Hlavní obsah

Radim Uzel: Dramatické příběhy osudových žen

Právo, Radim Uzel

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Francouzské označení femme fatale by se dalo do češtiny přeložit jako neblahá žena. Slovo fatální může znamenat také něco nepříjemného a neodvratitelného. Fatální ženy přitahují pozornost historiků a umělců, co svět světem stojí.

Foto: Profimedia.cz

Mata Hari

Článek

Co jiného byla ostatně biblická Eva nabízející Adamovi jablko? Nebo Judita?

Vloudila se do stanu nepřátelského babylonského vojevůdce Holoferna, který se snažil dobýt území biblické Palestiny. Stačil jí svůdný oděv s trochou vína a mohla Holofernovi setnout hlavu. Tu pak obránci obléhaného města napíchli na hradby a bylo vymalováno.

Nebo orientální tanečnice a vyškolená špiónka Mata Hari. Ta ovšem nedopadla dobře. Chytili ji, odsoudili a nakonec zastřelili. Z dvanácti střel popravčí čety ji ovsem zasáhly jenom tři. Myslím, že těch devět vojáků schválně mířilo špatně.

Krásná osudová žena si dokáže omotat kolem prstu biblického Adama, válečníka Holoferna i tři čtvrtiny příslušníků popravčí čety. V běžném životě se prý často stávají oběťmi těchto žen muži od padesáti do šedesáti let. Ekonomicky zabezpečení a pohodlně usazení ve vedoucích funkcích.

Tajemství osudových žen

Určitou imunitu mají chroničtí proutníci střídající své milenky jako ponožky. Naopak lahůdkou pro osudovou ženu je ctnostný otec rodiny, který dosud i samotné slovo sex považoval za hříšné.

Jsou to muži typu bulík. Čím méně sexuálních zkušeností, tím lépe. Ideální obětí je katolík. Femme fatale pak rozehraje s tímto vysoce postaveným sexuálním nemehlem dobře promyšlenou intimní partii. Dá mu v ní pocítit, co dosud necítil. A už ho má ve své moci, nebo jak se říká, zobe jí z ruky.

K nalákání oběti ovšem není vhodná přímá sexuální nabídka. Kýžené ovoce přináší teprve trpělivost a nasazení příslušné masky. Může to být role nezištné pomocnice, rádkyně a ochranitelky. Ochotně na sebe bere i komplikované úkoly, často z právního hlediska nebezpečné a riskantní. Pokud je mladší, může vystupovat v roli nešťastného děvčete, které se ocitlo v tíživé životní situaci a samo potřebuje radu a pomoc.

Zkušení psychologové vědí, že jde o vypočítavou bestii. Její skutečná motivace je především zištná. Teorie sexuální ekonomie učí, že sex je zboží, které žena prodává a muž kupuje. V případě obyčejné prostituce se platí penězi, v dalších případech společenským postavením a podílem na moci.

Nejvyšší cenou je pak smlouva o trvalém plnění, tedy uzavření manželství. Vypočítavá osudová žena k tomu často směřuje, pokud sezná, že by se to vyplatilo. Ale někdy se to nevyplatí.

Reklama

Související články

Radim Uzel: Skrytý význam různých barev

Laboratorní vyšetření, rentgeny, EKG, počítačová tomografie, magnetická rezonance nebo třeba ultrazvuk. Lékařská věda má dnes k ruce spoustu užitečných...

Výběr článků

Načítám