Hlavní obsah

Oslavte stylově Národní den vína a zdraví

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

25. květen patří v mnoha zemích světa Národnímu dni vína. U nás se tak děje poprvé, a to rovnou s přídomkem Národního dne vína a zdraví na počest známého kardiologa profesora Milana Šamánka, který byl jedním z prvních českých propagátorů světového názoru opřeného o renomované studie, že mírná konzumace vína je zdraví prospěšná. A současně v den svátku sv. Urbana, oblíbeného patrona vinařů.

Foto: Profimedia.cz

Národní den vína a zdraví

Článek

Spojení vína s předním českým kardiologem není náhodné, neboť už celá řada studií uznala kladné působení vína právě na lidské srdce. Tedy nejen na srdce.

„Víno, kromě té trochy alkoholu, obsahuje i látky, které jsou tělu vysloveně prospěšné, a je rozhodně pro život mnohem přínosnější než tvrdý alkohol,“ upozorňuje kardiolog Jan Pirk a současně připomíná také psychologický aspekt, neboť právě ten v současné době vystupuje do popředí:

„Myslím si, že sklenka vína v rodině může vést ke zlepšení psychických traumat, která jsme všichni v posledním roce a půl utrpěli.“

Červené víno má celou řadu benefitů

Červené víno má pozitivní vliv na krevní oběh zejména díky vysokému obsahu flavonoidů – rostlinných antioxidantů. Ty působí jako prevence před srdečními onemocněními, protože napomáhají snižovat cholesterol.

„Flavonoidy navíc ochraňují buňky před volnými radikály, působí pozitivně na imunitu a zabraňují růstu nádorových buněk. Kolik flavonoidů ve víně je? To záleží na konkrétní odrůdě hroznů, podnebí i technologii jejich zpracování,” vysvětlují odborníci z webu Víno z archívu.

Sklenička vína denně chrání srdce a snižuje riziko předčasné smrti

Zdraví

Třísloviny v červeném víně napomáhají trávení a v zažívacím traktu mají antibakteriální účinky. Rovněž látky katechin a quercetin, které jsou obsažené ve víně, snižují riziko vzniku rakoviny zažívacího traktu.

Bílá vína jsou zase bohatá na katalázu, enzym, který chrání buňky v lidském těle před stárnutím. Jeho nedostatek má na svědomí dokonce šedivění vlasů. Kataláza totiž rozkládá peroxid vodíku, který je v lidských vlasech přirozeně přítomný. Jeho nadbytkem však vlasy ztrácejí barvu.

Archivní víno té nejlepší kvality

Archivní vína jsou chloubou všech dobrých vinařství. V každé lahvi se skrývá unikátní charakter vinic a péče lidí od rostlinky révy, přes šetrnou sklizeň až po víno, které s každým rokem zraje.

Není tedy pravdou, že výborné kvality víno dosáhne až zráním. Základní kouzlo archivace spočívá právě ve výběru vína, které má již v mladém věku správnou kombinaci vynikajících vlastnosti. Takových, které společně tvoří jedinečný charakter. Ten se dál tříbí, když necháme víno v klidu ležet.

Kouzlení s vínem v kuchyni

Styl

„Proces zrání a zakulacování vína totiž není ničím jiným než celou řadou chemických reakcí jednotlivých jeho složek. Pomalu a postupně spolu reagují, dochází k přeměně jejich vzájemného poměru a senzorických vlastností. Vyvíjí se tak aroma, buket, chuť a barva. Například uhlazením tříslovin - látek trpké chuti, pocházejících nejen ze slupek, ale také z dubových sudů,” vysvětluje sommelier Jan Pánek, který se právě na archivaci vína specializuje.

Foto: Profimedia.cz

Archivní vína a vína vhodná k archivaci

Foto: Habánské sklepy Zweigeltrebe 2016 Barrique pozdní sběr – suché červené víno, osobnivinoteka.cz 250 Kč; 2001 Médoc Château Saint-Hilaire – suché červené víno z proslulé francouzské oblasti Bordeaux, vinozarchivu.cz 990 Kč; 1980 Barolo Cordero di Montezemolo – Suché červené víno z proslulé italské oblasti Piemonte. Pro jeho výrobu se používají hrozny odrůdy Nebbiolo, zraje nejméně rok a půl v dubových sudech a může být prodáváno nejdříve tři roky po sklizni. Víno z archivu 3790 Kč; BB Cuvée BARRIQUE Laďa, pozdní sběr 2007, suché – jedinečné a první cuveé, které bylo vyrobeno ve Vinařství Vladimír Tetur, 424 Kč; Vinařství u Kapličky Modrý Portugal, pozdní sběr 2010, suché, 399 Kč; Mikrosvín Mikulov Rulandské modré, pozdní sběr 2006, suché, 376 Kč; Bohemia Sekt Prestige 36 brut – získává díky 36 měsícům ležení na kvasinkách a cuvée z odrůd Chardonnay a Rulandské modré své výjimečné chuťové charakteristiky – ušlechtilé terciální tóny, patrnou mineralitu a nádech pečeného toastu, osobnivinoteka.cz 319 Kč

Jak na archivaci vína doma?

Pokud si chcete k nějaké příležitosti archivovat víno, například při narození potomka, které si budete moc otevřít při jeho 18. narozeninách, pak se snažte dodržet těchto 7 jednoduchých pravidel.

Pravidla pro archivaci
Správný výběr. O vhodnosti vína k archivaci rozhoduje mnoho faktorů, namátkou třeba množství bezcukerného extraktu a zbytkové kyseliny. Čím více jich víno obsahuje, tím lepší bude k archivaci. Samozřejmostí by pak měla být i zátka – zapečetěná vysoce kvalitním a čistě přírodním korkem.„Které láhve jsou pro archivaci vhodné, ví vždy nejlépe vinař, proto je nejjistější dát na jeho doporučení. Většinou se jedná o vlajkové lodě vinařství,” upozorňuje sommelier Pánek z vinozarchivu.cz.
Správná teplota. Ideálně by v místnosti, kde archivní víno uchováváte, měla být teplota mezi 10-15 °C. Jestliže bude vašemu vínu zima, může ztratit aroma. Pokud mu bude moc teplo, může se stát, že bude aroma naopak až agresivní. V místnosti by navíc nemělo docházet k výkyvům teplot.
Vždy naležato. Spodní část korku by měla být neustále ponořená, čehož dosáhneme tím, že budeme víno skladovat naležato. Korek si díky tomu udržuje svou elasticitu a do lahve nepronikne obávaný kyslík. Ten by mohl způsobit, že naše víno potká předčasné stárnutí. Pokud tedy chcete víno archivovat, postarejte se, aby leželo.
Pozor na výběr místa kvůli pachům. Korek má ještě jednu zapeklitou vlastnost – nasává pachy. Dávejte si proto pozor, s čím víno skladujete. S výrazně aromatickými potravinami se vaše víno kamarádit nebude. Snažte se předejít i uskladnění spolu s dezinfekcemi a dalšími chemikáliemi – opar čisticích prostředků, který se na vás vyvalí ihned po otevření lahve, vám radost nejspíš neudělá. Ideální není skladování vína v takovém sklepě, kde by bylo v blízkosti ovoce či zeleniny, které také celkem silně voní.
Optimální vlhkost a tma. Vlhkost, která vínu vyhovuje nejvíc, se pohybuje mezi 60 a 70 %. To je zhruba o 20 % víc, než jaká je doporučená vlhkost v ostatních místnostech. V obýváku se tedy vašemu vínu líbit nebude, čistý sklep je v tomto ohledu lepší varianta. Další věcí, kterou víno nemá rádo, je světlo – ani to od sluníčka, ani to od žárovek. UV záření obsažené ve světle totiž nepřiměřeně urychluje proces zrání a oxidace.
Víno potřebuje klid. Pro optimální zrání víno potřebuje být v klidu, nemělo by se s ním hýbat. Když tedy budete láhev neustále natřásat, často ho přesouvat nebo někam vozit, proces archivace zbytečně narušíte.
Vypít hned. U archivních vín se špatně odhaduje, jak se bude po otevření vyvíjet jeho charakter. „Pokud je to například dvacetileté víno, pusťte se do ochutnávání do půl hodiny od otevření,” doporučuje Pánek.

Národní den vína a zdraví

Oslava tohoto dne by nám měla připomenout, že každý by si měl najít čas na sebe, odpočinout si, užít si hezké chvíle s rodinou či přáteli, a to všechno bez stresu a třeba i se sklenkou dobrého moravského nebo českého vína.

Symbolem Národního dne vína a zdraví bude „vinná růže“, která se bude prodávat za 100 korun u vinařů, na vinařských akcích nebo na e-shopech. Výtěžek této unikátní akce půjde na Dětské kardiocentrum v Motole, které založil jako jedno z prvních na světě profesor Šamánek.

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Související články

Kolik cukru obsahuje víno

Milujete dobré víno, ale zároveň si hlídáte hmotnost? Pak vás jistě bude zajímat, kolik obsahuje cukru a které víno bude lepší si odepřít.

Výběr článků

Načítám