Hlavní obsah
Kulajda. Foto: Profimedia.cz

Smetanové recepty lahodí chuťovým buňkám Čechů, Moravanů, Francouzů i Italů. Smetanu můžeme využívat v nejrůznějších podobách od zakysanky přes creme fraîche po šlehačku. Uplatní se v omáčkách, salátech i dezertech, v receptech tradičních i moderních. Tak jdeme do toho!

Kulajda. Foto: Profimedia.cz
Letní smetanové recepty

Kulajda

INGREDIENCE
  • 3 střední brambory
  • 2 hrnky nakrájených čerstvých hub (nebo 2 hrsti sušených)
  • kelímek zakysané smetany
  • 1 lžíce hl. mouky
  • 5 vajec
  •  svazeček kopru
  • 2 bobkové listy
  • 6 kuliček nového koření
  • 3/4 l vody
  • sůl
  • cukr
  • ocet

POSTUP:

  • Do osolené vody dejte vařit oloupané, na kostky nakrájené brambory, koření a přidejte očištěné, nakrájené houby.
  • Zvlášť uvařte vejce natvrdo.
  • Když jsou brambory téměř měkké, přilijte smetanu, ve které jste rozšlehali mouku.
  • Pak přidejte jedno vejce nakrájené na plátky, žloutek se rozpustí a kulajdě dodá chuť.
  • Nechte provařit a kulajdu dochuťte na sladkokyselo cukrem a octem. Nakonec přisypejte nasekaný kopr.
  • Do každé porce vložte uvařené vejce (je na vás, jestli bude nakrájené na plátky nebo vcelku).

Ricottový nákyp s cuketou

Foto: archiv La Formaggeria Gran Moravia

INGREDIENCE
  • 350 g ricotty
  • 150 g tučnější smetany
  • 2 vejce
  • hrst nastrouhaného sýru Gran Moravia
  • 1 cuketa (asi 200 g)
  • máslo
  • sůl
  • pepř
  • rajčatová passata (italská omáčka z čerstvých rajčat) s bazalkou
  • lžička cukru

POSTUP:

  • Rozmíchejte ricottu se smetanou, vejci a nastrouhaným sýrem.
  • Osolte a opepřete a míchejte, až vznikne hladký krém.
  • Cuketu omyjte, oloupejte (mladou cuketu loupat nemusíte), nakrájejte na malé kostičky a vmíchejte do krému.
  • Malé pečicí formičky vymažte máslem a naplňte je do tří čtvrtin krémem.
  • Dejte péct do trouby při 180 °C na 15 minut, až budou mininákypy pěkně vyběhlé a lehce nazlátlé.
  • Rajčatovou passatu dejte vařit do kastrůlku spolu s trochou olivového oleje, špetkou soli a cukru.
  • Nákypy vyklepněte z formičky a podávejte spolu s rajčatovou omáčkou.

Tip Stylu pro ženy: formičky můžete nejdřív vyložit křehkým těstem.

Lasagne se salsicciou a mozzarellou

Foto: archiv La Formaggeria Gran Moravia

INGREDIENCE
  • 400 g těstovin lasagne
  • 500 g klobásky salsiccia (syrová italská klobása)
  • 200 g mozzarelly filone (ve tvaru knedlíku)
  • 250 ml smetany
  • 150 g sýra Gran Moravia
  • sklenice červeného vína
  • několik lžic rajčatové omáčky
  • 1 bobkový list
  • 1 mrkev
  • 1 stonek řapíkatého celeru
  • 1/2 cibule
  • 1 stroužek česneku
  • extra panenský olivový olej
  • sůl

POSTUP:

  • Mozzarellu filone nakrájejte na tenké plátky.
  • Celer, mrkev a cibuli nakrájejte na kostičky.
  • Zeleninu orestujte na pánvi s troškou oleje, celým stroužkem česneku a bobkovým listem.
  • Přidejte nakrájenou salsicciu, nechte ji krátce orestovat a poté podlijte vínem a nechte na prudkém ohni odpařit.
  • Jakmile se víno vypaří, ztlumte teplotu, přidejte pár lžic rajčatové omáčky, osolte a duste pod pokličkou na mírném žáru, až omáčka zhoustne.
  • Vytřete pekáček olejem a začněte vrstvit: na dno rozprostřete lasagne, na ně vrstvu omáčky s několika plátky mozzarelly, přelijte smetanou a posypte strouhaným sýrem Gran Moravia. Přikryjte další vrstvou lasagní a stejným způsobem pokračujte až do vyčerpání surovin.
  • Na poslední vrstvu rozetřete trošku smetany a nasypte zbývající sýr.
  • Pečte v troubě předehřáté na 180 °C po dobu 40 minut, prvních 20 minut zakryté alobalem, poté odkryté.

Nepečený cheesecake

Foto: archiv La Formaggeria Gran Moravia

INGREDIENCE 
Na základ
  • 130 g sušenek z La Formaggeria Gran Moravia
  • 80 g rozpuštěného másla
  • 1 lžíce medu
Na krém
  • 200 g mascarpone Brazzale
  • 50 g medu
  • 125 g smetany
  • nastrouhaná kůra z 1 citronu
K dokončení
  • čerstvé sezonní ovoce

POSTUP:

  • Sušenky dejte do sáčku a pomocí válečku je rozdrobte.
  • Drobečky vložte do mísy, přidejte rozpuštěné máslo a med a promíchejte.
  • Směsí naplňte dno dortové formy nebo 6 širších skleniček a pěkně upěchujte, pak vložte na hodinu do lednice.
  • Mascarpone smíchejte s medem a citronovou kůrou.
  • Vyšlehejte smetanu a šlehačku opatrně vmíchejte do mascarpone.
  • Krém pak naneste do pohárků na sušenkový základ.
  • Ozdobte ovocem.

Cuketový salát

Foto: Profimedia.cz

INGREDIENCE
  • 1 menší mladá cuketa
  • 1 střední salátová okurka
  • hrst vlašských ořechů
  • podle chuti nať koriandru
  • kelímek crème fraîche nebo zakysané smetany
  • lžička medu
  • šťáva a kůra z limety
  • sůl

POSTUP:

  • Omytou cuketu a okurku nakrájejte na tenká kolečka.
  • Trošku je osolte a nechte v sítku vykapat šťávu (tu nevylévejte, ale použijte třeba do smoothie).
  • Ze smetany, medu, limety a soli ušlehejte zálivku, se kterou těsně před podáváním promícháte kolečka cukety a okurky.
  • Salát posypejte ořechy a koriandrem.

Variace: Koriandr lze vyměnit za mátu a jindy za kopr.

Mrkvový krém s fondue z Taleggia

Foto: archiv La Formaggeria Gran Moravia

INGREDIENCE
Na mrkvový krém
  • 700 g mrkve
  • 1 snítka řapíkatého celeru
  • 1/2 cibule
  • 1 l zeleninového vývaru
  • extra panenský olivový olej
  • sůl
  • pepř
  • tymián
Na fondue
  • 75 g smetany
  • 130 g sýru Taleggio

POSTUP:

  • Na oleji osmahněte najemno nakrájenou cibuli a řapíkatý celer, pak přidejte mrkev nakrájenou na malé kousky a tymián, nechte chvíli rozvonět.
  • Přilijte vývar, osolte a opepřete.
  • Vařte asi 30 minut, poté tyčovým mixérem rozmixujte v krém.
  • Pokud je krém příliš hustý, nařeďte dalším vývarem.
  • Sýr Taleggio nakrájejte na kostičky a rozpusťte ho ve smetaně zahřívané na střední teplotu, nevařit!
  •  Krém nalijte do talířů a ozdobte ho sýrovým fondue. Podávejte s kostičkami opečeného chleba.

Taleggio je italský tradiční sýr, který se vyrábí zhruba od 11. století. Italští sýraři jej tvoří z kravského pasterizovaného mléka. Zraje v jeskyních a během zrání je potírán slanou vodou, aby se na něm neuchytila plíseň. Jde o sýr krémové konzistence, velice měkký, jemný. Má oranžovou kůru, která vzniká právě díky zrání v solných lázních. Používá se hodně na zapékání pokrmů.

yknivoNumanzeSaNyknalC
Sdílejte článek

Seznam.cz zavádí tlačítko Líbí se

Dejte redakci i ostatním čtenářům vědět, jaký obsah stojí za přečtení.

Články s nejvyšším počtem Líbí se se budou častěji zobrazovat na hlavní stránce Seznamu a přečte si je více lidí. Nikomu tak neuniknou zajímavé zprávy.

Reklama

Výběr článků