Hlavní obsah

Na pražském swapu můžete vyměnit nevhodné dárky, ale i jiné nenošené oblečení

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Obdarovali vás příbuzní nevhodnými dárky a stydíte se jim říct o účtenku? Vyměňte je na lednovém swapu s podtitulem fashion očista, který proběhne o víkendu 15. a 16. ledna v pražském vršovickém kulturním centru Vzlet. Na výměnu s sebou můžete vzít i nehodící se oblečení.

Foto: Profimedia.cz

Swapové akce získávají na popularitě.

Článek

Swapové akce už nejsou jen záležitostí zahraničí, stále častěji se konají i u nás v České republice. Jedná se o výměnu nehodícího se oblečení, ale také například přečtených knih nebo zachovalých spotřebičů.

Díky směnnému obchodu ušetříte místo ve skříni a místo nevhodného předmětu získáte nový, podle vlastních preferencí.

První letošní swapovací akcí bude Fashion očista, která nabízí příležitost pročistit šatník, zbavit se nechtěných dárků a vymanit se z vleku rychlé módy.

Kodex ostříleného swapera
Na swap se chodí hlavně kvůli tomu, že lokální výměna je nejšetrnější a nejúčinnější způsob ekologického získávání věcí.
Na swap čili výměnu nosíme jen věci ve skvělém stavu a čisté, prostě takové, které bychom třeba darovali s radostí i svým přátelům.
Záměrem je udělat radost ostatním, zbavit se věcí smysluplně a nechat se překvapit, co pro nás swap přichytal. Je dobré si dát záměr, co potřebujeme, pak většinou najdeme na swapu právě takový potřebný poklad, respektive se nám snadněji ukáže.
Ohleduplnost k ostatním je zákon, zrovna tak navrácení věcí na svá místa a ramínka na třídírnu.

V rámci doprovodného programu se účastníci mohou těšit na přednášky, ale i českou premiéru francouzského filmu Fast Fashion: Skutečná cena levné módy z nabídky festivalu dokumentárních filmů Země na talíři.

Udržitelná móda už není sci-fi, ale běžná součást obchodů

Styl

Dokument francouzské dvojice režiséra a scenáristy Gillese Bovona a investigativního reportéra Edouarda Perrina umožňuje divákům nahlédnout do světa současného textilního průmyslu a jeho odvrácené tváře.

„Žijeme na planetě, která je zavalena oblečením. Každý rok se ho prodá téměř 56 milionů tun. V Evropě se dokonce nakupované množství od roku 2000 téměř zdvojnásobilo. Díky levným, téměř jednorázovým kouskům můžeme neustále obnovovat svůj šatník. Ale výroba této tzv. rychlé módy má velmi vysokou ekologickou daň a obrovský dopad na životní prostředí i na zaměstnance továren, kteří nejsou schopni z vydělané mzdy žít a pracují v pro nás nepředstavitelných a zcela neférových pracovních podmínkách,“ představuje dokument Viktorie Tenzerová z organizace Na mysli, která stojí za mezinárodním projektem Hra o klima i festivalem Země na talíři.

„Textilní průmysl má na svědomí obrovské znečištění a je ve svém důsledku jedním z hlavních přispěvatelů klimatické změny, která ohrožuje život na naší planetě. Zároveň se málo hovoří a dopadech těchto našich nákupních rozhodnutí,“ dodává Tenzerová.

Příspěvek na akci Velký lednový swap: Fashion očista za jeden den je 150 Kč, na akci je nutná registrace.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám