Hlavní obsah

Manželství Putinových je pro mnohé záhadou

Právo, Lenka Dostálová

On je jedním z nejmocnějších mužů světa, ona matkou v domácnosti. Oficiálně jsou již 27 let manželé. Společně se ale na veřejnosti objevují tak málo, že média čas od času spekulují o tajném rozvodu.

Foto: Profimedia.cz

Premiér Putin a jeho žena Ljudmila se spolu na veřejnosti objevují zřídkakdy.

Článek

A machistická image ruského premiéra Vladimira Putina, kterou si v posledních letech pěstuje, jako by propast mezi nimi jen prohlubovala. Navíc když už se osmapadesátiletý premiér objeví doma, dovede být pěkný pedant. „Je už takový a nikdy se nezmění,“ říká jeho žena Ljudmila (52).

Vladimir přijde k obědu. Já prostřu, on jí. Se zadrženým dechem čekám na reakci. Nic. ,Jaké je to maso?‘ nevydržím nakonec. ,Suché.‘
Ljudmila Putinová o společném stolování

Už několikrát si novinářům postěžovala, že se manžel doma moc neohřeje. „Víte, už nic neplánuji. Dřív jsem to dělávala, ale když žádný z těch plánů nevyšel, bylo mi to vždycky hrozně líto. Pak jsem pochopila, že neumím nic plánovat, abych nebyla zklamaná - ani společný volný čas, ani svátky, ani dovolenou,“ přiznala smutně v jednom z rozhovorů.

Během manželství s budoucím prezidentem a premiérem přitom na vlastní kůži poznala, jaké je to žít s introvertem, který většinou prosazuje vlastní rozhodnutí. Doma měli jasně daná pravidla.

Foto: Profimedia.cz

Ljudmila Putinová zamlada

„Měl zásadu: žena musí v domácnosti všechno dělat sama. Proto se nikdy do žádné domácí práce nezapojil,“ popisuje Ljudmila.

Na manželku měl navíc vysoké nároky. Za všechno mluví scéna, popsaná v knize Vladimir Putin: Cesta k moci. „Vladimir přijde k obědu. Já prostřu, on jí. Se zadrženým dechem čekám na reakci. Nic. ,Jaké je to maso?‘ nevydržím nakonec. ,Suché‘. Tak jsem postupem času začala mít k vaření odpor. Mimo jiné proto, že jsem se nikdy nedočkala pochvaly,“ vzpomíná Putinová.

Měl románek s gymnastkou?

Koncem letošního října se manželé snažili před kamerami ukázat rodinnou idylku, záběry ale jen popíchly novináře k dalším dohadům.

Putin tentokrát opustil svou image silného chlapa a sportovce, který neohroženě střílí, loví, jezdí na koni a v rychlých autech. Rozhodl se udělat dojem obyčejností a občanům se ukázal v obýváku na kanapi jako domácký taťka v mikině. Mediální tah se ale moc nepovedl, lehce rozpačitá atmosféra spíš jen přiživila spekulace o skomírajícím manželství.

Foto: Profimedia.cz

Alina Kabajevová

Ty hýbou médii od jara 2008. Deník Moskovskij korrespondent tehdy přišel s odhalením, že Putin je čerstvě rozvedený a chystá se znovu oženit s poslankyní Dumy Alinou Kabajevovou, o 31 let mladší hvězdou moderní gymnastiky a olympijskou vítězkou. Putin románek se sportovkyní rezolutně popřel, hlavou kroutila i Kabajevová a její kolegové v Dumě.

Noviny krátce nato přestaly existovat, oficiálně kvůli ztrátovosti. Analytici se sice vesměs shodli na tom, že fámy o rozvodu a pletkách s mladičkou gymnastkou jsou vycucané z prstu a měly Putinovi uškodit v očích voliček. Pomluva ale byla na světě a novináři začali ostřížím zrakem sledovat, kdy a jak se spolu manželé ukážou na veřejnosti.

Jako agent si svou nastávající proklepl

Budoucí manželé se seznámili na přelomu sedmdesátých a osmdesátých let. „Zavolal mi kamarád, že mě zve do divadla. Že má lístky a půjdou s námi i dvě slečny. S jednou z nich jsem pak začal chodit. S Lídou, svojí budoucí ženou,“ vzpomíná premiér v knize Putin: Z první ruky.

Jeho vyvolená Ljudmila pracovala jako letuška a pendlovala mezi Leningradem a rodným Kaliningradem. Po čase přesídlila za Putinem do Leningradu, kde začala studovat románské jazyky na univerzitě a bydlela na koleji.

O tom, že její milý pracuje u KGB, se dozvěděla až po roce a půl známosti. Řekla jí to kamarádka, manželka Putinova kolegy. Zvláštní povolání se projevovalo nejen neobvyklou mlčenlivostí o práci, ale i nedůvěřivostí. Putinová vzpomíná, jak ji v počátcích vztahu na ulici zastavil cizí mladík a neodbytně ji žádal o telefonní číslo. „Tehdy by mě ani nenapadlo, že by to mohla být nějaká zkouška. Když jsem se ale pak dozvěděla, že Vladimir Vladimirovič pracuje pro KGB, vzpomněla jsem si na to,“ naznačuje možnou intriku s tím, že manžel se k ní nikdy nepřiznal.

Chodili spolu už přes tři roky, ke svatbě se ale pořád neschylovalo. Žádost o ruku byla tak nečekaná, že budoucí první dámu spíš vyděsila. „Jakmile se někdy s Putinem začala bavit o manželství, hned hovor svedl do žertovné polohy. Když jí pak sám vážně navrhl, aby si promluvili o budoucnosti, Ljudmila si myslela, že se chce rozejít,“ vzpomíná přítelkyně Putinové.

Sama Ljudmila rozhodující okamžik popsala následovně: „Seděli jsme u Volodi v pokoji a on najednou povídá: ,Podívej, miláčku, ty víš, jakou mám složitou povahu. A teď si v podstatě asi musíš vybrat.‘ Celá jsem ztuhla. Pochopila jsem, že chce náš vztah ukončit. ,Víš, že jsem si už vybrala. Potřebuji tě,‘ řekla jsem. ,No, když je to tak, tak tě žádám o ruku. Mám tě rád. Souhlasíš?‘“

Prezidentství oplakala

Po svatbě se tísnili ve dvoupokojovém bytě Putinových rodičů, kde pro sebe měli místnost o dvanácti metrech čtverečních. První dcera Máša se narodila v roce 1985, druhá Káťa o rok později v Drážďanech, kde Putin několik let působil jako agent. Po návratu do Ruska Putinová krátce učila němčinu na univerzitě. Pak ale měla těžkou autonehodu, ze které se dlouho léčila, a už zůstala doma.

Zvolení manžela prezidentem prý oplakala. Z popularity totiž velkou radost nemá a před objektivy není ve své kůži. Od té doby, co Putin opustil post hlavy státu, navíc údajně přebývá převážně v Petrohradu. Komentátoři proto soudí, že manželství je už jen formální a má Putinovi zajistit dobrou image a hladké znovuzvolení v prezidentských volbách v roce 2012.

Foto: Profimedia.cz

Při loňské dovolené se zase na jihu Sibiře projel na koni a neopomenul při tom ukázat své vypracované tělo.

Ljudmila ale přese všechno svého muže obdivuje a veřejně stojí vždy při něm. „Samozřejmě jsem věděla předem, že to tak bude. Nakonec kdyby mě zajímal jen můj vlastní osud, tak bych v určitém okamžiku řekla manželovi: Voloďo, já tě žádám, nechme toho. Stáhneme se raději do ústraní a budeme žít jinak.“ Ale jak vidíte, neudělala jsem to,“ přiznala před časem.

Reklama

Související články

Putin střílel na Kamčatce po kytovci

Ruský premiér Vladimir Putin tráví od pondělka čas na Dálném východě. Ve středu na Kamčatce vyrazil na moře, aby s pomocí speciálních šípů získal kožní vzorek...

Výběr článků

Načítám