Hlavní obsah

Muži zužují své proporce, alespoň v módních trendech

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mnoho lidí, kteří se věnují módě jen letmo či vůbec, si asi nedovedou představit, v čem spočívá práce módního návrháře, který se věnuje tvorbě pánských společenských obleků. Rozdíly mezi po sobě jdoucími kolekcemi jsou většinou na první pohled nenápadné, mnohdy se jedná o barevnost, druh látek či vzor. Podle designéra společnosti Blažek Romana Humlíčka se v následující sezóně změní i silueta.

Článek

V současné době vládne v pánské módě trend vše zužovat, oblek má na postavu přiléhat a zdůrazňovat ji.  Sako by mělo být kratší a vypasované, aby se i u mužů zdůraznil pas se zapínáním na dva až tři knoflíky. Kalhoty budou podobně jako u dámské módy cigaretové, ne příliš dlouhé.

Košilím, které jsou důležitou součástí obleku, vykouknou manžety z rukávů sak. Špičky výrazného límce jsou nasměrovány blíž k sobě. I kravata a uzel na ní se zužují.

V barvách dominuje jednoduchost a střídmost. In jsou tmavší odstíny barev jako tmavě modrá, tmavě hnědá, šedá, béžová a černá. Společenské oblečení je buď uni, tzn. jednobarevné, nebo s jemnými motivy, například proužky nebo kostky, které dokážou oblek oživit. Letní barvy jsou naopak světlejší, vhodné jsou smetanové odstíny či písková.

U plášťů je nanoúprava výhodou

Bundy a parky na volný čas se inspirují jezdeckými a vojenskými motivy, v jejich střizích je možné najít souvislosti s postupy používanými krejčími v minulém století. V pláštích se opět prosazují štíhlejší a kratší formy. Velice moderní je např. trenchcoat, v pánské i dámské módě poslední dobou velmi oblíbený. Má většinou komplikovanější řešení a dvouřadé zapínání. Módní je i plášť typu redingot, připomíná prodloužené sako. Je převážně z objemnějších vlněných materiálů.

Při výběru kabátu doporučuji pozorně si prohlédnout visačku a zjistit, zda má kabát povrchovou úpravu. Některé firmy používají na všechny své pláště tzv. nanoúpravu, která chrání povrch tkaniny před pronikáním vody, což je v nadcházejících měsících nedocenitelné.

Reklama

Související témata:

Související články

Oblek na míru dodá glanc každému muži

Vypadat nejen dobře, ale především cítit se v obleku co nejlépe, je snem snad každého muže. Přestože je v dnešní době výběr značkových i neznačkových obleků...

Češi u obleků preferují klasiku

Češi sice u obleků převážně dávají přednost klasice, ale zájemců o trendy přibývá. Klasickými náležitostmi modelů obleků jsou tmavé barvy, jednoduchý rovný...

Výběr článků

Načítám