Hlavní obsah

Mladí čeští návrháři se poprvé představili v Londýně

Ještě do neděle 23. února je v Londýně přístupná výstava International Fashion Showcase. V rámci části nazvané Voyage Through Central Europe (Putování střední Evropou), která chce návštěvníkům představit mladé tvůrce ze „zemí za bývalou železnou oponou“, se letos poprvé představila i šestice mladých českých návrhářů.

Foto: Vendula Knopová

Návrh Hany Frišonsové

Článek

K vidění tak jsou ukázky z tvorby Petry Ptáčkové, Hany Frišonsové, Jany Mikešové, Pavla Berkyho a skupiny Awkward (Lucie Jelínková a Monika Nováková). Výstava se koná v industriálním prostoru londýnského 180 The Strand.

Foto: Lucie Desmond

Návrh Petry Ptáčkové

Výstavu připravilo spolu s dalšími partnery České centrum Londýn jako součást International Fashion Showcase pořádané současně s prestižním London Fashion Week.

Část expozice, kde vystavovali své návrhy zástupci České republiky, Maďarska a Slovenska, byla vedle originálních modelů doplněna videoprojekcí a skleněnými svítidly české designové společnosti Lasvit.

Návrat tradičních materiálů

„Naše středoevropská expozice nabízela spíše věci na běžné nošení. Proti tomu v jiných částech výstavy byly k vidění velké garderoby. Třeba filipínští návrháři předvedli na svých modelech více ruční práce a řemeslnosti,“ přiblížily své dojmy Monika Nováková a Lucie Jelínková alias Awkward. Otevření výstavy doprovázela módní přehlídka Petry Ptáčkové.

Foto: Lucie Desmond

Návrh Awkward

Hitem je návrat módních doplňků z tradičních materiálů, jako je vlna, příze či bavlna. Těch ve své práci nápaditě využívá Jana Mikešová. Plést, háčkovat, vyšívat či drhat si zájemci dokonce mohli vyzkoušet na workshopu Zlatá příze. Naučit se klasické výrobní postupy přímo od návrhářů a vyrobit si vlastnoruční doplňky a šperky přišli návštěvníci před týdnem v sobotu.

Foto: Lucie Desmond

Návrh Petry Ptáčkové

„Jedinou výstavou si Londýn nezískáme, není snadné se tu mezi obrovskou konkurencí prosadit,“ dodávají Monika Nováková a Lucie Jelínková.

„Určitě si odtud odvezeme novou chuť a energii do další práce. A samozřejmě také spoustu inspirace přímo z londýnských ulic. Lidé se zde nebojí vyjít ven v čemkoliv, móda je tu spontánní a přirozená. Mísí se tu různé rasy, kultury a tím i spousta různých stylů. Je to takový ‚melting pot‘. Proti tomu v Česku se pořád bojíme, že se na nás někdo bude divně dívat,“ tvrdí.

Nové zkušenosti ze střediska módního světa mladí začínající tvůrci jistě využijí. „Tvorba módních návrhů není nic, co by nás uživilo. Naopak nápad na začátku vždy vyžaduje investice a probojovat se dál je obtížné,“ vyvracejí Lucie s Monikou iluzi o návrhářích jako bohatých celebritách.

Foto: Lucie Desmond

Český tým

Že česká móda může nakonec dosáhnout prestiže i ve světě, dokazuje třeba Jakub Polanka. Patrně nejznámější český módní návrhář sice přímo na International Fashion Showcase nevystavoval, zato v londýnské Red Gallery představil svou unikátní módní performanci Jesus Gang.

Místo konání

108 Strand, London WC2R 1EA

Akce se koná v centru Londýna, kam vás z letiště dovezou autobusy i vlaky.

Z letiště London Heathrow jede rychlovlak.

Výstava není prodejní, vstup je volný.

Otevřeno: od 10 do 18 hod.

london.czechcentres.cz

Reklama

Související články

Mladí čeští designéři dobývají Londýn

Své originální výrobky představí mladí designéři z České republiky na londýnské prestižní přehlídce International Fashion Showcase (IFS), která probíhá...

Výběr článků

Načítám