Hlavní obsah

Nadměrné vypadávání vlasů je dobré řešit hned

Novinky, Dana Sokolová

Každý den nám může vypadnout až několik desítek vlasů. Většina z nich je obvykle hned nahrazena novými, tudíž to mnozí z nás ani nepostřehnou. Pokud ale vlasy začnou vypadávat ve větší míře, dlouhodobě, a začne to být na první pohled patrné i na našem vzhledu, jde o problém, který je nutné řešit.

Foto: Profimedia.cz

Nadměrné vypadávání vlasů bývá způsobeno nedostatkem železa a zinku.

Článek

V první řadě je zapotřebí nalézt pravou příčinu problému. Obvykle za to mohou buď hormony, nebo narušená rovnováha vlasového cyklu, a to vnějšími či vnitřními vlivy (nedostatek vitaminů, minerálů, nadměrný stres, začínající nemoc apod.). Kvalita a zdraví vlasů totiž odrážejí stav celého organismu, včetně psychického i fyzického rozpoložení.

Pokud je jedinec v pořádku, vlasový cyklus probíhá v naprosté rovnováze a počet vypadávajících a dorůstajících vlasů je plně vyvážen. Nástrahy hektického životního stylu ale na vlasy útočí z mnoha stran. Nevyvážené stravování, nedostatek spánku, stres, znečištěné prostředí či užívání léků narušují rovnováhu vlasového cyklu, stejně jako hormonální výkyvy a celá řada dalších vlivů.

Hormonální nerovnováha se nejčastěji dotýká lidí v pubertě, v těhotenství, po porodu a v menopauze. Masivní vypadávání bývá obvykle dočasné, jakmile se hladina hormonů v těle vyrovná, problém ustává. Někdy ale za vypadáváním vlasů může být i porucha hormonů štítné žlázy. Zvýšená i snížená funkce této žlázy může mít dopad na zdraví a kvalitu vlasů. Spolehlivě to dovedou odhalit krevní testy, jejichž výsledky pomohou následnou léčbu vhodně zacílit.

Pokud se nejedná o hormonální problém, pak je vhodné i tzv. trichologické vyšetření, které díky sérii podrobných testů dává dokonalý přehled o stavu pokožky hlavy a vlasech samotných. Vyšetření podle tricholožky Lenky Kašpaříkové z vlasového centra Clinical Hair & Health probíhá pomocí speciální mikroskopické trichokamery, která umožní zjistit, zda je vlas včetně kořínku dobře vyživován či zda ve vlasech nejsou mazotoky, lupy či bakterie, které brání růstu krásných zdravých vlasů.

„Součástí vyšetření je rovněž důkladný pohovor, při němž se tricholog podrobně ptá na současný stav vlasů, frekvenci jejich mytí, výskyt lupů, chemické zásahy či barvení. Pokud si není jist, nebo má podezření na seboroickou dermatitidu či jiná zánětlivá onemocnění, pak doporučuje i mykologické vyšetření nebo kožní biopsii,”  dodává Doc. MUDr. Monika Arenbergerová, Ph.D. z Centra zdravé vlasy Fakultní nemocnice Královské Vinohrady.

U mužů může jít i o dědičnost a hladinu testosteronu

Mužská plešatost je dána z 90 procent genetikou, a pokud ji už někdo má ve své genetické výbavě, pak pro zabránění jejího vzniku příliš udělat nemůže.

Svou roli ale může sehrát i vyšší hladina testosteronu v krvi, která ničí vlasové kořínky, a vlasy začnou vypadávat. Vlasová cibulka je totiž velmi citlivá na testosteron, který je aktivní v periferních tkáních, kam řadíme i vlasy. Jedná se o tzv. androgenetickou alopecii.

Vlastní testosteron se v těle pomocí enzymu 5alfa-reduktázy přeměňuje na metabolicky aktivnější dihydrotestosteron. A ten je právě látkou, na kterou vlasové folikuly reagují. Jejich zvýšená citlivost je pak příčinou toho, že vlasy padají, jsou postupně kratší a tenčí. Vlasový váček přitom neodumírá, ale zůstává v pokožce v neporušeném, ale také v neaktivním stavu.

Proto muži plešatí mezi dvacátým a třicátým rokem, kdy mají hladinu testosteronu nejvyšší. V tento okamžik by měli podstoupit vyšetření buď na digitálním fototrichogramu, jenž dokáže odhalit detailní změny ve stavbě vlasů, anebo podstoupit komplexní vyšetření, které v sobě zahrnuje odebrání vzorku postižené kůže, vyšetření krve, mikrobiologické stěry, endokrinologické a imunologické vyšetření, v neposlední řadě rovněž oftalmologické vyšetření.

Co s tím?

Speciální šampony a tužidla na objem vlasů řeší většinou jen vzhled. Ke skutečnému řešení je zapotřebí se zaměřit na vlasovou pokožku, základem zdravých vlasů je totiž zdravá kůže, ve které vlasy rostou.

Kvalitu pokožky určuje hladina konkrétních vitaminů a minerálů v těle, kterou lze upravit stravou a doplňky stravy. Nadměrné vypadávání vlasů bývá způsobeno nedostatkem železa a zinku, jejichž malé zastoupení v organismu pomůže zjistit krevní rozbor.

Vlasům prospívá konzumace brokolice, špenátu, mrkve a rybího tuku, masa, jater, obilovin, oříšků, ječných krup, pohanky a rýže. Pro posílení křehkých a lámavých vlasů je potřeba zvýšit příjem selenu a také aminokyseliny methionina.

Klíčovým faktorem u kosmetických přípravků je pravidelná a důsledná aplikace. Jedná-li se pouze o příčiny, které vznikají mechanickým poškozením vlasů (fénování, barvení, žehlení, nešetrné mytí apod.), přípravky a správná péče velmi rychle zafungují.

Foto: archív firem

Zleva:

U špatného prokrvení pokožky musí být péče intenzivnější. Kromě lymfatické masáže hlavy je zde dobré používat speciální séra pro zvýšení prokrvení.

V tomto případě může velmi dobře poradit na základě diagnostiky vlasů profesionální kadeřník.

Foto: archív firem

Zleva:

Pokud se ale jedná o masivní vypadávání či podezření na androgenní alopecii, a tedy závažné onemocnění, lidé by měli v první řadě navštívit kožního lékaře, který jim nabídne komplexní řešení.

„Není pravdou, že se tento problém týká jenom mužů. Podle nejnovějších výzkumů je u 17 % všech žen ve věku mezi 40 a 49 lety, které trpí vypadáváním vlasů, diagnostikováno toto onemocnění. Po šedesátém roce věku to platí pro jednu ženu ze čtyř,” upozorňuje Veronika Malinská ze Salonu Yes VIP a dodává:

„Na rozdíl od mužů u žen problém nedospěje k celkovému zplešatění. Vlasy jsou postupně méně a méně husté, zejména kolem střední části hlavy a na čele.”

Foto: archív firmy

Hairdreams Stop & Grow obsahuje účinnou látku PHT komplex, který dokáže zvýšit růst vlasů až o 23% během tří měsíců. Terapie probíhá ve dvou fázích.

Může se vám hodit na službě Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Související články

Když vás trápí lupénka v pokožce na hlavě

Lupénka je autoimunitní onemocnění, kdy imunitní systém vysílá chybné signály pokožce, jejíž buňky poté rostou příliš rychle a hromadí se, čímž se utváří...

Top byliny pro krásnou hřívu

Vlasy jsou ozdobou každé ženy. A vlastně se dá napsat každé hlavy. Snad i proto existuje řada lidových rad, jak si vlasy vylepšit a vyživit. Které byliny našim...

Výběr článků

Načítám