Hlavní obsah

Móda z královských dostihů v Ascotu

Ve Velké Británii se v polovině června odehrály královské dostihy v Ascotu, které se pořádají každoročně na závodišti jihozápadně od Londýna. Na exkluzivní akci dorazili zástupci britské královské rodiny, ale také milovnice módy s nápaditými klobouky a fascinátory. Podívejte se na ty nejkrásnější.

Foto: Profimedia.cz

Royal Ascot 2022

Článek

Královské dostihy v britském Ascotu nejsou jen místem setkání milovníků koní, jde zároveň o přehlídku módy a především klobouků.

Historie dostihů se datuje od osmnáctého století. V roce 1711 bylo založeno oficiálně první moderní závodiště v britském městě Ascot, které dodnes patří mezi nejprestižnější. Na dostihy se sem již tradičně sjíždí britská smetánka.

Letos nechyběli představitelé královské rodiny v čele s princem Charlesem a jeho chotí vévodkyní Camillou. Dále pak například princezna Anna, která je proslulou milovnicí koní a dostihů.

Foto: Profimedia.cz

Princ Charles a Camilla, vévodkyně z Cornwallu.

Nedílnou součástí dostihů jsou zdobné klobouky či fascinátory. Koňské závody totiž vždy patřily mezi výsady bohatých a urozených, stejně tak jako klobouky, které se zpravidla pojily s vysokým společenským postavením a byly neodmyslitelnou součástí úborů Britek, jimž byla udělena audience monarchou.

Vévodkyně Kate v Karibiku: Stylová za každé situace

Styl

Dnes plní klobouky a fascinátory kromě funkce společenské také tu módní. Jsou vyráběny těmi nejlepšími kloboučníky týdny i měsíce dopředu a musí se barevně doplňovat s oblečením, které daná dáma k této příležitosti zvolí.

Foto: Profimedia.cz

Royal Ascot 2022

Ženy z královské rodiny nejčastěji volí jednoduché kousky zdobené ptačími pery či umělými květinami, muži pak nejčastěji nosí klasické černé cylindry.

Ostatní návštěvnice se ale experimentů nebojí a často sahají po objemných a extravagantních modelech. Podívejte se na ty nejzajímavější v naší galerii.

Reklama

Související témata:

Související články

Móda inspirovaná britským stylem

Skupiny Beatles, Queen, ikonická filmová postava Jamese Bonda či královská rodina. Také je vám britská kultura blízká? Pak se inspirujte i tamějším klasickým...

Výběr článků

Načítám