Hlavní obsah

Od anorektičky k šampiónce v kulturistice

Novinky, das

Nicola Kingová (24) po šestiletém boji s anorexií vyhrála svůj první titul v kulturistice. I přesto, že v nejhorší fázi své nemoci vážila necelých 30 kg a málem zemřela. Jen díky silným sedativům, výživě a usilovné péči lékařů boj o život nakonec vyhrála. Po půlročním pobytu v nemocnici ji uchvátilo cvičení a bodybuilding, kterému nakonec úplně propadla.

Foto: Profimedia.cz

Cvičení u Nicoly zafungovalo jako výborná terapie.

Článek

Nicola byla vždy přirozeně štíhlá dívka, která měla naprosto zdravou chuť k jídlu. V dospívání ale začala všechny tehdejší problémy přičítat svému vzhledu. Přestože nebyla silná, rozhodla se zhubnout a začala si v 16 letech hlídat jídelníček, počítat kalorie, měla tak naprostou kontrolu nad svým životem.

Začala méně jíst, až na ní oblečení velikosti 36 doslova viselo. Dostala se až do fáze, kdy po dobu šesti týdnů pila jen vodu, pak už ani to ne. Vážila 30 kg, přičemž její hodnota BMI byla pouhých 8. Nakonec byla hospitalizovaná, jelikož jí začaly selhávat životně důležité orgány.

„Nemoc byla tak silná, že jsem se snažila sama překazit veškerou snahu lékařů dopravit do mého těla nějakou výživu. Neustále jsem si vytrhávala hadičky z těla a toužila po jediném, zemřít,” svěřuje se Daily Mailu Nicola.

Lékaři ji tedy museli nadopovat silnými zklidňujícími léky, aby měli alespoň nějakou šanci jí pomoci. Čtrnáct dní trvalo, než se jim podařilo Nicolu stabilizovat. Dalšího půl roku se o ni v nemocnici starali, než měli alespoň nějakou jistotu, že do toho Nicola nespadne okamžitě znovu.

Cvičení jako forma terapie

Po návratu domů začala Nicola posilovat, cvičení u ní začalo fungovat jako forma terapie a útěk od problémů. Přestože jeden extrém nahradila jiným, cvičení považuje za velmi pozitivní krok.

„Než jsem se dostala do formy, v jaké jsem dnes, byla to velmi dlouhá a dost trnitá cesta, ale poprvé ve svém životě jsem na sebe pyšná. I když vím, že jsem nemoc stále ještě nepřemohla a pravděpodobně ji ze své hlavy nikdy zcela nevymažu, cítím se poprvé silná, že jsem s ní schopna naprosto korektně bojovat,” dodává Nicola.

Dnes při výšce 175 cm váží 56 kilogramů a v kulturistice získala svůj první titul na Pure Elite’s UK championships.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám