Hlavní obsah

Mužskému mozku spánek se ženou škodí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

VÍDEŇ

Sdílet s partnerkou či partnerem jednu postel je pro zdraví muže v mnoha ohledech prospěšné. Nová studie z Rakouska však mluví o opaku ve chvíli, kdy se zaměříme na výkonnost mozku. Pokud se totiž muži musí dělit o postel s jinou osobou, jejich mentální výkonnost poklesne.

Článek

Profesor Gerhard Kloetch a jeho kolegové na vídeňské univerzitě studovali osm nesezdaných bezdětných párů ve věku mezi dvaceti a třiceti lety. Každý pár musel spát deset nocí odloučeně a deset spolu. Vědci přitom sledovali jejich spánek a dobu, kterou věnovali odpočinku, jak pomocí dotazníků, tak i monitorů připevněných na zápěstí.

Každé ráno všichni účastníci výzkumu vyplňovali jednoduché testy inteligence a podrobovali se testům, které měřily úroveň jejich stresových hormonů. Ačkoliv muži tvrdili, že se jim lépe spí s partnerkou, v testech po nocích, které trávili s přítelkyní, si vedli hůř, než když spali sami.

Ženy muži neruší

To naznačuje, že ženy jejich spánek narušovaly. Ženy si naopak po mužském boku odpočinuly zcela adekvátně a výkon jejich mozku nebyl sdílením lože nijak nerušen.

"Z hlediska dějin se zdá, že spolu lidé nemají spát v jedné posteli. Je dost bizarní, že to děláme. Sdílet postel s někým, kdo produkuje různé zvuky, s někým, kdo vám bere peřinu - to prostě není rozumné," poznamenává k výsledkům studie doktor Neil Stanley, odborník na spánek z University of Surrey.

Reklama

Související témata:

Související články

Málo spánku nedovolí mozku obnovovat buňky

Vynechávání spánku může způsobit, že mozek omezí produkci nových buněk. Podle vědců ovlivňuje odpočinek oblast mozku známou jako hippocampus, která se podílí...

Spánek po obědě pomáhá na srdce

Lidé, kteří občas usnou v práci, mají teď výbornou výmluvu. Jak ukázal nedávný společný výzkum vědců z řeckých Atén a amerického Bostonu, na chvilku...

Výběr článků

Načítám