Hlavní obsah

Svatby v době koronavirové

Novinky, das

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Více jak měsíc se lidé nejen u nás nesměli brát. Neumožňoval jim to nouzový stav a nařízení vlády, které uzavření manželství nepovažovalo za neodkladnou úřední záležitost. Lidé tak museli ve velkém svatební obřady rušit. Vše se má změnit po 20. dubnu, kdy již může dojít k malé svatbě. A pokud vše půjde podle plánů, tak v červnu se již dočkají i snoubenci toužící po velkém obřadu.

Foto: Profimedia.cz

I svatební obřad plný překážek si lze užít.

Článek

Většina svateb se plánuje dlouho dopředu. Zamluvení vysněného místa v ideální datum je zapotřebí minimálně rok dopředu, a pokud se jedná o větší svatbu, i samotné přípravy mohou zabrat několik měsíců.

O to větší šok museli snoubenci zažít, když bylo pořádání svateb kvůli epidemii koronaviru a z toho vyplývajících opatření zrušeno. Nejednalo se o opatření týkající se jen naší země, podobný zákaz platil i v dalších státech.

Samozřejmě není jednoduché se smířit s tím, že svatba ve vysněném termínu jednak nebude, zároveň zrušení či přesun termínu na poslední chvíli bude znamenat nemalé finanční ztráty. Ale v životě už se podobné věci dějí a zdraví je v tento okamžik přednější. Láska a vzájemné city zajisté absencí „úředního papíru” nezmizí.

Stejné zklamání ze zrušení svého dne D prožívali i Kim-Marie Gerrardová a její partner Mark Tooth z anglického města Cheddleton. Jejich děti jim proto připravily na jejich zahradě překvapení v podobě obřadu, který sehrály v den původně plánované svatby. Podívejte se na video, jak si tento den všichni užili.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Děti uspořádaly na zahradě rodičům svatební obřad, který museli kvůli pandemii zrušitVideo: AP

U nás se nyní blýská na lepší časy, jelikož od 20. dubna již bude možné uspořádat malou svatbu do deseti účastníků. Jedná se alespoň o nějaké řešení pro ty, kteří termín odkládat nechtějí anebo už od začátku plánovali uspořádat malou svatbu.

Inspirací jim může být obřad Davida a Heather z amerického New Yorku, kteří měli svůj malý obřad 4. dubna 2020 v newyorském parku Chili. Původně sice plánovali velký obřad, ale nakonec se rozhodli svatbu nepřesouvat a jen ji upravit dle přísných pravidel, dodržující nařízenou sociální izolaci.

Pozvaní hosté obřad tak sledují z dostatečné bezpečné vzdálenosti. Nejbližší stojí poblíž snoubenců, ostatní hosté vše sledují ze svých vozidel.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Svatba se sociálním odstupem v New YorkuVideo: Joseph Frascati via Storyful, AP

Na internetu naleznete hned několik podobných obřadů. Výjimečné nejsou ani ty, kdy snoubenci uzavírají sňatek jen s oddávajícím, přičemž jejich rodiny to sledují v živém přenosu po internetu.

Většina snoubenců se shoduje, že i takový obřad si lze užít a může to mít i své kouzlo. Patřičná oslava může přijít na řadu kdykoliv později.

Že jde uspořádat svatbu i ve větším počtu, byť s patřičným odstupem, ukazují novomanželé z Izraele.

Pokud v České republice půjde vše dle plánu a epidemie bude na ústupu, je velká naděje, že od 8. června u nás půjde uspořádat i větší obřad nad 10 lidí.

Zatím je bohužel velkou neznámou, za jakých podmínek to bude možné, ale pokud už si snoubenci budou chtít takovou svatbu užít, zajisté si ji nenechají ničím z toho zkazit. I svatba v době koronavirové může být krásným zážitkem na celý život.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám