Hlavní obsah

Nešťastně provdaná princezna Diana se stala oplakávanou legendou

Princezna Diana se stala oplakávanou legendou. Dodnes platí za ikonu soucitného přístupu k neprivilegovaným tohoto světa. Prvního července by oslavila padesátiny.

Foto: Profimedia.cz

Lady Diana

Článek

Životní příběh Diany je plný emocí. Narodila se 1. července 1961 jako třetí ze čtyř dětí hraběte Althorpa, do starobylé rodiny s úzkými vazbami na britskou královskou rodinu. Vyrůstala na panství Sandringhamu ve východní Anglii a v rodinném sídle Althorpových v Midlands.

Když jí bylo osm let, rodiče se rozvedli a otec vyhrál soudní bitvu o opatrovnictví dětí. Poslali ji do West Heath, internátní školy v jižní Anglii, studovala i ve Švýcarsku. Po návratu po Londýna a dokončení školy pomáhala v mateřské školce.

V šestnácti letech jí osud přivál do cesty prince Charlese, který se tehdy dvořil její starší sestře Sarah a byl pozván na panství na hon. O několik let později v sobě našli zalíbení.

V jejích devatenácti letech na ni upíralo zraky 750 milionů lidí, když se jako mladičká nevěsta vezla v kočáře v průběhu velkolepé královské svatby. Toho dne, 29. července 1981, se vzali v katedrále svatého Pavla.

Foto: Profimedia.cz

Diana Spencerová a princ Charles

Pohádkový happy end se nekonal

Narození prvního syna Williama Dianě přineslo postnatální deprese a druhý syn Harry o dva roky později situaci nijak nezlepšil.

S prvními krůčky malých princátek probleskly na veřejnost první zprávy o manželských potížích. Charles obnovil svůj vztah s Camillou Parkerovou Bowlesovou, o které později prohlásil, že je jeho životní láskou. Diana trpěla bulimií. Královský pár vystupoval navenek společně, ale v soukromí začali žít odděleně.

V červnu 1992 si mohli Britové přečíst ve skandální knize Andrewa Mortona Diana - její pravdivý příběh o princezně, uvězněné v manželství bez lásky a v pokusech o sebevraždu k upoutání Charlesovy pozornosti. Diana se prostřednictvím přátel na psaní knihy skutečně podílela.

Na společné cestě do Jižní Koreje v listopadu již královský pár působil zcela chladně a vzdáleně a na konci roku 1992 oznámil premiér John Major formální separaci.

Foto: Profimedia.cz

Princezna Diana v roce 1984

Milostnou aféru Diany s plukovníkem Jamesem Hewittem zachytila další kniha s názvem Zamilovaná princezna od Anny Pasternakové v září 1994. Kniha propadla, ale Diana později přiznala, že skutečně měla s Hewittem poměr a že ho obdivovala.

V emocionálním televizním rozhovoru v listopadu 1995 princezna přiznala poměr s Hewittem a též vyslovila pochybnosti ohledně schopností prince Charlese být někdy králem.

K rozvodu poté vyzvala oba manžele i britská královna Alžběta II. Tváří v tvář této skutečnosti Diana opustila víc jak stovku charitativních společností, kterým chtěla dát šanci najít si novou slavnou tvář, jež je bude zaštiťovat.

Přesto dál vedla neúnavné kampaně za zákaz protipěchotních min, v lednu 1997 byla za tímto účelem v Angole. Připisuje se jí podíl na vzniku smlouvy o mezinárodním zákazu používání těchto min.

Foto: Profimedia.cz

Princezna Diana

V srpnu toho roku se v tisku objevily první zmínky o jejím vztahu s egyptským milionářem Dodim Al Fayedem. A osudného 31. srpna s ním v Paříži nasedla do auta, jejíž řidič ve snaze uniknout dotěrným fotografům nezvládl řízení a v obrovské rychlosti narazil do mostního pilíře.

Smrt ji zastihla na vrcholu sil a ve stejném věku jako Marilyn Monroeovou. Ne nadarmo zpíval na jejím pohřbu její blízký přítel Elton John píseň Svíce ve větru, upravenou verzi songu, který věnoval původně právě Marilyn.

Rozsáhlé vyšetřování nehody z francouzské i britské strany, jakož i četné spiklenecké teorie byly jen smutným epilogem za příběhem nešťastně provdané princezny žijící v manželství bez lásky.

Až nová královská svatba jejího syna prince Williama s Kate Middletonovou, která od prince dostala snubní prstýnek Diany, přinesla letos v dubnu jisté smíření. William se svatbou dlouho otálel, možná i proto, aby neopakoval osudnou chybu své matky.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám