Hlavní obsah

Sedm výstražných signálů, které značí poruchu příjmu potravy

Novinky, lin

Poruchy příjmu potravy se v populaci objevují čím dál tím častěji. Na vině mohou být psychické problémy, ale také neustále vzrůstající tlak na to, jak vypadáme. Jak rozpoznat, že se tento problém týká i našich blízkých?

Foto: Profimedia.cz

Poruchu příjmu potravy je zapotřebí včas odhalit.

Článek

Rozpoznat u druhých poruchu příjmu potravy může být často ošemetné. Některé druhy jsou totiž na první pohled viditelné, zatímco jiné mohou být daleko víc nenápadné.

„Někdy mají příznaky poruchy příjmu potravy subtilní povahu, jindy se zase mohou jevit jako zdravé návyky,“ říká klinická psycholožka Susan Albersová pro Huffington Post. Je proto důležitě vědět, čeho si všímat. Jak poznat, že si váš blízký něčím takovým právě prochází?

1. Neustále mluví o dietě

Pravdou je, že diskuze ohledně stravování jsou všudypřítomné a je těžké se jim vyhnout. Tipy na to, jak se stravovat, najdete na internetu, v časopisech a často jsou nám předkládány i v televizi.

Problém ale nastává, pokud se z diet stane obsese a váš známý neustále mluví o kaloriích, potýká se s drastickým jojo efektem nebo se jeho stravovací návyky často mění.

2. Vynechávání potravin

Vyloučení určitých druhů potravin ze stravy nemusí značit hned problém. Zejména když je to doporučeno lékařem, nebo se jedná o mravní či náboženský důvod. Pokud ale máte podezření, že za tím vězí snaha zhubnout, mějte oči otevřené.

Dívka vážila 22 kilogramů, z nemoci ji vyléčila láska

Zdraví

3. Neobvyklé změny

„Změny v náladě, chování kolem jídla, ale i přemíra cvičení, to všechno mohou být příznaky znepokojení,“ říká ředitelka programů americké Národní asociace poruch příjmu potravy Lauren Smolarová.

Alarmující by také mělo být časté navštěvování toalety, nadměrné počítání potravin a kalorií, půsty, či naopak přejídání, kolísání hmotnosti atd.

4. Změna fyzického vzhledu

Kromě změn tělesné hmotnosti existují i další vnější fyzikální změny, se kterými se postižení mohou potýkat. Zaměřte se zejména na lámavost nehtů, neobvyklé vyrážky, vypadávání vlasů nebo problémy se zuby.

Lidem, kteří se potýkají s poruchou příjmu potravy, se také snadněji dělají modřiny a jsou zimomřiví.

5. Nadměrné používání projímadel

Pokud jste u vašich známých zaznamenali nadměrné používání laxativ, tedy projímadel, je na čase zpozornit. To stejné platí i pro braní léků na hubnutí a podobných potravinových doplňků.

Poruchy příjmu potravy jsou spojené s kriminálním chováním, tvrdí vědci

Věda a školy

6.Odmítání společenských setkání

Náhlé vyhýbání se společným interakcím, jako jsou narozeninové oslavy či společné večeře s přáteli, zavánějí vážnějším problémem.

„Porucha příjmu potravy, která není včas odhalena, způsobuje emocionální úzkost a ničí společenský život, i ten partnerský. Setkala jsem se s mnoha případy, kdy jedincům, kteří se s tímto problémem potýkali, chyběla energie a chuť do života, což se samozřejmě promítne i do intimního života,“ říká Albersová.

7. Vykazují jiné známky duševního onemocnění

„Není zdaleka ničím výjimečným, že duševní choroby mají tendenci se spojovat. Porucha příjmu potravy se tedy často váže i s jinými onemocněními, jako je například deprese či úzkostné stavy. Jindy může být deprese naopak jejím spouštěčem,“ říká Albersová.

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám