Hlavní obsah

Michelle Obamová při evropské cestě vystřídala třináct modelů

Novinky, ČTK, Karolina Zarzycká

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Elegantní a praktické modely manželky amerického prezidenta Michelle Obamové podle módních specialistů evokují styl padesátých let. Zároveň zdůrazňují, že do módy vnesla nový, mladistvý proud, který fádní politický protokol oživil. Od nástupu do letadla ve Spojených státech 31. března až do odletu z Prahy 5. dubna vystřídala třináct modelů šatů.

Článek

Návrhářka Beata Rajská upozornila na dokonalou shodu modelů a postavy Michelle Obamové. "Je to úžasná dáma, noblesní a silná. Dokáže vynést jakoukoli věc," řekla.

Podle Beaty Rajské působila paní Obamová sexy

"Krátký kabátek, který měla na sobě Michelle při příletu, zdůraznil pas a působil velmi sexy. Zkrácené rukávy zvýraznily krásné paže a zápěstí. Dáma nemusí mít odhalené nohy nebo mít velký výstřih, aby působila sexy," dodala.

Podle Rajské je na Obamové zajímavý osobitý přístup k módě. "Používá věci, které jsou trendové. Je ale především praktická. Tím je spoustě lidí sympatická. Má oblečení, s nímž se ztotožní," míní.

Foto: Petr Josek, Reuters

4. dubna: Manželé Obamovi vystupují z letadla na pražském letišti Ruzyně, paní Obamová v černém kostýmku s krátkým kabátkem.

:. 4. dubna manželé Obamovi vystupují z letadla na pražském ruzyňském letišti, paní Obamová v černém kostýmku s krátkým kabátkem.FOTO: Reuters

:. Manželé Obamovi a Klausovi na uvítacím ceremoniálu na Pražském hradě, Michelle Obamová zvolila bílou halenku s nápadnou mašlí.

FOTO:Reuters

Foto: Michal Čížek, Reuters

5. dubna: Livia Klausová a Michelle Obamová ve Svatováclavské kapli na Pražském hradě, paní Obamová si pro Prahu ponechala jeden a týž model.

:. Livia Klausová a Michelle Obamová ve Svatováclavské kapli na Pražském hradě, paní Obamová si pro Prahu ponechala jeden a týž model.

FOTO: Reuters

Styl manželky amerického státníka podle českých expertů dokonale dokresluje její osobnost. "Nemusí si něco dokazovat tím, že by si kupovala nejdražší světové značky a pasovala se tak do role módní ikony. Móda jej pro ni jen hra, jež dotváří osobnost," uvedla Rajská.

Také česká módní návrhářka Nikkita si módní styl Michelle Obamové oblíbila: „Černý kostýmek tvořený šaty a bolerkem s krátkým rukávem se mi velice líbil. Tato móda se nosila v době klasického Jamese Bonda a teď je velice moderní. Kombinace šatů s bolerkem je luxusní, ale zároveň velmi praktická, je to taková aristokratická móda."

Návrháři obdivují eleganci Obamové

"Je to klasická kombinace s kapkou mladistvé módy. Ozvláštnila ji tím, že na naškrobenou blůzu se složitým límcem oblékla úpletový vršek, který byl přepásaný. To je velmi nezvyklá kombinace. Zajímavý je v tomto případě kontrast. Svědčí to o jejím pohledu na život," řekla návrhářka Natali Ruden.

Podle módní historičky Jany Máchalové model, který si Obamová oblékla pro přílet do Prahy, navozoval paralelu s manželkou prezidenta Johna Kennedyho Jacqueline, když v roce 1961 přiletěla na státní návštěvu Paříže.

"Byly to jednoduché pouzdrové šaty s odhalenou krční partií a bolerkovým kabátkem bez fazony se zkrácenou délkou rukávu. Nezdobily ji prakticky žádné šperky a působila skutečně jako dáma v retro stylu 50. let. To milují její návrháři," upozornila Máchalová.

Foto: Fabrizio Bensch, Reuters

3. dubna: Obamovi, Angela Merkelová a její muž Joachim Sauer v německém Baden-Badenu. Michelle Obamová zvolila svěží vínové šaty.

:. Obamovi, Angela Merkelová a její muž Joachim Sauer v německém Baden-Badenu. Michelle Obamová zvolila svěží vínové šaty.

FOTO: Reuters

Pověst módní ikony získala Obamová podle ní díky tomu, jak umí své šaty nosit. "Není to móda vnucená. Je ikonou díky tomu, že je to žena půvabná a sympatická. Vyvolává také změny v módě. Působí odvrat od popového stylu, banálního, přeplácaného opět k eleganci," uvedla Máchalová. Upozornila zároveň na výrok Coco Chanel, podle níž je krášlení je vždy odrazem srdce.

Srovnání s Lady Di a  J. Kennedyovou pokulhává

Časté srovnávání Obamové s Jacqueline Kennedyovou nebo s britskou princeznou Dianou ovšem podle Máchalové pokulhává. "Je to žena, která je šťastná v manželství. Diana i Jacqueline si oděvem vynahrazovaly nešťastný život po boku muže a upínaly se k tomu. Pro Michelle to patrně není smysl života," dodala.

"Obléká se svobodně, ale chce vyhovět protokolu. Má přitom talent k oblékání a nemusí se potýkat s vnuceným estetickým cítěním," míní historička. "Volí návrhy mladých amerických návrhářů, kteří tvrdě odmítají 'grunge look', i ironii secondhandů. Stojí naopak na straně elegance a jsou mixem na míru šité sportovní ležérností."

Foto: Joel Ryan, Reuters

2. dubna: Michelle Obamová a ženy státníků G20 v budově Královské opery v Londýně, paní Obamová si ponechala model ze školy, kterou navštívila.

:. 2. dubna: Michelle Obamová a ženy státníků G20 v budově Královské opery v Londýně, Obamová si ponechala model ze školy, kterou navštívila.

FOTO: Reuters

Foto: Jim Young, Reuters

2. dubna: Michelle Obamová si pro návštěvu školy Elizabeth Garrett Anderson Language v Londýně vybrala modro-hnědý obleček.

:. 2. dubna: Michelle Obamová si pro návštěvu školy Elizabeth Garrett Anderson Language v Londýně vybrala modro-hnědý obleček.

FOTO: Reuters

:. 3. dubna: Obamovi, Carla Bruniová a Nicolas Sarkozy v Palais Rohan ve francouzském Štrasburku. Michelle Obamová se oděla do květovaného kabátku. 

FOTO: ČTK/AP

:. 1. dubna: Obamovi a David Walker před příchodem do Buckinghamského paláce. Michelle si k sukni a halence oblékla jarní černý kabátek.

FOTO: ČTK/AP

:. 1. dubna: Obamovi a Brownovi před Downing Street. Michelle Obamová odložila černý kabátek.

FOTO: ČTK/AP

:. 1. dubna: Michelle a Barack Obamovi, anglická královna Alžběta II a Princ Filip při audienci v Buckinghamském paláci v Londýně. Paní Obamová je oděna v černo-bílé kombinaci s černým kabátkem

FOTO:  ČTK/AP

:. 31. března: Michelle Obamová opouští se svým manželem Bílý dům před cestou do Evropy v bílo-černém kabátku.

FOTO:  ČTK/AP

Módní návrhář Josef Klír okomentoval modely, které si Michelle vybrala pro návštěvy ostatních evropských zemí. "Čokoládová pleť a světlé pastelové odstíny jsou krásná kombinace, která je hodna první dámy pro běžnou denní reprezentaci," ohodnotil světlý kostýmek Obamové, který si vybrala pro návštěvu Dowing Street v Londýně.

:. 1. dubna: Gordon a Sarah Brownovi, Michelle a Barack Obamovi před budovou na Downing Street v Londýně. Michelle Obamová je v něžně bílé halence a světlé sukni.

FOTO: ČTK/AP

Kladně Klír zhodnotil především vínové šaty, jež si paní Obamová zvolila pro návštěvu Štrasburku:  "Hezké pouzdrové šaty se vzorkem, dobře zvolená barva, kterou navíc podtrhují černé lemy korespondující s barvou vlasů a bot."

Foto: Reuters

3. dubna: Michelle Obamová a Carla Bruniová-Sarkozyová před obědem v paláci Rohan ve francouzském Štrasburku. Pro toto setkání Michelle Obamová zvolila květované vínové šaty.

:. 3. dubna: Michelle Obamová a Carla Bruniová-Sarkozyová před obědem v paláci Rohan ve francouzském Štrasburku. Pro toto setkání Michelle Obamová zvolila květované vínové šaty.

FOTO: Reuters

K fotografiím z německého Baden-Badenu, kde Michelle Obamová v černých šatech doprovázela Baracka Obamu na zasedání NATO, módní návrhář Josef Klír poznamenal: "Chválím, jak úměrně ke svému věku používá první dáma namísto sak svetříkové variace."

Foto: Fabrizio Bensch, Reuters

3. dubna: Michelle Obamová si pro setkání s manželkami státníků v Baden-Badenu ponechala černé šaty s ramínky, jež doplnila černým krátkým kabátkem.

:. 3. dubna si Michelle Obamová pro setkání s manželkami státníků v Baden-Badenu ponechala černé šaty s ramínky, jež doplnila černým krátkým kabátkem.

FOTO:  Reuters

Foto: Hannibal Hanschke, Reuters

3. dubna: Obamovi a další státníci na setkání v Kurhausu v německém Baden-Badenu. Paní Obamová si vybrala černé šaty s bohatě nabíranou sukní a širokými ramínky.

:. Obamovi a další státníci na setkání v Kurhausu v německém Baden-Badenu. Paní Obamová si vybrala černé šaty s bohatě nabíranou sukní a širokými ramínky.

FOTO:  Reuters

Klírovi se také líbil kalhotový kostým, který si Michelle Obamová oblékla na procházku s manželkami tureckého a francouzského prezidenta po francouzském Štrasburku: "Černý kalhotový kostým je příjemně doplněný barevným topem. Navíc chválím kožený prvek na saku, který zdůrazňuje střihové členění a dělá kostýmek zajímavějším."

Foto: Charles Platiau, Reuters

4. dubna: Michelle Obamová si na prohlídku štrasburské katedrály Notre-Dame vybrala kalhotový kostým.

:. 4. dubna si Michelle Obamová si na prohlídku štrasburské katedrály vybrala kalhotový kostým.

FOTO: Reuters

Šaty, jež si Michelle Obamová oblékla pro přílet do Evropy, zhodnotil Josef Klír takto: "Velice hezky řešená jak barevná kombinace, tak vrstvení šatů a pláště. Tleskám!"

:. 31. března: Michelle Obamová v kostýmku žluto-černé kombinace a Barack Obama při příletu na letiště Stansted v britském Essexu

FOTO: ČTK/AP

Podle návrhářky Ruden má manželka americké hlavy státu "dobré proporce, které podtrhuje vhodným oblečením". Tím, jak vypadá, ovšem zároveň dává najevo, že je "jako každá žena".

"Kombinuje drahé návrhářské kousky s levnějšími, které nakupuje v konfekci. Je to populární trend, který si ovšem žádná z prezidentských manželek dosud nikdy neosvojila," podotkla uznávaná módní návrhářka Natali Ruden.

Reklama

Výběr článků

Načítám