Hlavní obsah

Přehlídka Chanelu připomínala rozkvetlé pařížské parky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Opulentní, inovativní a tematické. Tak by se daly shrnout asi všechny přehlídky módního domu Chanel. Jinak tomu nebylo ani letos, přestože řady přihlížejících kvůli koronavirové pandemii razantně prořídly. Jak vypadala nejnovější kolekce z řady haute couture?

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Chanel představil svou kolekci na jaro a létoVideo: ANTON CORBIJN/CHANEL, Reuters

 
Článek

V minulosti se návštěvníci přehlídek značky Chanel mohli doslova teleportovat do míst, jako je tropický deštný prales, zasněžené horské středisko, pláž nebo třeba podmořský svět.

Francouzská výstavní hala Grand Palais, ve které Chanel své přehlídky pravidelně pořádá, se dokáže díky umu designérů proměnit takřka v jakýkoliv prostor.

Letos se Grand Palais proměnil v rozkvetlý park. Na podlaze ležely miliony okvětních lístků a kulisy tvořily květinové slavobrány.

Haute couture je francouzský mezinárodně používaný termín z oblasti módy označující oblečení šité na míru a vyrobené v Paříži a často imitované v ostatních známých městech módy, jako jsou New York, Londýn či Milán. Oblečení haute couture je nejen šité na míru pro určitého zákazníka, ale při jeho výrobě jsou použité vysoce kvalitní a drahé látky a je šito rukou s extrémním důrazem na detail a zakončení. Ušití jediných šatů trvá minimálně 100 hodin, může se vyšplhat až na 2000 hodin práce. Ceny za oblečení haute couture často šplhají k astronomickým výšinám. Celebrity si tyto šaty často půjčují na červený koberec.

Na rozdíl od minulých let ale neseděly v předních řadách módní redaktorky, modelky, herečky a jiní milovníci módy. Řady se smrskly a rozestupy zvětšily.

Koronavirová pandemie se zkrátka dotkla všech aspektů našich životů a móda není výjimkou. Kolekci mohly na vlastní oči vidět jen ambasadorky a múzy Chanelu. Nechyběla například herečka Penelope Cruzová, Marion Cotillardová a Lily-Rose Deppová.

Karl Lagerfeld navždy změnil svět módy

Styl

„Věděla jsem, že nemůžeme uspořádat velkou show a budeme muset vymyslet něco jiného. Přišla jsem proto s nápadem malého průvodu, který sestoupí ze schodů Grand Palais a projde květinovými klenbami. Celek měl připomínat rodinná setkání, svatbu či oslavu. Miluji velká rodinná setkání. Když se sejdou všechny generace a je teplo,” vysvětluje návrhářka Virginie Viardová pro agenturu Reuters.

Samotná kolekce od módní návrhářky Virginie Viardové, která převzala žezlo po ikonickém Karlu Lagerfeldovi, byla plná klasických chanelovských barev i siluet. Nechyběly tvídové kostýmky, bolerka ani šaty s tylovými sukněmi. To vše v decentních pastelových odstínech, které kontrastovaly s černou barvou.

Vrcholem přehlídky byly tradičně svatební šaty, které se tentokrát nesly ve stylu 20. let. Vynesla je modelka, která seděla na bílém koni.

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám