Hlavní obsah

Topení může velmi výrazně ovlivnit kvalitu vlasů i pokožky

Novinky, Dana Sokolová

Podle průzkumu má většina domácností na termostatu nastavenou průměrnou teplotu 23 °C, což je o něco více než má průměrný letní den. Existují ale i domácnosti, kde mají běžně byt vytopený na 30 °C. Přičemž čím vyšší teplota v bytě je, tím bývá i sušší vzduch a pokožka celého těla trpí.

Foto: Profimedia.cz

Čím vyšší teplota v bytě je, tím je nutné pokožku více hydratovat.

Článek

Popraskané rty

Rty nemají žádné mazové žlázy, proto vysychají dříve než kterákoliv jiná část těla. Chcete-li aby vám nepopraskaly, je důležité si je neolizovat - trávicí šťávy ve slinách je ještě více vysušují a k popraskání tak dochází rychleji.

Když už rty popraskají, pak k rychlé nápravě nepoužívejte obyčejné hydratační tyčinky. Vhodné jsou jen ty určené speciálně na popraskané rty, které dokážou urychlit odstranění suché kůže ze rtů, jež zabraňuje vstřebávání účinných látek. Výborné pro odstranění suché kůže ze rtů je i sprcha - po navlhčení rtů je lehce přejíždějte suchým ručníkem, který odstraní veškeré zbytky této mrtvé kůže. Poté rty ošetřete běžnými tyčinkami.

Bolestivé ruce

Nikdy nedávejte své ruce na vršek radiátorů v touze se zahřát. Ledové ruce a vysoké teplo zvyšují pravděpodobnost nevzhledných a nepříjemných omrzlin - ruce mohou posléze svědět, bolet a otékat. Krevní cévy se nedokážou po zahřátí tak rychle vyrovnat se zvýšeným průtokem krve a ta pak může začít pronikat do okolních tkání.

Kůže na rukou je sice silnější než na zbytku těla, ale o to více namáhaná. Velmi snadno tak může dojít k jejímu vyschnutí a popraskání. Jakmile se tak stane, stačí velmi málo, aby došlo k dalšímu podráždění pokožky, a jedinec se dostává do začarovaného kruhu.

Foto: archív firem

Suchá pokožka

Vrásčitý obličej

Vysoká teplota v kombinaci s nízkou vlhkostí je to nejhorší, co pro svůj obličej můžete udělat. Pokožka v takovém prostředí extrémně trpí a o to víc je zapotřebí o ni pečovat. Problém je především v dehydrataci kůže, proto jsou vhodné intenzivnější hydratační krémy. Naopak je dobré se vyhnout krémům s dráždivými látkami, jako jsou kyselina salicylová, kyselina glykolová nebo retinol. Tyto krémy je vhodné používat až po skončení topné sezóny.

Svědění očí

Kolem 20 procent lidí trpí v zimě syndromem suchého oka. Opět tím viníkem je přetopená místnost, kde se stav výrazně zhoršuje, obzvlášť pokud používáte kontaktní čočky. Je proto dobré používat tzv. umělé slzy, které oko optimálně zvlhčí a minimalizují svědění a pálení oka. Nikdy nepoužívejte kapky, jež jsou určeny pro zarudlé oči, protože mohou oko ještě víc podráždit.

Ideální je také investice do zvlhčovače vzduchu, který může pomoci i s lehčím nachlazením.

Naprosto vysušené vlasy

V přehřáté místnosti s nízkou vlhkostí velmi trpí i vlasy, které se nadměrně vysouší. Obnovení jejich vlhkosti je potom velmi složité, mnohdy až nemožné. Proto je lepší vysoušení předcházet používáním speciálních olejů, jež vlas před působením tepla ochrání.

Třepící se nehty

Kůže kolem nehtů vysychá, což výrazně ovlivňuje jejich vzhled a navíc se skrz ně otevírá cesta infekcím. Zároveň dochází ke zvýšené lámavosti nehtů. Obojí lze zvládnout speciálními olejíčky jak na kůžičku, tak samotné nehty.

Šupinatá pokožka

V místnosti s ústředním topením trpí i pokožka na zbytku těla. Zejména pak na pažích a holeních, které tzv. šupinatí. Řešením může být neustálá hydratace pokožky skrz hydratační tělová mléka či oleje. Nikdy ale není dobré sázet na přípravky obsahující tzv. sušidla (látky, které jsou tzv. nemastné po aplikaci), případně obyčejné sprchové gely a mýdla či silně parfemované přípravky.

Může se Vám hodit na službě Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám