Hlavní obsah

Péče o zničené vlasy po létě

Novinky, Dana Sokolová

Léto je pro naše vlasy velmi náročným obdobím. Vlasy musí čelit nástrahám v podobě ostrého slunce, slané mořské vody či té chlorované a všudypřítomnému potu, což není jednoduché, a moc se jim to nedaří. Zvlášť když ženy během léta nepoužívají ochrannou péči. Obnovit krásu suchých a poškozených vlasů je pak dlouhodobější záležitostí.

Foto: Profimedia.cz

Obnovit krásu suchých a poškozených vlasů není tak jednoduché.

Článek

Pokud jste se vrátili z dovolené a vaše vlasy jsou na první pohled suché, bez lesku, nepříjemné na dotek, lámavé a velmi těžko upravitelné, čeká vás období usilovné regenerace, během které musí dojít k obnově vnitřní struktury i povrchu vlasů a zároveň ke stimulaci a očištění vlasové pokožky.

Péči o takové vlasy zvládnete v klidu domova, nicméně pokud se svěříte do péče odborníků, rozhodně neprohloupíte. Už jen proto, že vlasům vždy prospěje zastřihnutí konečků, což svými silami těžko zvládnete.

„Kadeřník navíc nejlépe diagnostikuje kvalitu vlasů a doporučí nejlepší přípravky i postup regenerace. První dojem ze vzhledu vlasů pak může výrazně vylepšit vlasový přeliv s velice slabým vyvíječem, který velmi šetrně vyplní vlas ztraceným pigmentem, obalí ho a po dobu několika týdnů ho bude chránit,” radí Michal Zapoměl, Creative Artist Schwarzkopf Professional.

Jak pečovat o poškozené vlasy

Mytí vlasů - zapomeňte v tomto období na klasické šampóny a vsaďte na ty určené pro poškozené vlasy či čistě hydratační, které odstraní mastnotu a zároveň o vlasy pečují. Vyzkoušet můžete i šampóny na přírodní bázi či odvary z bylinek.

Na mastné vlasy se doporučuje pelyněk, na světlé vlasy heřmánek, který přidává lesk a pečuje o vlasové vlákno i pokožku hlavy. Máta může pomoci těm, co mají navíc problém s lupy, stejně jako levandule, která zklidňuje pokožku. Na podporu růstu je pak ideální máta, kopřiva a bazalka.

Foto: archív firem

Zleva:

Kondicionér a výživné masky

Na vysušené vlasy je dobré použít i kvalitní kondicionér, který jim dodá živiny a zároveň usnadní rozčesávání. Jednou za týden je pak dobré aplikovat pečující masku s vyživujícími oleji či speciální hydratační masky.

„K těmto maskám můžete přidat i jednu nebo dvě kapky vlasového oleje. Doba působení masky je libovolná. Každopádně je ji však nutné důkladně vymýt," doporučuje kadeřnice Saša Fialová z Bomton Florentinum.

Ačkoliv většina masek se používá na několik minut během mytí vlasů, vyzkoušejte masku nanést i na noc. „Během spánku totiž vlas regeneruje nejvíce. Mezi nejúčinnější noční masky patří např. ty, které obsahují řasy a dodávají vlasům řadu vitamínů a minerálů,” dodává Saša Fialová.

Až si ráno umyjete hlavu, budete překvapena nejen obrovským leskem, ale i pocitem zdravějších vlasů.

Masku můžete také aplikovat na vlhké vlasy a ty pak zabalit do vyhřátého ručníku. Takto bude maska též lépe účinkovat.

Foto: archív firem

Zleva:

Výborné jsou i masky z domácích zdrojů - například kombinace olivového oleje, vaječného žloutku s kapkou medu či masku z kokosového oleje, nebo také olivový olej v kombinaci s citrónem a medem.

„Na vysušené vlasy se hodí i maska z rozmačkaného avokáda, banánu a oleje (olivového, kokosového či lněného). Vyživující přípravky pro vaše kadeře tedy není nutné nakupovat pouze v drogeriích, stačí se vydat do vaší ledničky,” doporučuje Natálie Hrdá ze značky BaByliss.

Babičky pro lepší lesk a kvalitu vlasů používaly i nejrůznější oplachy. Na světlé a jemné vlasy odvar z kopřiv nebo heřmánku, na husté a špatně rozčesatelné vlasy ocet s vodou apod.

Příjemné olejíčky

V poslední době jsou velmi oblíbené vlasové olejíčky, které obsahují mikroskopické kapičky oleje, které vlasy nezatíží, ale uhladí a dodají účesu bohatý lesk a plnější vzhled. Olej se aplikuje obvykle do suchých vlasů.

Do vlnitých vlasů se vmasíruje po celé délce, rovné vlasy se jen na povrchu a na konečcích pohladí dlaněmi, ošetření kořínků se vynechává. „Do konečků vlasů je vhodné aplikovat olejíčky s arganovým olejem, které konečky dokonale zacelí,” radí kadeřnice Tereza Nová z Bomton Brumlovka.

Jídelníček

Dopřejte si vyšší dávky živin - hlavně zinku, železa, selenu, draslíku, vitamínu B, vitamínu C a omega-3 nenasycených mastných kyselin.

Bez fénu a žehličky

Po dovolené se vyhněte náročným úpravám vlasů, jako je žehlení, kulmování, nadměrné lakování. Pokud to bez těchto vlasových úprav nezvládnete, pak alespoň používejte speciální olejíčky či krémy chránící vlasové vlákno před vysokými teplotami.

„Vlasy po mytí rozhodně nedrhněte ručníkem, nechte je raději volně proschnout a následně dosušte kvalitním fénem s funkcí ionizace, která zabrání následné elektrizaci. Neváhejte také využít možnosti vysoušení pomocí studeného vzduchu, které uhladí šupinatou vrstvu vlasů a dodá jim tak mimořádný lesk. Sušení bude sice o něco pomalejší, ale o to méně invazivní k vašim křehkým vlasům,” dodává Natálie Hrdá.

Foto: archív firem

Zleva:

Může se vám hodit na službě Firmy.cz:

Reklama

Výběr článků

Načítám