Hlavní obsah

Návrhářka Gábina Páralová: Střídavá péče mě naučila dělit čas

Právo, Lenka Komrsková

Tvoří pod stejnojmennou značkou už téměř 20 let. Když zrovna nependluje mezi svými butiky v Brně a v Praze, tráví čas s tříletou dcerou Valentýnou, kterou má ve střídavé péči. Sympatická designérka nám prozradila, jaké kousky by neměly chybět v žádném šatníku, ale i jak je jednoduché dosáhnout v životě štěstí.

Foto: Lenka Komrsková

Návrhářka Gábina Páralová

Článek

Jak dlouho po založení vlastní značky jste otevřela první obchod? Pamatujete si ještě ten pocit?

První obchod jsem otevřela ve studentském Spodním traktu v roce 1996. S odstupem tolika let je těžké hodnotit, jak jsem se přesně cítila. Určitě však převládal pocit zodpovědnosti, trémy, ale i radosti a štěstí z toho, že mám kde prodávat a prezentovat svoje díla.

Když se přehoupneme do současnosti, vaše modely jsme mohli vidět na Tatianě Vilhelmové nebo na Lence Dusilové, které známé osobnosti ještě oblékáte?

Mám velkou radost ze spolupráce s Českou televizí Brno, vytvořila jsem několik modelů pro moderátorky zpravodajství. Nela Boudová se u mě obléká už dlouhá léta, nejen na slavnostní premiéry. Oblékala jsem ji také do filmu Roznesu tě na kopytech. Mé věci nosí i Bára Kodetová a Andrea Kalivodová.

Foto: Lenka Komrsková

Tvoříte dvě kolekce ročně, jak jejich příprava probíhá?

Většinou spontánně. Kreativitu nejde naplánovat, ale začínám zhruba půl roku dopředu. Nechávám hlavu volně lítat a nasávám inspiraci. Z mých zážitků a vjemů dozrává myšlenka a motiv celé kolekce. Ten pak disciplinovaně a plánovitě rozpracovávám.

Co tato fáze vyžaduje?

Objednávám zipy, knoflíky, lepení, podšívky a hlavně materiály. Někdy mě nabídka materiálů překvapí natolik, že překopu modely jen kvůli materiálu. Jindy zůstávám u motivu a rozpracovávám ho do dalších variací.

Kromě dvou oficiálních kolekcí pro letní a zimní sezónu butiky průběžně doplňujete o nové věci. Jsou to náhodné kousky, nebo tomu dáváte nějaký řád?

Modely z hlavních kolekcí jsou mými stavební kameny. Z nich čerpám inspiraci, témata a prvky pro subkolekce, které týden co týden vytvářím. Nové kousky jsou tvarové a barevné variace oficiální kolekce.

Preferujete některé roční období?

Snažím se žít teď a tady, takže teď mám nejraději jaro. Je plné vůně, sytých barev. Slunce intenzivně svítí a jde z něj velká síla. Jaro mi navíc přineslo moji dceru. Jsem ale ráda, že žiji v mírném pásmu, kde se střídají čtyři roční období. Každé z nich má něco do sebe.

Foto: archiv Gábiny Páralové

Lehký overal v barvě šeříku oživuje elegantní letní modely.

Jste zastánkyní dialogu mezi návrhářkou a klientkou?

Po představení oficiální nové kolekce bývám dost často v obchodech a debatuji se svými zákaznicemi. Měním prvky, detaily, délky, šířky a někdy i celé modely podle toho, která klientka přijde a má chuť diskutovat. Je to nesmírně inspirující.

Někdy mají zkonzultované modely větší sílu a já se poté společně se zákaznicemi raduji, jak jsme to pěkně vymyslely.

Některé vaše modely jsou sexy ženské šaty, jindy vytvoříte pohodlný overal a volnější kalhoty. Snažíte se obsáhnout vše, nebo zkrátka tvoříte podle nálady?

Spektrum mých zákaznic je široké a mění se. Pokud chci být úspěšná, musím naslouchat přáním svých klientek. Schopnost reagovat na poptávku v co nejkratším možném termínu je důležitou součástí úspěchu v podnikání.

Zrovna dnes jsem v butiku mluvila se slečnou, která si mezi řečí postěžovala, že jí v současné nabídce chybějí moje typické ulítlé mikiny s kapucí. Vzaly jsme si na slečnu telefonní číslo a domluvily jsme se, že budou příští týden hotové dva nové prototypy a ozveme se.

Míváte pravidelné módní přehlídky?

Mívala jsem, snad se tradice obnoví. Snažíme se najít sponzora na moji výroční autorskou módní přehlídku.

V minulosti jste několikrát zmínila vztah k „depešácké“ černé, jaké místo má ve vašem životě?

Černá barva je moje nejoblíbenější, každý v ní vypadá štíhleji. Černá je pro mě charizmatická, tajuplná barva. Je vážná a důvěryhodná.

Foto: archív

S dcerou Valentýnkou (3) se vyblbne, není návrhářkou, ale mámou.

Ve vašich kolekcích se opakovaně objevily pruhy a název Zebra. Dáte šanci i dalším zvířatům?

Zebra je tak oblíbená a signifikantní, že ji mám ustájenou ve své módní stáji už čtvrtým rokem. Zatím se tedy budu držet jednoho druhu.

Co dělat s tím, aby se lidé nebáli chodit do designových butiků?

Moje heslo je, že kdo chce, hledá způsoby, kdo nechce, hledá důvody. Komu se líbí tvorba určitého návrháře a chce jej podpořit, zjistí si o něm informace a ví, do čeho jde. Samozřejmě, jsou návrháři, u kterých si pořádně připlatíte, ale je tu také dost těch, kteří jsou ve středním proudu a jejich věci jsou dostupné.

Za kvalitní originální kousek někdy zaplatíte stejnou cenu jako za lepší konfekci. Kvalitní oblečení se navíc dědí. Podporujete zároveň český trh, protože investujete nejen do sebe, ale i do českých řemeslníků.

V jakých cenových relacích se pohybují vaše modely?

Za halenky a trika dáte okolo dvou tisíc korun, krátké šaty stojí 3 až 6 tisíc a kabáty zhruba sedm tisíc korun. Tvořím i levnější řadu společenských šatů, ta vyjde přibližně na šest tisíc.

Patříte mezi návrhářky, které tvrdí, že trendy nesledují?

Sledování trendů považuji za součást vzdělání. Je důležité mít přehled, předvídat a jít s dobou.

Jaký trend by se podle vás už nikdy neměl vracet?

Osmdesátky.

Když od trendů přejdeme k základním a nadčasovým kouskům, jakých 5 věcí by měla mít ve skříni každá žena?

Malé černé (klasické černé šaty - pozn. red.), dokonale padnoucí kalhoty a černé sako, bílou košili a světlý trenčkot. Neměl by chybět ani kvalitní kabát, například z mohérové vlny.

Foto: archiv Gábiny Páralové

Kolekce Enjoy pro jaro/léto 2014 je plná minimalistických jemných šatů s ženskou siluetou.

Jakých 5 oděvů by měl mít ve skříni každý muž?

Za mě je to padnoucí oblek a kabát, košile, triko s límečkem a tmavé kalhoty džínového typu.

Co by podle vás mělo z českých ulic zmizet?

Exkrementy všeho druhu. Zejména ty psí.

Váš oblíbenec byl britský návrhář Alexander McQueen, líbí se vám jeho značka i pod vedením Sarah Burtonové?

Alexander McQueen byl vizionář. Jeho pokračovatelka se snaží následovat jeho rukopis a odkaz, ale není to Alexander.

Máte i jiné favority mezi zahraničními a tuzemskými návrháři?

Obdivuji japonské návrháře a mám ráda mladou módu z Londýna. Těším se na London Fashion Week. Mladí návrháři jsou nespoutaní, mají jiskru a nápad.

Jste známá tím, že inspiraci vidíte všude. Sledujete filmy o módě?

Filmy o módě jsem viděla, ale spíše sleduji jiné než ty prvoplánově módní snímky. Kostým v nich hraje důležitou roli, protože dotváří charakter postavy.

Ráda byste oblékala herečku Natalii Portmanovou. Co byste pro ni zvolila na slavnostní událost, třeba na Oscary?

Natalie Portmanová je pro mě ztělesněním ženské dokonalosti. Je křehká a silná zároveň, vzdělaná a pokorná, navíc je krásná. Šaty na člověku mohou vyniknout více než samotná nositelka nebo být naopak tak nevýrazné, že na ně hned zapomenete. Natalie Portmanová jde zlatou střední cestou, šaty nepotlačují její osobnost, ale přirozeně a harmonicky s ní splynou.

Věnujete se i zakázkové tvorbě svatebních šatů. Na kolika svatbách jste se již podílela?

To nedovedu odhadnout. Navrhování svatebních šatů u mě mělo určitý vývoj. Na začátku byla poptávka. Moje stálé zákaznice vznesly požadavek, ať jim určité šaty udělám v bílé či krémové barvě, přidám pár změn, a vdají se v nich. To jsem následně rozpracovala a vznikl můj první katalog svatebních šatů.

Zvou vás klientky na obřad nebo alespoň přinesou kus svatebního dortu?

Když si během zkoušek vytvoříme vztah, nevěsty nám většinou přinesou výslužku i s pozvánkou.

Foto: Lenka Komrsková

Přípravy zákaznice na květnovou svatbu vrcholily.

Máte malou dcerku Valentýnu, jak dělíte čas mezi prací a rodinou?

Každý den se snažím naplánovat, ale i když mám vše pečlivě připravené, den mi spousta náhod mění. Zdržím se déle se zákaznicí nebo přijde inspirace a já se nemohu odtrhnout od rozdělané práce. Mám však vždy naplánovaný měsíc dopředu, už kvůli tomu, že s mužem máme střídavou péči.

Vyhovuje vám střídavá péče o dceru?

Pro mě je to dobré v tom, že jsem se naučila dělit čas. Střídáme se po týdnu. Když jsem s Valentýnkou, vymýšlím animační programy, jezdíme na výlety, kreslíme, učíme se, je to paráda. Můžu se jí plně věnovat. Pak mám to druhé dítě, moji práci.

Co jsou pozitiva střídavé péče?

Jsem pořád dobře naladěná, nejsem unavená. Máte totiž nějaký časový úsek, do kterého dáte maximum. Nemáte pocit, že vám něco uniká, že se málo věnujete dceři nebo práci. Když jsem s Valentýnkou, jsem prostě máma a nic jiného mě nezajímá.

V dalším týdnu hodně pracuji, abych dohnala ten týden předtím, ale mám čas zajít si do kina, přečíst si knížku a dělat běžné věci, na které bych jako pracující máma neměla čas.

Nestýská se vám, když jste bez Valentýnky?

Strašně. Valentýnka je mým zrcadlem, naučila mě spoustu věcí o sobě samé a dala mi do života hrozně moc. Jsem s ní strašně svobodná. Směju se jako malé dítě, když spolu blbneme. Najednou vidíte svět úplně jinak, nezatíženě, z perspektivy dítěte. To je tak osvobozující, všem doporučuji mít dítě.

Stále vám dělá chůvu kamarád Mirek?

Ano.

Šla jste proti zavedeným stereotypům, když volba hlídání padla na muže. Přemýšlela jste o tom takto?

Ne. Já věřím na energii, na něco mezi nebem a zemí. Moje holčička si svého pana chůvu zavolala, ještě než se narodila. Uvědomovala jsem si, že potřebuji pomoc, hned druhý den po porodu jsem začala pracovat.

Na společné dovolené jsem Míru několikrát viděla s dětmi. Jsme stejně naladění, takže když padla otázka, jestli se nechce přestěhovat do Brna a dělat nám chůvu, nebyl nijak zvlášť šokovaný. Do půl roku se přestěhoval a jeho hlavním programem je teď Valentýnka.

Chtěla byste, aby šla dcera ve vašich stopách?

Já bych chtěla, aby byla šťastná. Je mi jedno, jakou zvolí profesi. Já si přeji, ať jsou lidé šťastní v tom, v čem žijí. Najít štěstí je v životě to hlavní. Podmiňovat si spokojenost tím, že budu šťastná, až…

To pak jen přežíváte, nežijete. Moje přání je být šťastná a zdravá. Co chcete víc.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám