Hlavní obsah

Lhaní ve vztahu. Kdy lze ospravedlnit, a kdy už ne

Novinky, Linda Humlová

V ideálním světě neexistují lži ani přetvářka. V tom reálném je ale obojí běžnou součástí našich životů. Ostatně faleš se nevyhýbá ani vztahům. V jakém případě lze lhaní akceptovat a kdy je načase zbystřit varovné senzory?

Foto: Profimedia.cz

Kdy lze lhaní akceptovat?

Článek

„Lhaní je ve vztazích zcela běžné,“ říká licencovaný klinický psycholog Joseph Cilona. To ovšem neznamená, že lež nemůže vztah vážně poškodit. Záleží na tom, o jaký druh lhaní se jedná. Takzvané bílé lži jsou součástí téměř každého vztahu.

Jen si vzpomeňte na chvíle, kdy jste partnerovi či partnerce souhlasně odkývali výběr nového oblečení nebo když jste zalhali, že jejich přírůstek na váze není nijak viditelný.

Takový druh lhaní není potřeba obhajovat, protože nikomu vědomě neubližuje, a tudíž nenarušuje vzájemnou důvěru. Ostatně právě důvěra tvoří primární pojivovou tkáň každého vztahu. Posiluje totiž pocit bezpečí a udává vztahu zdravý směr.

Lži mohou zničit to dobré

Pokud tedy sem tam zalžete ve prospěch partnera, nemusíte se bát odsouzení. Lži mají ale široké spektrum.

„Pokud chcete zjistit, jestli jsou vaše lži malé nebo velké, zeptejte se sami sebe, jestli jimi chráníte pocity partnera, nebo jen sami sebe. Lhaní z důvodu vlastního zisku, manipulace, ochrany ega nebo image jsou lži, které vztahu škodí a poškozují důvěru,“ říká Joseph Cilona pro Women´s Health.

Pět věcí, které muži tají před ženami

Vztahy a sex

Totéž ale platí i pro dokola se opakující bílé lži. „I neškodné lži mohou ublížit, pokud se cyklicky opakují. Kvůli nim totiž můžete ztratit na důvěryhodnosti,“ říká klinická psycholožka Ramani Durvasulaová.

Nemusíte být otevřená kniha

To ale neznamená, že musíte svému partnerovi říkat všechno. „Existují věci, o kterých se nemusíte se svým partnerem bavit, jako jsou například trapné momenty nebo to, jak často masturbujete, když nejste spolu,“ říká Durvasulaová. Tyto informace nejsou pro vztah podstatné.

Je potřeba je ale odlišit od těch, které důležité jsou, jako například když vám začne psát bývalý partner nebo někdo z práce. „Pokud tyto informace zatajíte, může to být stejně destruktivní, jako kdybyste lhali,“ říká psycholog Joseph Cilona.

Kdy přiznat lež

Pokud máte dojem, že vaše lež by mohla partnerovi ublížit či poškodit vaši důvěru, přiznejte se k ní.

„Převzetí odpovědnosti je důležitým prvkem empatie a sebereflexe,“ říká Durvasulaová. Začněte tím, že jste nebyli k partnerovi zcela upřímní a chcete věci uvést na pravou míru.

Uvidíte, že chvilková naštvanost je v porovnání se ztrátou důvěry daleko snesitelnější varianta, pokud vám na vztahu záleží.

Reklama

Související témata:

Související články

Phubbing? Velká hrozba současných vztahů

Na jednu stranu zabíječ nudy, na druhou i vztahů. I tak lze hovořit o mobilním telefonu, který stále častěji krade naši pozornost na úkor mezilidské interakce....

Rozdíly mezi láskou a posedlostí

Láska může mít mnoho podob, to co je u některých párů normální, může být u jiných nemyslitelné. Přesto existují určité hranice, jejichž překročení může...

Jak vztahy ovlivňují naše fyzické zdraví

Láska má na naše tělo bezpochyby velký vliv. Výzkumy jasně ukazují, že silná partnerství lidem pomáhají předcházet závažným nemocem, osvojovat si zdravější...

Výběr článků

Načítám