Hlavní obsah

Salát s lososem pro horké letní dny

Novinky, Andrea Zunová

Pokud vás teplo zbavuje chuti k jídlu nebo se už nemůžete ani podívat na omáčky, knedlíky a jiné hutné pochutiny, je tu nabídka na salát jako hlavní jídlo. V letních dnech přímo ideální.

Článek

Tentokrát jsme se rozhodli vám nabídnout hlávkový salát se špenátem a grilovaným lososem. Šéfkuchař O2 Arény Tomáš Kněž, který ho pro nás připravil, ho pojmenoval poměrně rozsáhle jako Listy hlávkových salátů s mladým špenátem, fenyklem a pomeranči, rillete z grilovaného lososa a cibulovou bagetou.

Na čtyři porce salátu budeme potřebovat: 100 g ledového salátu, 30 g salátu frisee, 20 g mladého listového špenátu, 200 g fenyklu, 60 g bílé cibule, 100 g mrkve, 160 g pomerančových filetů, 5 polévkových lžic pomerančové šťávy, 1 polévkovou lžíci olivového oleje, 2 polévkové lžíce medu a sůl podle chuti.

Na rillete z grilovaného lososa jsou potřeba následující suroviny: 600 g filetu z lososa bez kůže, citrónová šťáva podle chuti, čerstvě mletý pepř podle chuti, 40 g bílé cibule, 16 g pažitky a pár kapek olivového oleje.

Na ozdobu pak Tomáš Kněž doporučuje čtyři snítky kopru a salát můžeme doplnit cibulovou bagetou, nebo jiným pečivem.

Příprava salátu

Vše už máme připraveno, takže se do toho můžeme pustit. Do nakrájeného ledového salátu natrháme salát frisee a listy mladého špenátu. Přidáme najemno nakrájený fenykl, na lupínky nakrájenou bílou cibuli, na nudličky krájenou mrkev, filetovaný pomeranč a dresink připravený z pomerančové šťávy, medu, olivového oleje a špetky soli. Vše dobře, ale zlehka promícháme.

Lososa ochutíme citrónovou šťávou, solí, pepřem a na olivovém oleji upečeme.

Pečeného lososa rozebereme na šupinky, přidáme jemně sekanou bílou cibuli, pažitku a případně dochutíme.

Lososový rillete pak na talíři ozdobíme koprem a doplníme rozpečenou cibulovou bagetou. Salát podáváme zvlášť.

Reklama

Související témata:

Související články

Bramboračka, která překvapí

Bramborová polévka se vaří snad ve všech rodinách. Česká bramboračka je pověstná polévka, většinou hustá, až v ní "stojí lžíce" a velmi chutná. Často se do ní...

Výběr článků

Načítám