Hlavní obsah
Ilustrační foto Foto: Profimedia.cz

Recepty na asijské pokrmy z vyhlášených pražských restaurací

Tentokrát vás pozveme na ochutnávku asijských pokrmů do vyhlášených pražských restaurací. S námi, pod vedením šéfkuchařů, můžete vyzkoušet přípravu jídel nejdříve sami, a poté je třeba přijít porovnat na místa činu. Restaurace Ramen & Soba a Café Buddha vás určitě nezklamou.

Ilustrační foto Foto: Profimedia.cz
Recepty na asijské pokrmy z vyhlášených pražských restaurací

Soba nudle s hovězím (Soba Beef)

Foto: archiv restaurace Ramen & Soba

INGREDIENCE
  • 250 g hovězího krku
  • olej (slunečnicový, řepný)
  • 30 ml sójové omáčky (cca 2 polévkové lžíce)
  • 30 ml mirinu (sladké rýžové víno na vaření)
  • 30 ml saké
  • 30 g cukru
  • 30 ml vody
  • 1 větší žlutá cibule nakrájená na tenké plátky
  • 100 g zelených fazolek
  • 60 g kukuřice
  • 60 g sójových klíčků (mungo klíčky)
  • 250 g soba nudlí, sezam, jarní cibulka

POSTUP:

  • Než začnete krájet maso, vložte ho na chvíli do mrazáku, to vám umožní nakrájet velmi jemné plátky.
  • Fazolky vařte 5 minut, na poslední chvilku přidejte sójové klíčky, aby lehce změkly. Hned sceďte a propláchněte studenou vodou.
  • Do stejného hrnce dejte vařit vodu na nudle.
  • Na oleji orestujte nakrájenou cibuli, přidejte na tenko nakrájené plátky hovězího a nechte ho zatáhnout. Přilijte sójovou omáčku, mirin, cukr, saké a chvilku povařte. Nakonec zalijte trochou vody a sundejte z plotny.
  • Soba nudle vložte do vroucí vody a uvařte je podle návodu na obalu, na skus. Poté je sceďte a opláchněte pod proudem studené vody. Pro nás je to nezvyklé, ale soba se jedí studené.
  • Nakonec na talíři smíchejte uvařené soba nudle s kukuřicí a sójovými výhonky, přidejte maso, fazolky, na závěr vše lehce posypte sezamem a nakrájenou jarní cibulkou.

Letní závitky (Summer Rolls)

Foto: archiv restaurace Ramen & Soba

INGREDIENCE

Na závitky
  • 6 ks rýžového papíru
  • 20 g nati koriandru
  • 10 g máty
  • 50 g modrého hrozna
  • 3 ks zelených chilli papriček (nejlépe „bird”)
  • 150 g salátu (římský, ledový)
  • 250 g krevet nebo hovězího steaku
  • 1 mango
  • dle chuti paprika
  • papája
  • mrkev, sója, výhonky atd.
Na omáčku „Nam Pla”
  • 30 g cukrového sirupu
  • 60 g rybí omáčky
  • 120 g limetové šťávy
  • 3 chilli papričky
  • 10 g nati koriandru
  • stroužek česneku

POSTUP:

  • Nejprve připravte Nam Pla: Smíchejte tekuté přísady a přidejte do nich nadrobno nasekaný česnek, koriandr a chilli.
  • Na rolky nakrájejte všechny ingredience, ručně natrhejte mátu a koriandr a ogrilujte maso či mořské plody.
  • Do velkého hlubokého talíře nalijte trochu vody, v té roztočte rýžový papír - každý plát zvlášť. Papír rozložte na vlhkou utěrku. Položte na něj salát a všechny další přísady.
  • Poté rýžový papír zabalte do závitků, pevně stáhněte zpětným pohybem.
  • Do náplně můžete přidat červenou řepu či tuňáka (syrového nebo z konzervy), do dresinku pro změnu najemno nakrájenou čerstvou mátu, zázvor či okurku.

Poké s lososem a tuňákem (Salmon & Tuna Poké)

Foto: archiv restaurace Café Buddha

V současné době je poké trendy pokrmem. Nejedná se však pouze o módu. Toto havajské jídlo má tradici, připravovali je již původní obyvatelé Polynésie. Nyní ožívá ve všech koutech světa. Poké bowl jsou misky naplněné rýží, syrovými rybami, zeleninou, bylinkami a ovocem.

„Jejich příprava je rychlá, dá se různě kombinovat, navíc se jedná o velmi zdravý pokrm,“ dodává executive chef Štěpán Návrat z Café Buddha.

INGREDIENCE

Na poké
  • 200 g uvařené japonské „sushi“ rýže
  • 200 ml rýžového octa
  • 80 g cukru
  • 15 g soli
  • 40 g tuňáka sashimi
  • 40 g lososa
  • 30 g salátu frissé/dubový/ledový
  • 1/8 avokáda, kousek manga
  • kousek červené řepy na julliene plátky
  • 20 g edamame (nezralé sójové boby)
  • 20 g okurky
  • ředkvičky
  • zelenina dle sezony
  • teriyaki omáčka
  • sezam
  • řasa nori
Na ponzu omáčku
  • 100 ml sójové omáčky kikkoman
  • 100 ml yuzu šťávy (možno nahradit šťávou z limety a pomeranče)
  • 50 ml mirinu (sladké rýžové víno saké)
  • Pokročilí mohou přidat 20 g bonita (katsuobushi – sušený tuňák)
  • 20 ml rýžového octa Mizkan
  • špetku kajenského pepře
  • růžový pepř
  • špetku kůry z limetek

POSTUP:

  • Předem uvařte japonskou rýži, poměr s vodou 1:1.
  • Po uvaření ji ochuťte octovým nálevem „sushi su“. Namíchejte ponzu dresink a marinujte v něm syrové ryby nakrájené na kostičky.
  • Dále nakrájejte všechny ingredience (kostičky, julliene proužky, plátky apod.).
  • Připravte si větší misku, do které dáte teplou rýži, na ni rozložíte dokola veškeré přísady a marinované ryby.
  • Vše na závěr posypejte praženým sezamem, bonitem (katsuobushi) a nastříhanou řasou nori.

Žluté thajské kari (Thai Yellow Curry Beef od thajské babičky Lucky)

Foto: archiv restaurace Café Buddha

INGREDIENCE
  • 40 g galangy, krájené najemno
  • 7 ks kafírového listu (limetkového)
  • 10 g thajského koriandru, kořenů nebo lístků a stonků
  • 1 lžičky krevetové pasty (kdo chce)
  • 1 šálku vody, olej
  • 1 lžička koriandrových semínek
  • 1 lžička bílého pepře
  • 1 lžička římského kmínu
  • 10 žlutých velkých chilli „birds eye“
  • 2 malé chilli papričky
  • 4 stroužky česneku
  • 10 g thajské bazalky
  • 250 g šalotky
  • 4 celé stonky citronové trávy

POSTUP:

  • Rozehřejte velkou nepřilnavou pánev, poté ztlumte výkon na minimum a pomalu přidávejte: koriandrová semínka, kmín, bílý pepř.
  • Zvolna restujte 2 minuty, dokud se neuvolní vůně, směs se ale nesmí připálit.
  • Poté směs rozmixujte na prach v mixéru a postupně přidávejte zbytek ingrediencí až do pastové konzistence (tu zajistí olej).
  • Kari pastu poté dobře utěsněte, ve sklenici v ledničce vydrží minimálně týden.
yknivoNumanzeSaNyknalC

Výběr článků