Hlavní obsah

Péče o pokožku po opalování a první pomoc při spálení

Novinky, Dana Sokolová

Celodenní pobyt na slunci, časté koupání v bazénu či v moři a mořský vánek naši pokožku velmi vysušují a poškozují. Běžná péče o pokožku těla je tak v tomto období nedostačující. K její regeneraci je zapotřebí dostatečná hydratace a zklidňující látky, které jí pomohou zbavit se stresu.

Foto: Profimedia.cz

Po celodenním slunění může být pokožka nejen spálená, ale i podrážděná.

Článek

Než začnete s péčí o opálené tělo, nejprve se osprchujte a použijte i sprchový gel, který z pokožky smyje nejen písek, nečistoty a sůl, ale také zbytky opalovacích krémů.

Takto očištěná pokožka bude i následně lépe vstřebávat všechny důležité hydratační i regenerační složky obsažené ve speciální péči po opalování. Tyto přípravky mohou obsahovat také řadu látek, které podporují opálení (vitamin E, betakaroten aj.) a také mohou způsobovat chladivý efekt, což po celodenním slunění skutečně oceníte.

Jednou týdně pak použijte před samotnou péčí peeling. Podle odborníků se nemusíte vůbec bát, že si kvůli tomu pokožku zesvětlíte. Peeling odstraní jen odumřelé buňky a opálení tak naopak mnohem více vynikne, zároveň se pokožka bude mnohem lépe vyživovat, a tím pádem si udržíte i ten správný odstín.

Když to s opalováním přeženete

Předtím, než začnete ošetřovat spálenou pokožku, je dobré z těla opláchnout zbytky opalovacích přípravků. Stačí k tomu vlažná sprcha. Mýdlo či šampon tentokrát nepoužívejte, abyste pokožku ještě víc nedráždili.

Následně pokožku zlehka ošetřete tzv. sos přípravky. „Mezi látky, které pomohou spálenou kůži zhojit a zregenerovat, patří zejména dexpanthenol zmírňující zánět a obnovující bariérovou funkci pokožky. Obecně jsou vhodné krémy a gely s vyšším obsahem vody, které pokožku příjemně zchladí. Dalšími výbornými hojivými prostředky na spáleniny jsou přípravky s obsahem aloe vera, k léčivům účinně tlumícím svědění a pálení pak patří antihistaminika,” doporučuje viceprezident České lékárenské komory Aleš Krebs.

Foto: archív firem

Péče po opalování

Foto: Lavera Mléko po opalování s Aloe Vera - má chladivý efekt, zklidňuje a hýčká pokožku. Lehká textura s bio bambuckým máslem a výtažkem z Aloe vera či měsíčku, Biooo 209 Kč; Eucerin After Sun Sensitive - zklidňující gel po opalování pro citlivou pokožku, 245 Kč; La Roche-Posay Posthelios - hydratační antioxidační gel po opalování s chladivým účinkem, Notino 404 Kč; Sensai Soothing After Sun Repair Emulsion - emulze po opalování hydratuje a zjemňuje pleť, chrání proti poškození UV zářením. Podporuje a prodlužuje zdravé opálení, Douglas 2259 Kč; Marionnaud Sun Line solait after sun - Sprej po opalování, 129 Kč

Pokud preferujete přírodní pomocníky, pak místo krémů či gelů vsaďte na obklady z bílého jogurtu, tvarohu, kefíru či syrovátky. Stačí je aplikovat na poškozenou pokožku, ponechat 15 minut a následně smýt.

„Kyselina mléčná pomáhá zklidnit zarudnutí pokožky a ulevuje od bolesti. Výborná je i vlažná koupel s příměsí podmáslí nebo jogurtu, případně s hrstkou ovesných vloček,” upozorňuje dermatoložka Monika Arenbergerová.

Foto: archív firem

SOS péče po opalování

Foto: Nivea Sun SOS - zklidňující mléko po opalování, 148 Kč; Bioderma Photoderm After Sun SOS - intenzivní zklidňující mlha po opalování, Notino 284 Kč; Vichy Idéal Soleil Capital SOS - balzám po opalování, 379 Kč; Astrid Sun regenerační pěna po opalování - obsahuje D-panthenol 5%, zklidňuje a hydratuje pokožku podrážděnou opalováním, 99 Kč; Dr. Max Panthenol 10% spray - D-panthenol, pro-vitamin B5, hydratuje a zvláčňuje podrážděnou pokožku, má regenerační účinky. Zároveň zrychluje přirozenou obnovu buněk a eliminuje nepříjemné pocity suchosti, podráždění a zčervenání pokožky, 99 Kč; Missha Premium hydratační a zklidňující gel s aloe vera - 95 % extraktu aloe vera – zklidňuje, hydratuje a regeneruje pleť, Notino 253 Kč; Dermacol After Sun - chladivý gel po opalování, 99 Kč

Osvědčené jsou i obklady z odvaru ze silného zeleného a černého čaje či borové vody. Někdo také doporučuje přikládat na spálenou pokožku okurku či nakrájená rajská jablíčka, která by také měla ulevit zarudlé pokožce a snížit bolestivost.

Výborným pomocníkem je i kokosový olej či obklady z hypermanganu, případně koupel s rozpuštěnou jedlou sodou, ale také obklady z jahodové šťávy či dřeně.

Jako první pomoc mohou skvěle zafungovat i termální vody, které dodávají hydrataci i do hlubších vrstev kůže.

Foto: Profimedia.cz

První stupeň spálené pokožky

Kdy je nutné vyhledat odborníky

Při péči o spálenou pokožku je vždy nutné hledět na to, do jaké míry je poškozená.

  • Mírné spáleniny se vyznačují růžovou až zčervenalou pokožkou, která je horká, bolestivá a svědí.
  • Středně těžké spáleniny se poznají podle toho, že je pleť rudá a jsou na ní puchýřky, které praskají.
  • Ty nejtěžší spáleniny se vyznačují tmavočervenou až purpurovou barvou kůže, na které se mohou tvořit puchýřky. Tento stav je doprovázen nevolností, bolestí hlavy, zimnicí, horečkou a závratěmi.
Foto: Profimedia.cz

Středně těžké spáleniny se poznají podle toho, že je pleť rudá a jsou na ní puchýřky, které praskají.

„Lehčí stavy zvládnete ošetřit sami, při větším rozsahu a zejména puchýřích je ale dobré vyhledat odborníky. V léčbě těžších spálenin se totiž již používají krémy nebo mléka s obsahem kortikosteroidů, které vedou k celkové úlevě, a pak také léky s antipyretickým a protizánětlivým účinkem,” upozorňuje dermatoložka Naděžda Vojáčková z pražského Laserového centra Anděl. Velmi důležité je hodně pít.

Kůže se po spálení postupně olupuje a je nahrazována novou. Z dlouhodobého hlediska vznikají různé pigmentové skvrny.

Spálení kůže je navíc považováno za rizikový faktor pro vznik kožních nádorů, především melanomu, o to důležitější je tedy spálené pokožce předcházet.

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Výběr článků

Načítám