Hlavní obsah

Šaty za kalhoty a naopak. V Pražské tržnici vznikl první udržitelný obchoďák, kde se platí výměnou

Praha

Hala číslo 17 Pražské tržnice v Holešovicích se tento týden přeměnila v první udržitelný obchod v Česku. Jeho princip je jednoduchý. Donesete z domu to, co vám přebývá, ale někdo jiný by to mohl ještě využít, a sami si pak můžete vybrat vše, co vám padne do oka. Akce reaguje na poslední trend „swapů”, kdy si lidé mohou vyměňovat nejen oblečení, ale i další předměty. Organizátorky by rády v budoucnu podobný „obchoďák” otevřely celoročně.

Šaty za kalhoty nebo naopak. V Pražské tržnici v Holešovicích vznikl první udržitelný obchoďák, kde se platí výměnouVideo: Novinky

 
Článek

„První udržitelný obchoďák tomu říkáme, protože tady ještě nic takového v Česku není a my bychom si to hrozně přály. Tak jsme si řekly, že přesně tohle otevřeme na sedm dní,” uvedla spoluzakladatelka SWAP Prague Kristýna Holubová s tím, že rozsahem se jedná pravděpodobně o největší podobnou akci probíhající na jednom místě.

„Je to místo, kde jsou principy jiné než orientované na zisk. Je to o tom chovat se pěkně k sobě navzájem a k planetě. Proto je udržitelnost i v názvu,” dodala Holubová.

Foto: Novinky

Celý týden budou na místě také různé workshopy nebo diskuze.

„Obchoďák” v Pražské tržnici funguje na principu výměny. Zatímco při vstupu přinesete vlastní věci, pro které nemáte využití a které organizátoři protřídí, uvnitř už si můžete vybírat a brát vše, co vám padne do oka.

Jediné, za co se platí, je vstupné, které vyjde na 190 korun za den. Součástí udržitelného festivalu je i program v podobě přednášek, workshopů či služeb pomocné švadlenky.

„Jsem z toho nadšená, na tyto akce chodím už čtyři roky, takže vůbec nemusím nakupovat. Přinesla jsem asi padesát kousků oblečení pro děti a odnesu si, co mě zaujme,” řekla Novinkám jedna z prvních návštěvnic, která se o akci dozvěděla přes sociální sítě.

Praha nalije stamilióny do rekonstrukce tržnic, mají být pýchou metropole

Domácí

„O akci jsem se dozvěděla přes dceru. Přinesla jsem tři kila oblečení a kolik toho už mám, nevím. Je to zajímavé, protože člověk se zbaví toho, co má okoukané, a zase si přinese něco nového. Já například šiji patchwork, takže jsem se nyní krásně inspirovala látkami tady,” zmínila další návštěvnice.

Foto: Novinky

Už od rána do haly číslo 17 v Pražské tržnici chodily převážně ženy směňovat oblečení i obuv.

Do budoucna chtějí i celoroční obchod

„Swap je v našem pojetí výměna krásných přebytků, které všichni máme ve skříni, v šuplících a v různých přihrádkách, a už je nepoužíváme. A je to škoda, protože jsou pořád ve skvělém stavu a mohly by někomu posloužit. Takže je můžete přinést sem a tady si je zase najdou noví majitelé,” zmínila Holubová.

Její nezisková organizace, kterou vede spolu s Lucií Poubovou, se zaměřuje na organizování podobných „swapů” různě po Česku. Jejich společným snem je přitom jednou otevřít v Praze i celoroční swapový obchod.

Bundy a lehké kabáty do přechodného období

Styl

„My jsme zatím schopny to udělat jen na týden, takže je to vlastně takový festival. Ale řekly jsme si s Lucií, že uděláme obchoďák na sedm dní a pak uvidíme, co se stane,” dodala Holubová s tím, že konceptem necílí jen na ženy, ale i muže, pro které jsou swapy taktéž skvělým místem k nalezení kvalitního zboží ověřeného předchozími majiteli.

Pánského oblečení se zde ale zatím najde opravdu málo, dámy by tak byly rády, kdyby jejich obchoďák navštívilo více mužů.

Jejich týdenní swap v Pražské tržnici probíhá v hale č. 17 až do neděle 19. září.

Může se vám hodit na Firmy.cz:

Reklama

Výběr článků

Načítám