Hlavní obsah

Osudová láska Elizabeth Taylorové a Richarda Burtona

Právo, Andrea Zunová

Velká láska, osudový vztah, nebo dokonce manželství století. Tak bylo označováno manželství hereckých hvězd Elizabeth Taylorové (1932–2011) a Richarda Burtona (1925–1984).

Foto: Profimedia.cz

Richard Burton a Elizabeth Taylorová ve filmu Kleopatra

Článek

Ať už to bylo přehnané či nikoli, jejich vztah sledoval celý svět. Napomohlo tomu, že začal při natáčení velkofilmu Kleopatra, kde Elizabeth hrála egyptskou královnu a Richard Marka Antonia.

Foto: Profimedia.cz

Richard Burton a Elizabeth Taylor v roce 1984.

Burton prý byl krásou Taylorové tak okouzlen, že při společných scénách zapomínal text, tak byl nervózní.

Manželé krásné Elizabeth

Ovšem Richard Burton nebyl prvním milostným vzplanutím krásné herečky. Do svých třiceti let se stihla vdát dokonce čtyřikrát. Prvním manželem, kterého si vzala v osmnácti letech, byl dědic hotelového impéria Nicky Hilton.

Už pár týdnů po svatbě si však Elizabeth uvědomila, že udělala velkou chybu. S Nickem, který holdoval alkoholu a nechtěl, aby se jeho žena dál věnovala herecké kariéře, byla osm měsíců po svatbě rozvedena.

Následoval sňatek s o dvacet let starším hercem Michaelem Wildingem. Elizabeth přišel jejich věkový rozdíl přitažlivý, a jak říkala, přála si „klidné, tiché a bezpečné přátelství“. Její herecká hvězda stoupala, o jejího muže však přestával být zájem. A to špatně nesl.

Poslední kapkou bylo, když se Elizabeth dozvěděla, že zatímco natáčela, on se v jejich domě bavil se striptérkami. I toto manželství bylo rozvedeno. Třetím manželem herecké divy se stal producent Mike Todd. Ten však zahynul při leteckém neštěstí pouhý rok po svatbě.

Foto: Profimedia.cz

Zkrocení zlé ženy (1967)

Elizabeth se zhroutila. V jejím smutku ji utěšoval Toddův přítel zpěvák Eddie Fisher s manželkou. Nakonec si svůj zármutek léčila už jen u Eddieho Fishera, který se posléze stal jejím čtvrtým manželem. S ním si také zahrála ve filmu Butterfield 8 a za roli luxusní prostitutky získala svého prvního Oscara.

Osudová Kleopatra

Ještě jako žena Eddieho Fishera začala natáčet Kleopatru. Film, při kterém potkala svou osudovou lásku. Jenže stejně jako ona byla vdaná, Burton byl v té době také ženatý. S herečkou Sybil Christopherovou. A ačkoli byl do Elizabeth zamilovaný, s rozvodem váhal. Když se však Elizabeth pokusila o sebevraždu, bylo rozhodnuto.

Oba se rozvedli a vstoupili do vztahu plného vášně, nenávisti, závislosti na sexu i alkoholu.

Jejich vztah tenkrát vyvolal doslova senzaci. Kvůli jejich mimomanželskému

vztahu se v médiích ve velkém diskutovalo o morálce, do které se zapojil i Vatikán a americký Kongres. Určitě i díky této kampani se z velkofilmu Kleopatra stal fenomén.

Manželství to bylo divoké. Taylorová s Burtonem utráceli milióny za kožešiny, obrazy, oblečení, alkohol a diamanty. Tři velkolepé – 33,19karátový (6,638 g) Krupp diamant, 69,42karátový (13,884 g) Taylor-Burton Diamond a 50karátový (10 g) La Peregrina Pearl daroval Richard Elizabeth.

Foto: Profimedia.cz

Ve filmu Písečný ptáček (1963)

Ani o herecké příležitosti neměli nouzi. Filmoví producenti se předháněli v nabídkách, protože chtěli profitovat ze skandálu Taylorová–Burton. Během svého manželství spolu Elizabeth a Richard hráli v jedenácti filmech. Nejúspěšnějším z nich je snímek Kdo se bojí Virginie Woolfové, za který Elizabeth získala dalšího Oscara. Jejich manželské hádky, jízlivosti a zlomyslnosti v něm vypadaly natolik reálně, že si lidé kladli otázku, zda to vůbec ještě hrají.

Režisér a producent tohoto filmu Mike Nichols tenkrát říkal, že ho neustále překvapuje flexibilita a talent manželského páru, jehož herectví bylo podle něj založeno na spolupráci a láskyplnosti.

Foto: Profimedia.cz

Kleopatra a Mark Antonius (1963)

Natočili spolu například také Zkrocení zlé ženy s režisérem Frankem Zeffirellim, posledním společným filmem byl v roce 1973 televizní snímek Jeho rozvod, její rozvod. Ten jako by předznamenal jejich skutečný rozvod, jenž přišel o rok později.

Nedokázali žít spolu, ale ani bez sebe. Po necelém roce se opět vzali, tentokrát však manželství vydrželo jen devět měsíců.

Ani spolu, ani bez sebe

Elizabeth Taylorová se pak ještě dvakrát vdala. Za senátora Johna Warnera, po něm si vzala stavebního dělníka Larryho Fortenského. Obě manželství skončila do pěti let rozvodem. I Richard Burton se ještě dvakrát oženil. S modelkou Suzy Huntovou a po ní se Sally Burtonovou.

Ale s Elizabeth byli stále v kontaktu. Nikdy se zkrátka nedokázali úplně rozejít. Až do Richardovy smrti v roce 1984 se k nelibosti svých partnerů stále vídali a dlouhé hodiny si telefonovali.

Elizabeth Taylorová prohlásila, že Richard Burton byl muž jejího života. Všichni muži po něm už byli prý jen společníci. Přála si být pochována po jeho boku. Zemřela v roce 2011, její přání se nevyplnilo. Poslední manželka Richarda Burtona Sally totiž pro jistotu vykoupila i sousední místo vedle hrobu svého manžela právě kvůli tomu, aby v něm nemohla být pohřbena jeho Kleopatra.

Reklama

Výběr článků

Načítám