, malinko podlijeme, osolíme, opepříme a podusíme. Směs necháme vychladnout. Z vykynutého těsta vyválíme placku a z ní vykrájíme tvořítkem nebo hrnkem kolečka. Ta naplníme masovou směsí (pokládáme je na jednu polovinu). Poté okraje těsta potřeme vajíčkem a kolečka přehneme. Kraje přimáčkneme. Pirohy naklademe na plech vyložený pečicím papírem, potřeme vajíčkem a pečeme na 200 °C přibližně dvacet minut. |
Gutap plněný vajíčkem a bylinkami |
Suroviny: Těsto: 175 g hladké mouky, špetka soli, 250 ml mléka, 50 g másla Náplň: 8 vajíček, sůl, pepř, 2 lžíce másla, 1 lžička hladké mouky, 5 lžic sekané petržele, 3 lžíce sekaného kopru, 1 lžíce sekané nati koriandru, 3 lžíce nakrájené jarní cibulky, olej na fritování |
Příprava: Z připravených surovin vypracujeme pevné těsto. Připravíme si náplň: vajíčka rozšleháme s máslem, moukou a bylinkami. Přidáme drobně nakrájenou jarní cibulku, pepř a sůl. Tuto směs nalijeme do větší, máslem vymazané a moukou vysypané zapékací misky nebo pekáčku. Pečeme ji v troubě až do ztuhnutí, přibližně 15 minut při 180 °C. Z těsta vyválíme placku a rozkrájíme ji na čtverce 7 x 7 cm. Doprostřed každého čtverce dáme lžíci vychladlé náplně. Přeložíme protější rohy a uzavřeme. Gutapy usmažíme ponořené do horkého oleje (ve fritovacím hrnci). |
Vajíčkový minsk |
Suroviny: 10 vajec, 60 g másla, 1 lžíce majonézy, 2 lžíce smetany 31%, 3 lžíce sekaného čerstvého kopru, 1 lžíce sekané petrželové nati, 2 lžičky papriky, sůl, pepř, 4 lžíce strouhanky, 3 lžíce strouhaného parmezánu, 16 filetů ančoviček |
Příprava: Vejce uvaříme natvrdo, oloupeme, rozpůlíme a vyjmeme žloutky. Žloutky utřeme s máslem, majonézou, smetanou, bylinkami (trochu kopru si odložíme stranou na zdobení), solí a kořením. Přidáme strouhanku. Bílky ze dvou vajec nasekáme najemno a přimícháme do směsi. Ze zbylých šestnácti půlek vaječných bílků odkrojíme vždy malý plátek tak, abychom získali pevné rovné dno, na kterém budou lodičky vajec stát. I bílkové zbytky přimícháme do náplně, kterou posléze bílkové loďky naplníme. Vejce rozložíme na plech vyložený pečicím papírem a zapečeme v troubě při 200 °C přibližně deset minut. |
Bliny se zakysanou smetanou a kaviárem |
Suroviny: 150 g hladké mouky, 50 g pohankové mouky, 12 g droždí, 1 lžíce cukru, 1 lžíce teplé vody, 250 ml teplého mléka, 2 žloutky, 2 bílky, 50 g másla, 50 g + 2 lžíce zakysané smetany, 50 g červeného kaviáru z lososopstruha, sůl, kopr na ozdobu |
Příprava: Z droždí, cukru, lžíce hladké mouky a teplé vody si připravíme kvásek. Zbytek hladké mouky smícháme s pohankovou, přilijeme vlažné mléko, kvásek a vymícháme těsto jako na lívanečky. Dáme ho na teplé místo kynout. Po dvou hodinách přidáme žloutky, dvě lžíce zakysané smetany, polovinu rozpuštěného másla a necháme znovu kynout, ještě asi půl hodiny. Nakonec do těsta přimícháme sníh ze dvou bílků a na rozpáleném másle v lívanečníku usmažíme lívanečky – bliny. Bliny podáváme s osolenou zakysanou smetanou a ruským kaviárem, ozdobíme koprem. Varianta: Bliny se velmi často servírují také s uzeným lososem. |