Šest tipů na rychlé obědy a večeře
Špagety alla carbonara
INGREDIENCE |
|
POSTUP:
- Dejte vařit špagety.
- Mezitím na velké pánvi opečte 100 g guanciale nakrájeného na kostičky.
- Sýr burrata nakrájejte na větší kousky.
- V míse vidličkou vyšlehejte 2 vejce a jeden žloutek spolu se 40 g nastrouhaného pecorina.
- Přidejte trochu černého, čerstvě namletého pepře.
- Slijte uvařené špagety a přendejte je na pánev ke guanciale.
- Dobře promíchejte, sundejte z plotny a přidejte rozšlehaná vejce, rychle promíchejte.
- Přidejte kousky burraty, včetně jejího vnitřku, a servírujte na talíře.
- Ozdobit můžete pár lístky šalvěje osmahnutými předem na pánvi.
Caesar salát
Caesar salát
Foto: La Formaggeria Gran Moravia
INGREDIENCE |
|
POSTUP:
- Na pánvi osmažte kuřecí prsa
- Chléb nakrájejte na kostičky a opečte je na pánvi na 3 lžicích oleje dokřupava.
- Uvařte 2 vejce naměkko.
- Nyní očistěte římský salát, natrhejte na kousky a rozdělte do 4 misek. Posypte 50 g nastrouhaného sýru parmazánového typu.
- Rozšlehejte dva žloutky z čerstvých vajec se 3 lžícemi citronové šťávy, jednou lžicí worchesteru a 3 lžícemi extra panenského olivového oleje, osolte a opepřete.
- Do misek k salátu přidejte kuře nakrájené na proužky a opečené kostičky chleba a přelijte omáčkou.
- Na závěr posypte ještě hoblinkami Gran Moravia a každou mísu ozdobte půlkou vajíčka naměkko.
Rigatoni s tuňákem, cuketou a bazalkou
Rigatoni s tuňákem, cuketou a bazalkou
Foto: Rio Mare
INGREDIENCE |
|
POSTUP:
- Přiveďte hrnec vody k varu, když začne vařit, přidejte sůl.
- Cukety umyjte, nakrájejte podélně na polovinu a nakrájejte na tenké plátky.
- Cukety dejte na pánev s olejem a se stroužky česneku, trochu osolte, často míchejte a smažte do mírně zlaté barvy.
- Vložte těstoviny do vroucí vody a uvařte.
- Smíchejte tuňáka, cuketu, těstoviny a restovanou zeleninu na pánvi, doplňte čerstvou bazalkou a ihned podávejte.
Mini špízy s kuřecím masem
Mini špízy s kuřecím masem
Foto: Markéta v troubě
INGREDIENCE |
|
POSTUP:
- Kuřecí prsa nakrájejte na menší kostky, okořeňte a zprudka ze všech stran orestujte na pánvi na trošce oleje.
- Papriku, cibuli a blanšírovanou brokolici nakrájejte na menší, podobně velké kousky. Na špejle napichujte střídavě připravenou zeleninu a orestované kuřecí maso.
- Hranolky připravte v troubě podle návodu na obalu.
- Mezitím zlehka opečte špízy na grilovací pánvi tak, aby zelenina zůstala křupavá „na skus“.
- Hotové mini špízy podávejte s hranolky a s dipem ze zakysané smetany, kterou smíchejte s nasekanými bylinkami, solí a pepřem.
Zapékané slané palačinky podle Zdeňka Pohlreicha
Zapečené palačinky
Foto: Lučina
INGREDIENCE
Na těsto |
|
Na náplň |
|
POSTUP:
- Připravte těsto. Mouku, mléko, vejce a sůl smíchejte v misce a nechte 30 minut odležet.
- Na pánev na palačinky dejte kapku oleje, rozpalte a vlijte tenkou vrstvu těsta tak, aby se rozprostřela rovnoměrně po celé pánvi.
- Osmažte palačinky dozlatova z každé strany a odložte stranou. Z těsta takto postupně připravte 12-15 palačinek.
- Připravte náplň. Cibuli a česnek oloupejte.
- Cibuli nakrájejte nadrobno a česnek na plátky.
- V pánvi rozpalte 2 lžíce oleje, vložte cibuli a osmažte ji dosklovita, přidejte na plátky pokrájený česnek a po dvou minutách přidejte špenát, osolte, opepřete a spařte.
- Jakmile listy slehnou, přidejte lučinu, vajíčko, 1 strouhaného eidamu a provařte 3−4 minuty.
- Odstavte a nechte vychladnout.
- Zapékací misku vymažte tukem.
- Z palačinky udělejte v ruce kapsičku nebo z ní vytvořte přeložením kornout a naplňte ji směsí.
- Takto plňte všechny další palačinky a skládejte je vedle sebe do zapékací mísy tak, aby nevytekly. Navrch zasypte zbytkem nastrouhaného tvrdého sýra a dejte péct do trouby předehřáté na 200 °C na 15–20 minut.
Sekaná s čočkou beluga s bramborovým salátem
Foto: Menu Gold
INGREDIENCE |
|
POSTUP:
- Maso pomelte, přidejte sůl, pepř, vejce, majoránku, mléko, česnek, kukuřici, uvařenou čočku beluga.
- Vše smíchejte a vytvarujte do válečku.
- Pečte asi 50 minut.
- Uvařené brambory oloupejte a nakrájejte na kolečka.
- Přidejte nakrájené okurky a cibuli.
- Z oleje, hořčice, octa, soli, pepře a cukru připravte nálev a ten vmíchejte do nakrájené zeleniny a brambor.
- Podávejte teplé nebo zastudena.
yknivoNumanzeSaNyknalC