Hlavní obsah

Připravit chuťové buňky na sklenku dobrého koňaku není nic lehkého

Novinky, Jakub Kynčl

Jak správně připravit vjemy na dobrý koňak? Na tuto otázku asi neexistuje úplně jednoznačná odpověď, avšak dva králové svých oborů poskytli Novinkám jakýsi náhled, jak uzpůsobit menu tak, aby byl koňak nefalšovanou zlatou tečkou. A věřte nebo ne, jsou to zejména nápoje předcházející sklence koňaku, které rozhodnou o tom, jak si jantarový mok vychutnáte.

Foto: archiv, Novinky

Viceprezident Asociace sommeliérů ČR Ivo Dvořák.

Článek

"Když víte, co má být hlavním hřebem večera, musíte tomu uzpůsobit celkovou gradaci pokrmů připravených během večera. Stačí jeden nevhodný těžký chod a zabijete tím veškerou snahu, kterou jste vynaložili," řekl Novinkám šéfkuchař restaurantu Terasa U Zlaté Studně Pavel Sapík.

Právě on byl pověřen tím, aby sestavil vhodné degustační menu, které předcházelo pražské ochutnávce legendárního koňaku Louis XIII de Rémy Martin. Láhev tohoto nápoje přitom stojí zhruba 40 tisíc korun.

Jak by se na začátku mohlo zdát, není to vše jen o jídle. "Pokud budeme sestavovat menu, měli bychom začít spíše lehčími víny. Pokud zvolíme vína šumivá, měla by se jednat o ta v kategorii brut. Tím docílíme povzbuzení chutě k jídlu díky šťavnaté kyselině, která nám navíc i vyčistí chuťové pohárky. Dále budeme postupně gradovat, podle počtu chodů můžeme i postupovat od bílých vín přes růžová až po červená vína. Vše směřuje k tomu, že dezert uzavřeme nějakým sladkým vínem. Poté nadchází teprve čas na nějaký digestiv v podobě ušlechtilého destilátu," řekl Novinkám viceprezident Asociace sommeliérů ČR Ivo Dvořák.

"Digestiv je i medicínským způsobem prokázaný prvek toho, že po vydatné večeři vám sklenka ušlechtilého destilátu pomůže natrávit to, co jste snědli. Právě třeba kvalitní koňak dlouho zraje na dubových sudech a obsahuje třísloviny, které stimulují žaludeční stěnu a tím přímo pomáhá kvalitnímu trávení," dodal Dvořák.

Důležité jsou i vhodné pokrmy

Jaké chody tedy Pavel Sapík před koňak zvolil? Na úvod vybral prvotřídní ústřice dochucené dle libosti jen solí a třeba i kapkou tabaska. I dále se držel podvodních pokladů a pokračoval grilovanou mušlí Sv. Jakuba s želé z růžového šampaňského a jahodovým carpacciem a nevynechal ani svatopetrskou rybu servírovanou s humrovou raviolou přelitou humrovým bisquem.

"Neznamená to však, že by se před koňak nutně hodily jen plody moře, to jistě ne. Ale jsou jemné a neutlumí vám chuťové buňky, které si chystáte na hlavní lákadlo," uvedl jeden z nejznámějších českých kuchařů.

Jako hlavní chod Pavel Sapík hostům naservíroval pečený dančí hřbet podávaný s karamelizovanými broskvemi, hlívou ústřičnou a omáčkou Grand Veneur. Vše pak uzavřel teplý čokoládovo-mandlový dortík s domácí vanilkovou zmrzlinou, marinovanými švestkami a koňakovou pěnou Couer de Cognac. Pak teprve nadešel čas na sklenku "Ludvíka třináctého". Zkrátka gastronomické představení se vším všudy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám