Hlavní obsah

Odstranění tetování nebo permanentního make-upu nemusí být jednoduché

Novinky, das

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Podle statistik má nějaké tetování až 25 % dospělých. Ne vždy se ale jedná o povedenou záležitost, proto stále více jedinců přistupuje k odstranění této ozdoby.

Foto: Profimedia.cz

Odstranit tetování obvykle nelze hned.

Článek

Pořídit si tetování je jedna věc, sžít se s ním je ale něco úplně jiného. „Odstranění tetování často požadují lidé, kteří zjistili, že se s tetováním navzdory očekávání necítí dobře. Nedokážou si na svůj nový vzhled zvyknout a může to dojít až tak daleko, že je začnou pronásledovat psychické problémy,” upozorňuje dermatolog Miloš Kravciv z Lékařského domu Praha 7.

Důvod k odstranění tetování ale může být i prozaičtější. Přestane se dotyčnému líbit či se v nové životní roli ukáže jako nevhodné.

„U žen se pak nejčastěji jedná o odstranění permanentního make-upu, který se buď úplně nepovedl, či je příliš výrazný nebo se v něm prostě necítí dobře,” upozorňuje specialistka na ošetření pleti Martina Šmidrová.

Nejúčinnější metoda pomocí laseru

Nejčastěji se k odstranění tetování používají lasery, přičemž účinnost a způsob provedení se liší podle typu používaných laserů. Proto je opravdu velmi důležité dobře vybírat pracoviště. Ani sebelepší laser ale obvykle nedokáže odstranit veškeré tetování okamžitě.

„Buďte připraveni na nejméně dvě návštěvy, u velkých ploch to ale může být i přes deset sezení. Počet opakování je vždy individuální. Mezi sezeními má být asi 6 týdnů přestávka, aby se kůže stihla zhojit,” upozorňuje Miloš Kravciv.

Nejlépe se odstraňují černé a tmavé barvy. Problematické je naopak odstraňování hodně barevného tetování, které může zanechat na kůži stopy. Nejvíce komplikované na odstranění jsou barvy žlutá, fialová a bílá.

Samotný zákrok odstraňování tetování může být lehce bolestivý. Dermatologové proto raději před ošetřením na pokožku aplikují znecitlivující krém, čímž se předejde jakékoli bolestivosti. Po zákroku je nutné místo chladit a důsledně chránit před slunečními paprsky. V době rekonvalescence je také nutné vyhnout se bazénu a sauně.

Hojení po odstranění tetování
Kůže se hojí asi týden až dva.
Mohou se objevit stroupky nebo puchýřky - stačí na ně běžné ošetřování.
Může se objevit krátkodobá ztráta pigmentu v pokožce (bílá místa).

Mnozí lidé tvrdí, že laser odstraní nejen inkoust, ale také spálí okolní kůži či zanechá jizvy. Podle odborníků tomu tak být ale nemusí. Moderní alexandritové lasery jsou zkonstruovány tak, že projdou pokožkou a zasáhnou určené místo, kde zničí pouze barvivo.

„Vznik jizev ale nelze nikdy zcela vyloučit, např. pokud se do místa ošetření zanese infekce. Pravděpodobnějším následkem je ale spíš zabarvení pokožky, tzv. hyperpigmentace, když klient vystaví ošetřenou oblast předčasně slunci,” vysvětluje doktor Kravciv.

Další metody

Kromě laseru existují i další metody, kterými lze tetování odstranit, ale nejsou tak účinné anebo mohou způsobovat nejrůznější komplikace.

Dermabraze - různé metody výbrusu: Je to způsob starší, dnes už se téměř nepoužívá. Hodně bolí a poškozuje i zdravou okolní kůži, takže pokud si zrovna nepotrpíte na bolest, dermabrazi vám moc nedoporučujeme.

Excize - vyříznutí obrázku z kůže. Dělá se to podobně jako odstraňování mateřského znaménka. Hodí se jen na malá tetování a dá se provést jen na některých místech. Výhodou je, že obrázek zmizí kompletně, bez ohledu na barvy. Nevýhodou je vznik jizvy.

Přetetování - vhodné řešení, když vás omrzí motiv nebo se chcete zbavit neoblíbeného jména, ale tetování jako takové vám nevadí. Pak je stačí jednoduše zakrýt něčím jiným. Můžete zvolit i překrytí motivu tělovou barvou, takže to bude vypadat, jako byste žádné tetování neměli.

Domácí odstranění permanentního make-upu. Na internetu najdete rady, jako například potírat si potetovaná místa peroxidem vodíku nebo bělícími pastami na zuby a podobně.

„Tyto experimenty ale mohou napáchat víc škody než užitku, rozhodně tedy raději vsaďte na odborníky,” doporučuje Martina Šmidrová.

Prevence je vždy lepší než léčba

Než si pořídíte tetování, ne dvakrát, ale raději třikrát si to rozmyslete. Obzvlášť obezřetně vybírejte místo, kde budete obrázek mít, a samozřejmě motiv. Ať se vám hned neomrzí.

Zkuste si klidně obrázek na pár dní na vybrané místo jen nakreslit fixem. Zjistíte tak, jak se vám s ním bude denně fungovat.

Nepodceňujte ani výběr tatéra. Je to velmi důležité nejen z pohledu kvalitního výtvoru, ale také z pohledu poradentství.

Může se vám hodit na Firmy.cz:

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám