Hlavní obsah

Slavné ženy, které mají zkušenost s anorexií

Novinky, das

Za ultra štíhlou postavou mnohých hvězd vždy nebyla jen dřina v posilovně a zdravé stravování, ale i velmi nebezpečné poruchy příjmu potravy. Problémy s anorexií a bulimií přitom neohrožují na životě jen slavné ženy, ale i tisíce dalších dívek a žen, které se štíhlostí slavných inspirují.

Foto: Profimedia.cz

S anorexií bojovala i herečka Hanka Vágnerová, která přiznala, že měla zdravotní problémy z podvýživy a několik let trvalo, než se jí opět srovnal metabolismus, imunita a celkově se dostala do pohody.

Článek

Touha po krásném a dokonalém těle přivádí stále mladší dívky do péče psychiatrů. Anorexii přitom nelze podceňovat. Až 5 % procent nemocných na tuto vážnou psychickou chorobu umírá.

Léčba není vůbec jednoduchá, trvá obvykle velmi dlouho, než si nemocný vůbec nějaký problém přizná, jestli tak vůbec někdy učiní. Což platí i u slavných.

Foto: Profimedia.cz

Herečka Antonia Campbell-Hughesová to s hubnutím přehnala kvůli roli ve filmu o roky vězněné Natasche Kampuschové.

Většina žen své problémy tajila a začala o nich hovořit až v okamžiku, kdy nad nimi zvítězily. U většiny z nich to byl přitom velmi těžký boj. Problém totiž nesouvisí s jídlem jako takovým, ale především s postojem jedince k sobě samému i k vlastnímu tělu. Jedná se tedy o velmi závažný psychický problém, jenž se obvykle neobejde bez odborné psychiatrické péče.

Foto: Profimedia.cz

Ani herečka Lindsay Lohanová si svůj problém s poruchou příjmu potravy nechtěla dlouho přiznat. Zlom prý přišel v okamžiku, když samu sebe viděla v jednom televizním programu a uvědomila si, že vypadá jako kostlivec.

Začátek nemoci může být spojen s vynecháváním nejprve sladkých a tučných jídel a s jejich náhradou za zdravější potraviny, s nástupem vegetariánství až veganství, s vyhýbáním se školním jídelnám a společným obědům či večeřím s dalšími členy rodiny a podobně.

Pokud dojde k rozvoji onemocnění, přichází postupné odmítání stále většího množství jídel, až přijde fáze naprostého hladovění.

Foto: Profimedia.cz

Psychické problémy dovedly k poruchám příjmu potravy i herečku Angelinu Jolie.

Část dívek dokáže svůj problém skrývat za různými zástupnými zdravotními problémy, kdy se vymlouvají na potíže se zažíváním, hormonální poruchy a na další zdravotní komplikace. Mnohdy jsou ochotny podstupovat i náročná interní vyšetření, která však nepřinášejí žádná vysvětlení a nejsou schopna odhalit skutečnou příčinu jejich problému.

Foto: Profimedia.cz

Katie Holmesová byla nejčastěji spojována s anorexií, když žila s Tomem Cruisem. Tehdy musela dodržovat extrémní detoxikační program kvůli scientologické církv, což se významně odráželo na její postavě.

V pozdějších fázích, kdy dochází k poškození orgánů a k ohrožení zdraví v důsledku dlouhodobého hladovění, mohou vyšetření prokázat problémy, které vznikly již jako následek vzniklé poruchy příjmu potravy. Pokud k tomuto dojde, je většinou jedinou pomocí lékařská péče a hospitalizace na příslušných odděleních. Ovšem té se pacientky často brání.

Foto: Profimedia.cz

Victoria Beckham sice oficiálně nikdy nepřiznala, že trpěla anorexií jako takovou. Měla prý jen období, kdy byla doslova posedlá svým vzhledem a soustředila se na svou štíhlost.

Kdy se problémy nejčastěji objevují
Poruchy příjmu potravy se nejčastěji objevují u dospívajících dívek, postihnout však mohou i dospělé ženy, velmi výjimečně se objevují i v mužské populaci. Rizikovou skupinou jsou i těhotné ženy a ženy krátce po porodu, které buď v minulosti měly problém s poruchou příjmu potravy, nebo mají potíže se smířit se změnami své postavy, které mateřství obnáší, a pomocí přísných diet mají snahu rychle dostat tělo a váhu pod kontrolu.

Léčba není snadná

V první řadě musí anorektička či anorektik o pomoc projevit zájem, což je v mnoha případech pro řadu z nich nemyslitelné. Děje se tak často na nátlak okolí, což není ideální.

Foto: Profimedia.cz

Modelka Eliška Bučková problémy s anorexií dlouho tajila.

Ve vážných případech je nutná žilní výživa, která zajistí potřebný přísun vitamínů a stopových prvků nutných k fungování organismu. Součástí léčby je samozřejmě i spolupráce s lékařem internistou a psychologická terapie, do které je vhodné zapojit celou rodinu.

Dalším krokem je nemocniční léčba, která by měla vést k obnovení normální váhy. I když se to lékařům povede, ani tehdy ale ještě nemá nemocný vyhráno, jelikož to ještě neznamená, že došlo k přeprogramování mozku a dotyčný změnil nezdravý postoj k příjmu potravy na zdravý.

Foto: Profimedia.cz

Keira Knightley anorexií prý nikdy netrpěla. Její problém byl přesně opačný. Ať snědla, co snědla, nemohla přibrat.

Kde najdou pomoc
Občanské sdružení Anabell v Brně pomáhá lidem s poruchami příjmu potravy i jejich blízkým. www.anabell.cz
Centrum pro poruchy příjmu potravy v Praze – nabízí ambulantní péči, denní stacionář i klinickou léčbu. psychiatrie.lf1.cuni.cz
Dětská psychiatrická klinika 2. LF UK A VFN v Praze – je jediným klinickým pracovištěm v oboru dětské psychiatrie v ČR. www.fnmotol.cz
Více informací lze nalézt i na stránkách www.vyzivavnemoci.cz, kde je pacientkám nebo jejich rodinám k dispozici také poradna s odborníkem.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám