Hlavní obsah

Nejčastější způsoby, jak lidé sabotují vlastní práci

Máte pocit, že i když trávíte v práci dlouhé hodiny, nedaří se vám zdaleka stihnout vše, co potřebujete? Důvodem může být problém s koncentrací. Jaké jsou nejčastější pracovní nešvary, které vám brání v soustředění a jak s nimi bojovat?

Foto: Profimedia.cz

Neustálé kontrolování sociálních sítí je kontraproduktivní.

Článek

Výzkumníci z Kalifornské univerzity v Irvine přišli s tvrzením, že pokud je člověk vyrušen od své práce, a to ať už hovorem či e-mailem, trvá mu v průměru 23 minut, než se vrátí k úkolu, na kterém pracoval.

Někdy přijde rozptýlení od šéfa, jindy od upovídaných kolegů, často si ale za ztrátu koncentrace můžeme sami. Jaké zvyky sabotují naši produktivitu?

1. Neustále kontrolujete svůj osobní telefon

„Mnoho mých klientů bojuje s tím, že při každé volné chvilce sáhnou po svém osobním telefonu a zkontrolují, kde se co děje. Často stačí i dlouhé načítání internetové stránky v počítači, aby se člověk proměnil v zombie autopilota, který zkontroluje své nejnavštěvovanější aplikace, což nakonec vede k několikaminutové prokrastinaci,“ říká koučka time managementu Anna Dearmon Kornicková pro Huffington post.

Pokud se bez sociálních sítí opravdu neobejdete, vyhraďte si časové bloky, během kterých si dovolíte je navštěvovat. Díky těmto vědomým pauzám se vyhnete nevyzpytatelné prokrastinaci.

2. Děláte nesouvisející úkoly, které zaberou „jen vteřinu“

Stačí neuspořádané myšlenky nebo obyčejná internetová reklama a náhle se přistihnete, že si sepisujete nákupní seznam nebo rolujete internetovým obchodem s oblečením?

„Většina lidí má takový bezduchý zvyk dělat cokoli, co se nám objeví v hlavě, protože na to nechceme zapomenout. Říkáme si, že to zabere jen chvilku, ale opak je pravdou,“ říká Kornicková.

Jak se vypořádat s vnitřním hněvem

Vztahy a sex

Žonglování s různými pracovními i soukromými úkoly je naprosto běžné, a ještě více se projevuje u lidí, kteří pracují z domova. Naučte se pracovat s 90minutovými bloky, během kterých budete opravdu jen vykonávat práci. Během pauz si pak můžete vyřídit například osobní věci.

3. Příliš mnoho otevřených záložek

Také máte při práci s internetem otevřeno až příliš mnoho záložek? Pak pro vás máme jedno varování. Každá otevřená záložka představuje další přitažení pozornosti.

Dávejte si proto pozor na to, jaké otevíráte, nebo alespoň použijte organizér záložek, který vám pomůže se ve změti informací vyznat.

4. Impulzivně kontrolujete online chaty

Kontrolování pracovních online konverzací je sice naprosto normální, ale sami se zamyslete nad tím, jak moc jsou dané chaty přínosné v kontextu odvedené práce.

„Podobně jako u textových zpráv se z kontroly pracovních chatů může stát zvyk, který pravidelně narušuje soustředění a může způsobit roztěkanost,“ vysvětluje životní koučka Shanita Liuová.

5. Příliš mnoho schůzek

Téměř polovina všech pracovníků, kteří se zúčastnili průzkumu webu Salary.com, uvedla, že největším rozptýlením je podle nich až příliš velký počet schůzek.

Máte-li možnost vyjádřit se k tomu, jak jsou schůzky ve vaší společnosti řešeny, zeptejte se, proč je pořádáte, a vyžádejte si od účastníků pravidelnou zpětnou vazbu ohledně délky a užitečnosti.

Pokud jsou schůzky zaměřeny především na předávání informací, navrhuje koučka využít jiné formy komunikace.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám