Hlavní obsah

Mýty o stárnutí, které zbytečně děsí

Novinky, bok

Stáří a stárnutí patří v posledních letech mezi slova, která se mnozí lidé bojí vyslovit. Stále více jedinců tak hledá způsob, jak nejen co nejdéle vypadat mladě, ale také jak prodloužit svůj život. V souvislosti s tím se někteří ale nechají ovlivňovat mýty, které tento nezadržitelný proces zbytečně zhoršují.

Foto: Profimedia.cz

Každý by chtěl zůstat mladý.

Článek

Dlouho mladý, fit, vitální a bez nemocí by chtěl být určitě každý. Bohužel i v současné době lidstvo stále nezná mnohá tajemství lidského organismu, a tak proces stárnutí zatím zastavit nedokážeme.

Můžeme ho ale zpomalit. Není pak pochyb, že je to přání velmi žádané. Stačí se jen podívat do časopisů nebo pustit reklamu v televizi, kde jsou každodenně nabízeny různé prostředky, jak zbrzdit „zub času“.

Mnohé děsí přibývání na váze, vypadávání vlasů a řada dalších věcí. Stárnout je ale možné i s elegancí a bez uvedených problémů, jde jen o to, vědět, jak na to, a nedělat přitom zbytečné chyby.

Nejčastější mýty o stárnutí a vysvětlení, jak se chyb vyvarovat, přinesl server Askmen.

Za rychlé stárnutí mohou geny

Jeden z nejrozšířenějších mýtů ohledně stárnutí je ten, že za rychlost a samotný proces stárnutí z velké části mohou geny, sami toho moc neovlivníme. Je pravda, že genetická výbava má vliv na vývoj tkání a procesů v těle, hlavní roli ale hrají vnější faktory.

Pro jednotlivce je to dobrá zpráva, protože mohou své vzezření do značné míry ovlivnit sami. Postačí dostatečně chránit pokožku před slunečním zářením, jíst vyváženou stravu, mít dostatek pohybu a vyhýbat se kontaktu se škodlivými látkami v okolí.

Čím vyšší věk, tím se hůř hubne 

Hubnutí není nikdy jednoduché. Svádět ale marný boj s nadbytečnými kily na přibývající roky je hloupost. Když se upraví jídelníček a dodá správná porce pohybu, půjde to po čtyřicítce i po padesátce.

Jen je třeba brát více v potaz léky, které lidé v pokročilejším věku berou. Právě některé z nich totiž mohou stát za problémem s regulací hmotnosti.

Vypadávání vlasů 

Někdo má dostatek vlasů již od malička, jiný všemožně zápasí, aby mu vlasů vypadávalo co nejméně. V dnešní době už jsou na trhu prostředky, které pomohou nejen proti vypadávání, ale i k objemu, lesku či k jiné skvělé vlastnosti vlasů. Čím více ale podobné prostředky budete během života používat, o to více vám ve stáří budou vlasy vypadávat.

I v tomto případě jde naštěstí o pouhý mýtus. Žádné z vlasových přípravků totiž nepronikají hluboko do pokožky hlavy, kde se odehrává hlavní díl růstu vlasů. Přípravky v podobě šampónů, gelů či laků tak můžete používat i v pokročilejším věku, je však třeba dbát na rozumné dávkování.

Po padesátce už jen nenáročné cvičení

I toto tvrzení se nezakládá na pravdě. Fyzická aktivita, a to i náročnější, je prospěšná v každém věku. Mnoho lidí se tak zbytečně obává, že by mohlo vinou náročného cvičení dojít ke zranění.

Náročnější trénink je naopak vhodný pro lepší kardiovaskulární kondici, pomůže předcházet infarktu či dalším chorobám.

Doplňky stravy zpomalují stárnutí

Asi málokdo by odmítl nabídku, jak rychle a bez námahy zhubnout. Podobné je to i se stárnutím. Mnozí lidé všude po světě proto s nadějí kupují různé doplňky stravy, které prý zázračně zpomalují stárnutí.

Pravdou je, že dosud nebyl nikde věrohodně proveden výzkum, který by toto tvrzení prohlásil za reálné. Spíše se ukazuje, že nadměrné užívání těchto přípravků může zdraví naopak škodit. Chcete-li tedy dodat svému tělu všechny potřebné látky, aby stárnutí nebylo kvůli nedostatku živin tak „viditelné“, doporučují odborníci spíše úpravu jídelníčku a přísun čerstvých forem potřebných látek.

Úbytek svalů ve stáří je citelný

Mít v mládí pěkně vytvarovanou a svalnatou postavu, za kterou by se nemusel člověk stydět, je v současné době snad už téměř nepsanou samozřejmostí. Snaha ale vyjde po čtyřicítce vniveč, protože svalová hmota začne vinou věku rapidně ubývat.

I s tímto mýtem se dá poměrně lehce vypořádat, stačí opět jen aktivní pohyb. Žádný zlomový věk, který by stál za automatickým ubýváním svalů, nebyl vědci prokázán. Naopak sedavý způsob života a nedostatek pohybu prokazatelně postavě nesvědčí.

Bledá pleť stárne rychleji

Lidé s tmavší pletí vypadají déle mladí. I to je jeden z velmi rozšířených mýtů o stárnutí. Vědci opět nebylo prokazatelně doloženo, že by se toto tvrzení zakládalo na pravdě. Aby vypadala pokožka déle mladě, je vhodné ji dostatečně hydratovat a starat se o ni. Pokud má člověk světlou kůži, je třeba navíc používat opalovací krémy s vyšším faktorem a také dbát na ochranné prostředky na hlavu při pobytu na slunci.

Reklama

Související témata:

Související články

Proč ženy žijí déle než muži

Ze statistik jasně vyplývá, že ženy žijí déle než muži. Vědci proto neustále hledají ty pravé důvody, proč tomu tak je. Podle nejnovější studie japonských...

Výběr článků

Načítám