Hlavní obsah

Česko zaplavují čínské boty, dovozní cena jednoho páru je 30 korun

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V Česku se rok od roku prodává více čínských bot. S rostoucím množstvím klesá i průměrná dovozní cena páru. Ta se v současnosti pohybuje kolem 30 korun. Jen za první pololetí se do ČR dostalo 86 miliónů párů, což je přibližně stejně jako za celý rok 2006. Uvedla to Vlasta Mayerová z České obuvnické a kožedělné asociace (ČOKA).

Foto: Profimedia.cz

Článek

Odborníci upozorňují na to, že část čínské produkce je kvalitnější než v minulosti a začíná konkurovat i dražším botám.

Obuvníci tvrdí, že jim čínská konkurence postupně likviduje tuzemskou výrobu. Za posledních 17 let se snížila výroba víc než desetinásobně - ze 71 miliónů párů bot v roce 1990 na 5,1 miliónu párů loni. Také pracovníků v obuvnictví výrazně ubylo. Loni jich podle odhadu ČOKA bylo kolem 4000, začátkem 90. let zaměstnávaly firmy přes 35 000 lidí.

Naopak dovoz bot do Česka rok od roku roste, a to o stovky procent. Loni se do Česka dostalo z ciziny přes 142 miliónů párů bot, z toho skoro 120 miliónů právě z Číny. "Ta situace není růžová, tato branže si ale sáhla na to pomyslné dno už před několika lety, takže nějaké drastické změny už nečekáme," uvedla Mayerová. Přiznala ale, že výrobce dál tíží silný kurz koruny a vysoké ceny vstupů.

Čína začíná konkurovat i kvalitou

Boty čínské výroby jsou stále levnější. Loni se dovozní cena pohybovala v průměru kolem 35 korun, letos je to kolem 30 Kč. U bot z jiných zemí je průměrná cena zhruba desetinásobně vyšší.

ČOKA pozoruje, že si Češi začínají stále častěji kupovat kvalitnější obuv. I v této oblasti ale začínají čínské firmy konkurovat evropské produkci. I dražší a kvalitnější boty se mnohdy dovážejí z Číny.

Asociace předpokládá, že velká část čínských bot přes Česko jen přechází a je určena k exportu do dalších zemí. "Pokud by vše zůstávalo v republice, připadalo by letos na jednoho Čecha asi 15 párů obuvi na rok, a to je nemožné. V průměru připadají v ČR tři až čtyři páry na osobu a rok," uvedla Mayerová.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám