Hlavní obsah

Šetřete své nohy a páteř, ne každá módní obuv padne právě vám

Novinky, das

S příchodem jara mnozí z vás plánují nákup nového páru bot, což může být opravdu nelehký úkol. Vybrat nejen správnou velikost, ale i tvar podléhající módním trendům, kvalitní materiál a do toho adekvátní cenu, vyžaduje často velké úsilí. Poradíme vám jak si vybrat vhodnou obuv, aniž byste ohrožovali svou nohu a páteř.

Foto: Profimedia.cz

Vysoké, úzké podpatky jsou sice velmi módní, ale rozhodně neprospívají našim žilám ani zádům.

Článek

Přestože si mnozí myslí, že nalézt správnou velikost obuvi je to nejsnažší, výzkumy potvrzují pravý opak. Bota nesmí být ani velká ani malá. V tomto ohledu dělají nejčastěji chybu rodiče dětí, které často kupují boty hned o několik velikostí větší, což je pro zdravý vývoj nohy nebezpečné. Naopak větší boty by si doslova měli kupovat diabetici, jelikož jsou pro ně velmi nebezpečné otlaky a jiné kožní defekty způsobené právě z malé velikosti boty.

Nejvhodnější doba pro nákup bot je odpoledne. V průběhu dne totiž noha natéká. Tudíž se vám může stát, že botičky koupené ráno, vás začnou večer opravdu nepříjemně tlačit.

U nákupu elegatních botiček odborníci doporučují dodržovat tzv. nadměrek - alespoň 1 cm volného prostoru před prsty. Při chůzi se totiž chodidlo posouvá a potřebuje místo.

Dostatečný prostor pro prsty

Při výběru tvaru a střihu odborníci doporučují příliš nepohlížet na aktuální trendy, ale především na své nohy. Podle nich jsou například velmi nezdravé souměrné úzké špičky. Takové boty totiž tlačí palec k ostatním prstům a člověk si pak zadělává na vbočený palec či kladívkovité prsty. Tvar špičky má kopírovat tvar nohy a nechat prstům dost prostoru.

Přestože se v současné době opět vrací do módy velmi vysoké podpatky, lékaří doporučují v zájmu svých nohou na tyto trendy zapomenout. Podle ortopedů stačí úplně čtyřcentimetrové podpatky, které nezatěžují nohy, páteř ani žíly.

Pata má mít směr

"Co se svršku týče, pozor na švy umístěné nad klouby při odstupu prstů. Rády tam tlačí. Velmi důležitou, ale opomíjenou částí boty je podopatek. Musí být dost vysoký a anatomicky tvarovaný – tedy vede souběžně s Achillovou šlachou, nezařezává se do ní. Položíte-li boty na rovnou podložku, má patní šev směřovat kolmo vzhůru, případně lehce vybočovat. Nikdy nesmí vbočovat," vysvětlují lékaři na serveru www.krecove-zily.cz .

Zapomeňte na umělé meteriály

Rozhodně nešetřete na materiálu. Zapomeňte na koženky a další plasty z tržnice. Nohy potřebují přírodní materiály – useň či textil. Přírodní materiály totiž odvádí vlhkost a vytváří tak vhodné mikroklima pro vaše nohy, ne pro plísně (těm se daří v botách ze syntetiky).

Pro cévy plosky a také páteře má rozhodující význam materiál podešve. Musí tlumit nárazy. Poohlédněte se po zkratkách PUR, EVAC nebo po pryži.

Při nákupu bot mějte vždy na paměti, že kvalita je skutečně velmi důležitá a to i v ten okamžik, pokud kupujete boty jen na chvilku či na doma. Mít nohy bez otlaků, kuřích ok a bolavých zad by totiž měla být samozřejmost, ne výjimka.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám