Hlavní obsah

Proč je důležité i doma nosit podprsenku

Novinky, Linda Humlová

Karanténa a další opatření související s nouzovým stavem mají za důsledek to, že trávíme doma více času, než jsme zvyklí. Najednou tak odpadají každodenní opečovávací rituály a my často trávíme dny nenamalované, v domácím oblečení a bez podprsenky. Je ale absence podprsenky opravdu zdravá?

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

„Touto otázkou se zabývají nejen ženy samotné, ale také odborníci. A přiklánějí se k variantě, noste ji i doma, nenechte prsa padnou níž. A navíc, např. pohyb u větších prsou, pokud nejsou fixována ve funkční podprsence, bolí. To je znát hlavně večer. Podprsenky proto noste i doma,” říká Lýdie Malchárková, specialistka na spodní prádlo ze společnosti Triola.

O výhodách a oblibě podprsenek svědčí i současná vzrůstající poptávka po pohodlných podprsenkách. Například ve Velké Británii se teď počet prodaných podprsenek bez kostic zvýšil o 40 procent. Je to dané tím, že kvůli opatřením v souvislosti s šířením koronaviru tráví spousta lidí mnohem více času doma, a tak ženy hledají pohodlnější variantu oblečení.

Jakou si vybrat?

„Základem je vybrat si takovou podprsenku, díky které se budete cítit pohodlně a sebejistě, ať už jste fanynka košíčků s výztuží, či bez. Jednoduše se zaměřte na modely s širšími ramínky, bez kostic a bez dalších zbytečných rušivých elementů. Jen tak s ní dokážete splynout a dočista zapomenout na to, že vůbec nějakou nosíte,“ říká Markéta Lojdová, specialistka na spodní prádlo ze společnosti Astratex.

Korpulentnější dámy, které potřebují větší podporu, mohou zvolit pohodlné modely s tzv. flexi kosticemi - to jsou kostice s flexi zakončením konkrétně u podpaží. Přizpůsobí se tvaru a pohybu prsou - netlačí, neotírají se do paží, což bývá u velkých obvodů bolestivý problém.

Zdravotní úskalí práce z domova

Zdraví

„Větší prsa si oporu zaslouží nezávisle na tom, kde právě jste a co děláte. Jsou totiž mnohem těžší, a tak na ně logicky působí mnohem větší gravitace. Podprsenka jim výrazně ulehčí, a tak vaše poprsí zůstane hezky pevné, kůže nebude povislá,“ radí Markéta Lojdová.

Nošením podprsenky se zároveň vyhnete bolesti zad. Pokud zvolíte takovou, která má širší ramínka, může dost výrazně ulevit zádům a ramenům - prostě část váhy přebere do svých rukou, respektive košíčků.

Dobrou zprávou je, že i velmi pohodlné podprsenky dnes vypadají krásně. Ani za sportovnější typy podprsenek už se ale dnes nemusíte stydět - vždyť i takové jógové oblečení se stalo módním trendem a zdaleka už se nenosí jen do tělocvičny. Sportovní podprsenku ale volte jedině s lehkou oporou. Ty s vyšším stupněm opory nejsou vhodné na celodenní nošení.

Co dělat, aby podprsenka vydržela?

Musíme se o ni dobře starat. „Ideálně ji perte v ruce, pokud dáváte přednost praní v pračce, tak zapnutou a nesloženou v pracím sáčku. To proto, aby háčky nepoškodily např. jemnou krajku a nezahákly se o jiné prádlo. A také proto, aby ostatní součásti jiného prádla, jako jsou zipy a ostré ozdoby, nepoškodily jemný materiál podprsenky.

Krinolíny či klobouky: Módní příklady sociálního distancování v minulosti

Styl

Perte vždy na teplotu a program, který udává výrobce. Při praní nepoužívejte aviváž, po ní totiž prádlo šedne a mění se elasticita vláken. Podprsenky neždímejte a násilně nekruťte. Prsty vymačkejte vodu, jemně vytvarujte původní košíčky, pověste za střed podprsenky (za místo mezi košíčky) nebo uložte na dráty sušáku. Nesušte na přímém slunci,” doporučuje Lýdie Malchárková.

Jak často ji prát? Vše je individuální - záleží i na prašnosti prostředí, ve kterém se pohybujete, na intenzitě vašich aktivit, na pH kyselosti vaší pokožky, na kosmetice, resp. tělovém mléce, složení vašeho potu a hygienických návycích.

„Když podprsenku nosíte celý den, jistě se v ní budete cítit příště zase dobře, když bude čistá a voňavá. Slyšela jsem mnoho názorů, kolikrát týdně či měsíčně ji prát, ale to jsou extrémy. Myslím, že ženy dávají přednost čistému prádlu. I když soupeříme s časem, 3 minutky na přeprání v ruce si večer jistě najdete,” dodává Malchárková.

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Související články

Jak ozvláštnit milostný život v karanténě

Omezená volnost pohybu a práce z domova přímo nahrávají k vyzkoušení nových milostných hrátek. I ty se ale mohou po nějakém čase omrzet. Jak probudit novou...

Výběr článků

Načítám