Hlavní obsah

Nový trend mezi milovníky psů. Oblečení vyrobené z chlupů jejich miláčků

Novinky, das

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Toužíte být svým domácím miláčkům ještě blíže, než tomu je nyní? Nechte si upříst z jejich srsti vlnu a z ní následně uplést například stylový svetr. Sami budete zajisté příjemně překvapeni, jak takové oblečení může být i funkční.

Foto: Profimedia.cz

Na psí vlnu je vhodná i srst od plemene husky.

Článek

Psí vlna se vyrábí spřádáním vyčesané psí srsti, která musí být alespoň 4 cm dlouhá. Za úplně nejideálnější chlupy jsou pak považovány ty s podsadou, díky níž je vyrobená vlna nejen hřejivější, ale i měkčí. Ze srsti bez podsady vznikne vlna hrubší, ale zase o dost lesklejší.

Nejsnadněji se kvalitní vlna získává od severských plemen psů, jako je samojed či husky, která mají dvouvrstvou srst, jejíž podsada je velmi měkká a velmi dobře izoluje teplo. Podobně funguje ale například i srst pyrenejských salašnických psů.

Řadu psů pořízených během pandemie trápí separační úzkost

Styl

V době línání lze z jednoho psa najednou získat i tři standardní tašky ze supermarketu plné chlupů. Následnou vlnu lze přitom použít jen jako jednu vrstvu, případně ji nakombinovat s dalšími vrstvami např. ovčí vlny.

„Je to úžasné vlákno, se kterým se dá velmi dobře pracovat. Jelikož se jedná o velmi měkké a nadýchané vlákno, svou kvalitou připomíná kvalitní mohér nebo angoru. Tím, že navíc tato plemena neprodukují olej, nehrozí, že výrobky budou cítit po psech,” upozorňuje pro Daily Mail Jane Creweová, která ze psí vlny tvoří oblečení sobě i přátelům více jak dva roky.

Sama nejraději z této vlny vyrábí rukavice, šály či čepice.

Sandie Taddoviová, chovatelka pyrenejských salašnických psů, nicméně upozorňuje, že některé psí vlny mohou pořádně štípat. Sama měla svetr upletený z této vlny na těle pouze třikrát, protože jí to nebylo vůbec příjemné.

Vlněné živobytí aneb Ženy, kterým ovce změnily život

Styl

„Ten svetr je nádherný, ale ničím jsem jej nepodšila, takže mě kouše, což je mi velmi nepříjemné. Navíc je mi v něm opravdu horko, a to bez ohledu na počasí. Nikdy jsem v něm nevydržela déle než dvacet minut,” dodává.

Foto: Profimedia.cz

Ideální chlupy na vlnu má plemeno samojed.

V současné době spřádání vln z psích chlupů zažívá svůj boom. Lidé touží mít na své domácí miláčky skutečnou památku, což jim výrobky z psí vlny dokonale splňují. Kromě svetru si tak nejraději nechávají z vlny plést šály, rukavice, čepice apod.

Psí vlnu nejčastěji spřádají ženy, které mají zkušenosti s ovčí a další vlnou.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám