Hlavní obsah

Nejdražší vydraženou kabelkou v Evropě se stala Birkin, stojí jako nový dům

Novinky, lin

V úterý 12. června se v Londýně v aukčním domě Christie’s uskutečnila dražba luxusních věcí. Na řadu přišla i ikonická, deset let stará kabelka Birkin od značky Hermès, která se nakonec vydražila za neuvěřitelnou sumu 162 500 liber, což v přepočtu zhruba odpovídá ceně 4 726 000 Kč. Jedná se tak o nejdražší vydraženou kabelku v Evropě, za podobnou sumu si můžete pořídit nový dům.

Foto: Profimedia.cz

Deset let stará kabelka Birkin se v aukci prodala za cca 4 726 000 Kč.

Článek

Cena deset let staré kabelky Birkin byla původně odhadnuta na 100 000 až 150 000 liber (2,9 až 4,3 miliónu korun).

„Jedná se o vůbec první kabelku, která byla představena na evropské aukci,” uvedl pro BBC Matthew Rubinger, mezinárodní ředitel dražebníků.

Nakonec se částka vyšplhala na hodnotu 162 500 liber, což zhruba odpovídá zmíněné ceně přes 4,7 miliónu korun. Může za to i speciální zbarvení krokodýlí kůže, ze které je kabelka vyrobena. Odstín s názvem Himalaya má připomínat sněhem zakryté vrcholy Himálaje. Kromě toho kabelku zdobí i zapínání a zámeček, které jsou vyrobeny z 18karátového zlata a diamantů.

Foto: Profimedia.cz

Zadní strana kabelky

Kabelky Birkin, které jsou pojmenované po známé herečce Jane Birkinové, pro kterou byla první kabelka navržena, patří všeobecně mezi nejdražší a nejexkluzivnější kabelky na světě. Jejich cena začíná na 200 000 Kč a pokud si podobnou chcete koupit, musíte se zapsat na speciální čekací listinu a počkat, až na vás vyjde řada. Pro „obyčejné smrtelníky” je tato lhůta dlouhá i několik let.

Kabelku Birkin v odstínu himálajských vrcholů vlastní například televizní star Kim Kardashianová, návrhářka Victoria Beckhamová či zpěvačka Celine Dionová.

Foto: Profimedia.cz

Detail kabelky

Nápad na zrod kabelky přišel v roce 1981 během letu z Paříže do Londýna, kdy se zpěvačka a herečka Jane Birkinová setkala v letadle s tehdejším výkonným ředitelem značky Hermès. Když si posteskla, že nemá žádnou pořádnou kabelku, muž odvětil, že jí nějakou navrhne. A dodal žádost, zda by se mohla jmenovat po ní, tedy Birkin.

Foto: Profimedia.cz

Herečka Jane Birkinová v roce 2008

Birkinové návrh lichotil, a tak řekla ano. Tak se zrodil doplněk, který je dodnes symbolem luxusu.

Reklama

Výběr článků

Načítám